Εκλιπαρούν οι Σύροι που πεθαίνουν από το κρύο και τις βόμβες, αλλά η Ρωσία δεν πείθεται

Η Μόσχα μπλόκαρε την κατάπαυση πυρός.
Τραυματισμένα παιδιά μετά από βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ λαμβάνουν ιατρικής φροντίδας σε ένα ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο της περιοχής (11 Φεβρουαρίου 2020)
Τραυματισμένα παιδιά μετά από βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ λαμβάνουν ιατρικής φροντίδας σε ένα ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο της περιοχής (11 Φεβρουαρίου 2020)
ABDULAZIZ KETAZ via Getty Images

«Φανταστείτε τον πόνο ενός γονιού που κατάφερε να διαφύγει από μια εμπόλεμη ζώνη με το παιδί του και μετά το βλέπει να πεθαίνει από το κρύο...Λαμβάνω καθημερινά αναφορές σχετικά με μωρά και άλλα παιδιά που πεθαίνουν στο κρύο».

Αυτά ήταν τα λόγια του Μαρκ Λόουκοκ αναπληρωτή γενικού γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε με βασικό ζητούμενο να καταλήξει σε μια κοινή ανακοίνωση που θα ζητούσε να πάψουν οι εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ της Συρίας, τελευταίο μεγάλο προπύργιο των αντικαθεστωτικών που σφυροκοπούν οι δυνάμεις του Άσαντ.

Τα λόγια του Λόουκοκ όμως δεν συγκίνησαν. Η γαλλική πρόταση για κατάπαυση πυρός δεν πέρασε. Και η έκκληση των ανθρωπιστικών οργανώσεων έπεσε στο κενό. Αυτό παρά τις αναφορές από το πεδίο πως η κατάσταση στη βόρεια Συρία θυμίζει πλέον «την Ημέρα της Κρίσεως».

Το τελευταίο διάστημα, που οι εξελίξεις στην Συρία δεν βρίσκονται ψηλά στα ΜΜΕ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή ενώ καθημερινά βυθίζονται στην απελπισία και παλεύουν κόντρα στις αρρώστιες, την πείνα, το κρύο. Και πολλοί πεθαίνουν.

Η Ινλίμπ, χιονισμένη.
Η Ινλίμπ, χιονισμένη.
Anadolu Agency via Getty Images

Αυτή τη στιγμή 1.000.000 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων παιδιά, βρίσκονται εν κινήσει στην Βόρεια Συρία, αποτελώντας τον μεγαλύτερο κύμα εκτοπισμένων από τις εστίες τους που έχει καταγραφεί κατά εννέα χρόνια πολέμου στη χώρα.

Φεύγουν για να γλυτώσουν από τα διασταυρωμενα πυρά και τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των δυνάμεων του προέδρου της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ που προελαύνει στα ΒΔ της χώρας.

Φεύγουν όμως και επειδή δεν μπορούν να μείνουν ούτε στα σπίτια που έχουν μείνει όρθια, έστω και μερικώς. Η περιοχή πλήττεται από σφοδρή κακοκαιρία, χιόνια και η έλλειψη θέρμανσης, τα ακατάλληλα καταλύματα σημαίνουν πως η παραμονή τους στην Ιντλίμπ ισοδυναμεί με βέβαιο θάνατο.

Αφού άφησαν τις εστίες τους όμως αναζητώντας καταφύγιο, αποκλείστηκαν από τα χιόνια, σε θερμοκρασίες ακόμη και - 9° C.

Τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον 20 παιδιά έχουν πεθάνει από το κρύο και τις κακουχίες.

Τίποτε όμως από όλα αυτά δεν ήταν αρκετό για να καταλήξουν οι πρέσβεις των κρατών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλεία του ΟΗΕ σε μια κοινή ανακοίνωση-έκκληση για προσωρινή κατάπαυση πυρός.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η Ρωσία, σταθερός και πολύτιμος σύμμαχος του Άσαντ - και από κοντά και η Κίνα- μπλόκαραν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

«Η Ρωσία είπε όχι», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ, εμφανώς οργισμένος, μετά το τέλος της ιδιαίτερα τεταμένης, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίασης του Σ.Α. ενώ το «ναυάγιο» στις συνομιλίες επιβεβαίωνε λίγο αργότερα και ο Βέλγος ομόλογός του Μαρκ Πέκστεεν ντε Μπουτσφέρβε, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου στο Συμβούλιο.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν κάτι παραπάνω από τεταμένο αφού υπάρχουν αναφορές πως υπήρχαν πολλοί έντονοι διαξιφισμοί ενώ αναφέρεται πως εκτοξεύτηκαν ακόμη και «ύβρεις».

Η δε Ρωσία καταφέρθηκε κατά των δυτικών χωρών που υποστήριζαν το αίτημα κατάπαυσης πυρών για ανθρωπιστικούς λόγους υποστηρίζοντας πως «δεν κατανοούν τη ρωσική θέση». Το αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «Το Συμβούλιο να παραλύσει εντελώς».

Σύριοι από την Ινλίμπ που εγκατέλειψαν το σπίτι τους, περπατούν μέσα στα χιόνια αναζητώντας ένα ζεστό και ασφαλές μέρος.
Σύριοι από την Ινλίμπ που εγκατέλειψαν το σπίτι τους, περπατούν μέσα στα χιόνια αναζητώντας ένα ζεστό και ασφαλές μέρος.
MOHAMED AL-BAKOUR via Getty Images

Κατά τη διάρκεια της ανοικτής συνεδρίασης που προηγήθηκε, ο Ρώσος πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια ζήτησε από τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν να «προστατεύουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις» και σε ένα κρεσέντο επίδειξης σκληρότητας δήλωσε πως πρέπει να σταματήσουν επίσης να «παίζουν το χαρτί των αμάχων που βασανίζονται».

Οι εικόνες από την περιοχή που είναι σπαρακτικές όπως και οι εκκλήσεις των ανθρώπων για βοήθεια, είναι απλά ένα «χαρτί» σε ένα παιχνίδια πόκερ των «μεγάλων δυνάμεων».

Και άδικα κλαίει και φωνάζει, κοιτάζοντας την κάμερα σαν να απευθύνεται σε όλη την ανθρωπότητα, και παρακαλώντας «Ας νιώσει κάποιος τον πόνο μας. Για όνομα του Θεού. Νιώστε μας» ενώ συμπληρώνει σε απελπισία, όπως φαίνεται στο βίντεο του AJ+ «Τα νιάτα του χωριού μας έχουν πεθάνει. Δεν έμεινε κανείς. Γονείς και παιδιά πεθαίνουν. Οι άνθρωποι πεθαίνουν...Δεν έχουμε τίποτα»

Στο μεταξύ απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν προειδοποίησε, από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας έναντι του «επικείμενου κινδύνου της κλιμάκωσης» στη βορειοδυτική Συρία, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ επισήμανε, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι ο «τρόμος έχει πολλαπλασιαστεί» τις τελευταίες εβδομάδες, όσον αφορά την ανθρωπιστική κρίση στη βορειοδυτική Συρία.

«Τουλάχιστον 100 άμαχοι σκοτώθηκαν το διάστημα μεταξύ 1 και 16 Φεβρουαρίου σε πλήγματα από αέρος και εδάφους» τόνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι 35 εξ αυτών ήταν παιδιά.

Ο Μαρκ Λόουκοκ σημείωσε ότι το 90% και πλέον των θανάτων καταγράφηκαν στις περιοχές που δεν ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και καταδίκασε την «κατάφωρη περιφρόνηση της ζωής και της ασφάλειας των αμάχων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οικογένειες, που τρέπονται σε φυγή για να γλυτώσουν από τους «αδιάκοπους αεροπορικούς και χερσαίους βομβαρδισμούς», βρίσκονται αντιμέτωπες με «φρικτές συνθήκες» και θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

«Λαμβάνω καθημερινά αναφορές σχετικά με μωρά και άλλα παιδιά που πεθαίνουν στο κρύο», τόνισε.

«Φανταστείτε την οδύνη ενός γονέα που κατάφερε να διαφύγει από μια εμπόλεμη ζώνη με το παιδί του και να βλέπει το παιδί του να πεθαίνει από το κρύο».

Πηγές: AFP, AJ+

Δημοφιλή