Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο υπουργών, θα συγκαλέσει ο Τούσκ

Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο υπουργών, θα συγκαλέσει ο Τούσκ
European Council President Donald Tusk speaks during a final media conference after an EU summit in Brussels on Friday, June 26, 2015. EU leaders, in a second day of meetings, discussed migration, the Greek bailout and European defense. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
European Council President Donald Tusk speaks during a final media conference after an EU summit in Brussels on Friday, June 26, 2015. EU leaders, in a second day of meetings, discussed migration, the Greek bailout and European defense. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ αυτόν τον μήνα αν οι υπουργοί των χωρών μελών της δεν καταφέρουν τη Δευτέρα να συμφωνήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το τρέχον κύμα προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.

Η ΕΕ πρότεινε τον Μάιο ένα σύστημα ποσοστώσεων για την μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων στην Ευρώπη, αλλά κράτη μέλη της μπλοκάρισαν το σχέδιο αυτό. Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός θα πρέπει να τετραπλασιαστεί και να φτάσει τους 160.000 με υποχρεωτικές ποσοστώσεις.

"Αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες ενδείξεις αλληλεγγύης και ενότητας από τους υπουργούς (Δικαιοσύνης και Εσωτερικών) τη Δευτέρα, θα συγκαλέσω έκτακτο #EUCO (ευρωπαϊκό συμβούλιο) τον Σεπτέμβριο για την προσφυγική κρίση", έγραψε ο Τουσκ σε μήνυμά του στο Twitter.

"Μετά τις επαφές μου με κράτη μέλη τις τελευταίες ημέρες, έχω περισσότερες ελπίδες σήμερα ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση που θα στηρίζεται στην συναίνεση και στην ειλικρινή αλληλεγγύη", πρόσθεσε.

Μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν η πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ πριν από τα μέσα του Οκτωβρίου.

Χαιρετίζι ο ΟΗΕ την απόφαση να φιλοξενήσει 160.000 άτομα

Στο μεταξύ ο ΟΗΕ καλωσόρισε την πρόταση της ΕΕ να υποδεχθεί 160.000 πρόσφυγες ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζήτησε να δημιουργηθούν αμέσως ευρείας κλίμακας κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, ενώ η UNICEF ανακοίνωσε πως εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία μπορεί να γίνουν πρόσφυγες και να κατευθυνθούν στην Ευρώπη αν δεν τερματισθεί εκεί ο εμφύλιος πόλεμος.

Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να τηρούν το εθνικό και το διεθνές δίκαιο στη διαχείριση των συνόρων τους, στο οποίο περιλαμβάνεται το δικαίωμα των ανθρώπων να ζητούν άσυλο από τον πόλεμο και τους διωγμούς, αναφέρει σε δήλωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

"Οι αρχικές εκτιμήσεις μας φανερώνουν ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες, όμως τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να εξασφαλισουμε πως όλα τα κράτη μέλη θα συμμετάσχουν σ' αυτή την πρωτοβουλία και πως θα εφαρμοστεί γρήγορα", αναφέρεται στη δήλωση.

Η Αρμοστεία ανακοίνωσε επίσης σήμερα πως στέλνει προκατασκευασμένες μονάδες στέγασης για 300 οικογένειες στην Ουγγαρία, με τη σύμφωνη γνώμη της ουγγρικής κυβέρνησης, ώστε να παρασχεθεί προσωρινή στέγη στους πρόσφυγες.

Ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή, δήλωσε πως είναι σε επαφή με τις ουγγρικές αρχές -που κατασκευάζουν έναν φράκτη κατά μήκος των ουγγρικών συνόρων με τη Σερβία- και "παρακολουθεί στενά" τον ρόλο του στρατού. "Προφανώς αναμένουμε από τις αρχές να σεβαστουν τα δικαιώματα των προσφύγων είτε πρόκειται για την αστυνομία είτε για τον στρατό", πρόσθεσε.

Ο Σπίντλερ δήλωσε ακόμη στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως η Αρμοστεία στέλνει επίσης εφόδια για 95.000 ανθρώπους στην περιοχή - την Ουγγαρία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα.

Η Αρμοστεία καλωσόρισε επίσης σήμερα την πρόταση της ΕΕ να αναλάβει 160.000 πρόσφυγες ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως έκανε έκκληση για την άμεση δημιουργία κέντρων υποδοχής μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα.

Η Αρμοστεία καλωσόρισε ακόμη την προσφορά της Ουάσινγκτον να αναλάβει τη φιλοξενία 10.000 προσφύγων, όμως πρόσθεσε πως δεν είναι επαρκής δεδομένης της κλίμακας της εξόδου των ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τους διωγμούς.

Εξάλλου ο Πίτερ Σάλαμα, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δήλωσε σήμερα πως "μπορεί να υπάρξουν εκατομμύρια και εκατομμύρια περισσότεροι πρόσφγυες που θα εγκαταλείψουν τη Συρία για να μεταβούν τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρα απ' αυτή" και πρόσθεσε πως σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι μέσα στη Συρία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή