ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/07/2015 23:58 EEST | Updated 13/07/2015 02:43 EEST

Πρόοδος προς συμφωνία μετά από μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές

ASSOCIATED PRESS
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives for a meeting of eurozone heads of state at the EU Council building in Brussels on Sunday, July 12, 2015. Greece has another chance Sunday to convince skeptical European creditors that it can be trusted to enact wide-ranging economic reforms which would safeguard its future in the common euro currency. (AP Photo/Francois Walschaerts)

Η προοπτική της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη φαίνεται να έχει απομακρυνθεί οριστικά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται σε δύο θέματα: το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Παράλληλα- πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- δείχνουν να αρχίζουν να διαμορφώνονται οι συνθήκες για μεσοπρόθεσμη, αλλά και βραχυπρόθεσμη οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δις ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

 Πέραν αυτών των χρημάτων, υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις στην παρούσα φάση προβάλει η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεν αρθούν οι «μονομερείς ενέργειες» στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη της Χάγης βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

 

Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), φαίνεται πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους που θα μεταφερθούν σε εταιρεία που αυτό έχει δημιουργήσει στο Λουξεμβούργο, δεν θα πρέπει σωρρευτικά να είναι 50 δισ. ευρώ. Εν προκειμένω θα αναφέρεται ότι τα 50 δισ. ευρώ είναι η οροφή. Επίσης, έχει αναφερθεί ότι οι θεσμοί αξιολογούν ως ανέφικτο τον στόχο των 50 δισ. σημειώνοντας ότι ο εφικτός στόχος είναι 7 δις ευρώ το πολύ.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται πως νωρίτερα ο Ίαν Τρέινορ του Guardian είχε γράψει στο Twitter ότι η πρόταση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων στο Λουξεμβούργο έχει αποσυρθεί, και στο ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους θα υπάρξει καλύτερη διατύπωση για τον Αλέξη Τσίπρα.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αν υπάρξει συμφωνία είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να χορηγήσει στο εγγύς μέλλον εκ νέου ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό, ELA, στις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι για να διατηρήσει η ΕΚΤ τον ELA πρέπει να υπάρχει προοπτική μιας αξιόπιστης συμφωνίας με την Ελλάδα.

 

Ως προς το θέμα της παρουσίας του ΔΝΤ, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του και θα παραμείνει ενεργός δανειστής της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά στο χρέος, είναι πιθανό να επαναδιατυπωθεί η δήλωση του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Όσον αφορά στο συγκρουσιακό κλίμα που είχε αναφερθεί νωρίτερα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, φαίνεται ότι η αντιπαράθεση επεκτείνεται και μεταξύ Ολλανδίας και Ιταλίας, με ολλανδικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δεν θεωρεί ότι μπορεί να περάσει μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα από το κοινοβούλιο της χώρας. Επίσης, η De Volskrant μεταδίδει ότι ο Ρούτε ήρθε σε οξεία αντιπαράθεση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.

Sponsored Post