Ομάδα «πρόθυμων» ηγετών για το προσφυγικό φτιάχνει ο Ομπάμα. Οι 3 στόχοι της Συνόδου που φιλοξενεί στη Νέα Υόρκη

Ομάδα «πρόθυμων» ηγετών για το προσφυγικό φτιάχνει ο Ομπάμα. Οι 3 στόχοι της Συνόδου που φιλοξενεί στη Νέα Υόρκη
President Barack Obama, left, meets with children as he tours the Dignity for Children Foundation in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, Nov. 21, 2015. He is visiting this center in Malaysia that helps lower income families including refugees, casting a spotlight on the plight of those fleeing violence and persecution from Myanmar to Syria. (AP Photo/Susan Walsh)
President Barack Obama, left, meets with children as he tours the Dignity for Children Foundation in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, Nov. 21, 2015. He is visiting this center in Malaysia that helps lower income families including refugees, casting a spotlight on the plight of those fleeing violence and persecution from Myanmar to Syria. (AP Photo/Susan Walsh)
ASSOCIATED PRESS

Ένα 24ωρο περίπου μετά τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το προσφυγικό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα φιλοξενεί σήμερα, Τρίτη περισσότερους από 40 ηγέτες χωρών σε μια ξεχωριστή Σύνοδο για το προσφυγικό, ελπίζοντας να δημιουργήσει μια «ομάδα προθύμων» για την ανάληψη τολμηρών δράσεων που «απαντήσουν» στην κρίση.

Αν και αρχικά στη Σύνοδο θα προήδρευε η γερμανίδα Καγκελάριος και ο έλληνας πρωθυπουργός, η κ.Άγκελα Μέρκελ ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί γεγονός που ήδη κατά πολλούς αποδυναμώνει το όλο εγχείρημα. Ωστόσο, τη Γραμματέα για τον Πληθυσμό, τους Πρόσφυγες και τη Μετανάστευση, Άν Ρίτσαρντ σε μια ενημερωτική συνέντευξη Τύπου, στην οποία μετείχε η HuffPost Greece, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη υποστηρίζοντας πως η απουσία της κ.Μέρκελ δεν θα επηρεάσει τις εργασίας της Συνόδου αφού η Γερμανία θα εκπροσωπηθεί και θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις.

Εξάλλου όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις της, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προτείνει συγκεκριμένες δράσεις και σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ.Ρίτσαρντ, τώρα στο τέλος της θητείας του, επιθυμεί όσο τίποτε άλλο να αφήσει τη σφραγίδα του στη διαχείριση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως αποκάλυψε η κ.Ρίτσαρντ, η πρόταση του αμερικανού προέδρου κινείται σε τρία επίπεδα:

  • Αύξηση των προσφερόμενων θέσεων επανεγκατάστασης προσφύγων. Το ζητούμενο είναι περισσότερες κατά το δυνατόν χώρες να τολμήσουν να δεσμευθούν πως θα φιλοξενήσουν περισσότερους πρόσφυγες ανοίγοντας νόμιμους διαδρόμους επανεγκατάστασης.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης των ανθρωπιστικών δράσεων και οργανώσεων που συνδέονται με τον ΟΗΕ αλλά και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων που το έργο τους σήμερα επικεντρώνεται στην ανακούφιση των προσφύγων.
  • Την ανάληψη δράσης ώστε οι πρόσφυγες να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους στις χώρες που τους φιλοξενούν αλλά και να υποστηριχθούν τομείς όπως η πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευσης και η απασχόληση των ενηλίκων.

«Επιστράτευση» ιδιωτικών επιχειρήσεων

Παράλληλα όμως με τις δράσεις που αναλαμβάνουν οι χώρες σε κρατικό επίπεδο πρέπει, όπως ανέφερε, να συνδράμει στη διαχείριση αυτής της κρίσης ο ιδιωτικός τομέας. Ήδη όπως ανέφερε «αμερικανικές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες» αξιοποιώντας τους πόρους αλλά και την ευρηματικότητά τους.

Συγκεκριμένα «Περισσότερες από 35 επιχειρήσεις έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του προέδρου Ομπάμα για να αναλάβουν σημαντικές δεσμεύσεις που θα έχουν μακράς πνοής επιρροή στους πρόσφυγες, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου. Και οι επιχειρήσεις αυτές είναι από την Johnson & Johnsonm μέχρι την AirBnB ή μικρότερες όπως η Newton Supply Company».

Μάλιστα ο κ.Ομπάμε είχε προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών, παρουσία και του Γραμματέα Εμπορίου, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο που συγκαλεί, προκειμένου να καταλήξουν στις συγκεκριμένες δράσεις που θα παρουσιαστούν. Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα λειτουργήσει και ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, η PartnershipForRefugees.org.

Οι στόχοι και οι δράσεις της ευρύτερης καμπάνιας που «τρέχουν» οι ΗΠΑ φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα AidRefugees.gov ενώ χρησιμοποιείται το hashtag #AidRefugees στο Twitter.

Eπίσης η κ.Ρίτσαρντ, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε πως η πρωτοβουλία του κ.Ομπάμα δεν έχει ως στόχο να επισκιάσει τη Σύνοδο του ΟΗΕ αλλά μόνο να βοηθήσει τους πρόσφυγες και να δώσει ένα εφαλτήριο στις χώρες που θέλουν να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Αιχμές για Ρωσία αλλά και περιορισμένες δράσεις από ΗΠΑ

«Η παρούσα κρίση» όπως τόνισε δοκιμάζει τα όρια των παραδοσιακών δομών παροχής βοήθειας» τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ένα από τα μεγάλα προβλήματα το 2015 ήταν πως η διεθνής κοινότητα χρηματοδότησε μόλις λίγο παραπάνω από το 50% των ανθρωπιστικών δράσεων του ΟΗΕ και κάλυψε μόλις το 1/10 των θέσεων επανεγκατάστασης που είχε αιτηθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δεδομένων των αναγκών που υπήρχαν.

Τέλος η κ.Ρίτσαρντ αναγνώρισε τη σημαντική προσφορά στην υποδοχή προσφύγων, χωρών όπως ο Καναδάς, η Τουρκία, η Γερμανία κα ενώ επέκρινε τη Ρωσία που αν και έχει εμπλακεί στον πόλεμο στη Συρία δεν έχει επιδείξει κανένα ενδιαφέρον για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες.

Σημειώνεται πάντως πως και οι ΗΠΑ δεν προσέφεραν όσα θα μπορούσε στον συγκεκριμένο τομέα αφού όπως παραδέχθηκε η κ.Ρίτσαρντ οι ΗΠΑ σε μια τριετία είχαν δεσμευθεί να ανοίξουν τα σύνορα για 70.000 πρόσφυγες από όλο τον κόσμο και τελικά ο κ.Ομπάμα ενημέρωσε πρόσφατα πως ο αριθμός θα αυξηθεί σε 85.000 με τους τελευταίους να αναμένονται στη χώρα τις προσεχείς εβδομάδες. Σε ό,τι αφορά δε τους Σύριους πρόσφυγες ανέφερε πως αρχικά είχε αποφασιστεί πως στις ΗΠΑ θα φιλοξενηθούν 10.000 αλλά ο αριθμός αυτός ανέβηκε στους 13.000. Ο δε συνολικός αριθμός προσφύγων φαίνεται πως σε επίπεδο τριετίας θα φθάσει τελικά τους 110.000. Απέδωσε δε τις καθυστερήσεις στην επανεγκατάσταση προσφύγων στις εξονυχιστικούς ελέγχους που γίνονται από τις υπηρεσίας στις ΗΠΑ για λόγους εσωτερικής ασφάλειας.

Δημοφιλή