ΔΙΕΘΝΕΣ
11/02/2016 10:13 EET | Updated 11/02/2016 10:14 EET

Προς το Χαλέπι προελαύνουν Κούρδοι μαχητές της Συρίας με υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Nov. 2, 2014 photo, pictures adorn the wall of a position held by Kurdish popular protection (YPG) and women's defense (YPJ) units of fighters who have been lost in the battles against the Islamic State group in Kobani, Syria. The Syrian Kurds fighters earned praise from the Pentagon. But unlike Syrian rebels, they are not included in a new U.S.-training program. And unlike their Kurdish brethren in Iraq, they have not been tapped to receive American weapons. (AP Photo/Jake Simkin, File)

Κούρδοι μαχητές με την ουσιαστική υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας κατέλαβαν πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Σύροι αντάρτες. Το αεροδρόμιο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως οι Κούρδοι μαχητές προελαύνουν καθώς ο συριακός στρατός διευρύνει ταχύτατα τον έλεγχό του στην περιοχή.

Και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε τις αναφορές που είχαν δημοσιοποιηθεί νωρίτερα για το αεροδρόμιο Μέναγ, που μετατράπηκε σε πεδίο σφοδρών μαχών μεταξύ των Κούρδων μαχητών και ανταρτών, επισημαίνοντας ότι η ρωσική αεροπορία πραγματοποίησε τουλάχιστον 30 επιδρομές κατά των ανταρτών, οι οποίοι είχαν οχυρωθεί μέσα στο αεροδρόμιο.

Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) προωθούνται στις περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο Σύρων ανταρτών στο πλαίσιο μεγάλης επίθεσης στο συριακό έδαφος που άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα στα βόρεια του Χαλεπίου. Ο τελικός στόχος της επιχείρησης φαίνεται να είναι η κατάληψη κεντρικής συνοριακής διάβασης μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας.

Οι Κούρδοι μαχητές έχουν τη βάση τους στην πόλη Αφρίν, νοτίως της πόλης Αζάζ που ελέγχεται από τους αντάρτες, ενώ έχουν καταλάβει μία σειρά από χωριά, τα οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οι δυνάμεις των ανταρτών, προκειμένου ν' αντιμετωπίσουν την προέλαση των δυνάμεων του συριακού στρατού, που πλησιάζουν από τα νότια.

Οι βομβαρδισμοί της ρωσικής αεροπορίας έχουν διευκολύνει την προέλαση των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονται από ένοπλους σιίτες που τελούν υπό τον έλεγχο του Ιράν, να προσεγγίσουν σε απόσταση 25 χλμ από τα τουρκικά σύνορα. Μέσα σε περισσότερα από 2,5 χρόνια πολεμικών μαχών στην περιοχή αυτή, είναι η πρώτη φορά που οι συριακές δυνάμεις πλησιάζουν τόσο κοντά στην τουρκική συνοριακή γραμμή.

Η εξέλιξη αυτή, επέτρεψε στο συριακό στρατό να καταλάβει την κεντρική γραμμή ανεφοδιασμού μεταξύ των τουρκικών συνόρων και τμημάτων της πόλης του Χαλεπίου, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Ο συριακός στρατός με τη βοήθεια των συμμάχων του θέτει πλέον ως αντικειμενικό σκοπό των επιχειρήσεων του στην περιοχή, την ανακατάληψη του Χαλεπίου, το οποίο ήταν πριν τον πόλεμο το μεγαλύτερο πληθυσμιακά κέντρο της Συρίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post