ΔΙΕΘΝΕΣ
31/05/2015 15:45 EEST | Updated 31/05/2015 15:45 EEST

Συρία: Η Ρωσία εγκαταλείπει τον Άσαντ;

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Tuesday, Feb. 10, 2015 file photo released by the Syrian official news agency SANA, Syrian President Bashar Assad gestures during an interview with the BBC, in Damascus, Syria. (AP Photo/SANA, File)

Τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, φαίνεται να εγκαταλείπει η Ρωσία, σταθερός σύμμαχός του από την αρχή του εμφυλίου στη χώρα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας Asharq Al-Awsat που εδρεύει στο Λονδίνο, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους από τις χώρες της Δύσης και τον Περσικό Κόλπο.

«Το Κρεμλίνο έχει αρχίσει να απομακρύνεται από το καθεστώς» αναφέρεται σχετικά στο δημοσίευμα, όπου σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, στρατιωτικοί σύμβουλοι από το Ιράν και τη Χεζμπολά έχουν αποχωρήσει από την αίθουσα επιχειρήσεων στη Δαμασκό, όπως και Ρώσοι ειδικοί.

Όπως αναφέρεται, τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι ενδείξεις ότι το καθεστώς Άσαντ καταρρέει, μετά από τέσσερα χρόνια εμφυλίου στη Συρία, με το Ισλαμικό Κράτος να ελέγχει πάνω από το 50% της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αλλαγή στις ρωσικές θέσεις έρχεται εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών του Κόλπου και της Μόσχας, στο πλαίσιο αντιδράσεων της Ρωσίας στις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις πηγές της συριακής αντιπολίτευσης, η Ρωσία έχει απομακρύνει 100 αξιωματούχους της και της οικογένειές τους από τη Συρία, μέσω του αεροδρομίου της Λατάκια- οι οποίοι δεν έχουν αντικατασταθεί. Την Πέμπτη, επιβεβαιώθηκε ότι αεροσκάφος μετέφερε 66 Σύριους πολίτες από το τη Λατάκια στο αεροδρόμιο της Μόσχας, όπως και έναν αριθμό πολιτών από άλλες χώρες, παραδίδοντας παράλληλα ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα. Δεν υπήρξαν σχόλια περί απομάκρυνσης στρατιωτικών συμβούλων. Επίσης, η εφημερίδα σημειώνει ότι μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες η Ρωσία έχει μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της στην πρεσβεία στη Δαμασκό.

Sponsored Post