Δεν κλείνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν κλείνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Sooc

Μπορεί οι διαρροές για τον ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων από τη Βουλή να ήταν λιγότερες (36 «όχι» και «παρών» έναντι 39 στην προηγούμενη ψηφοφορία), ωστόσο αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο αριθμός τους παραμένει ιδιαίτερα υπολογίσιμος, δρομολογώντας εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Αναλυτικότερα, «όχι» ψήφισαν οι Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Κώστας Ζαχαριάς, Ιωάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχαήλ Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος (παρών στο άρθρο 2) Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Κώστας Δελημήτρος, Αθανάσιος Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Ευστάθιος Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλειος Κυριακάκης, Ιωάννης Ζερδελής και Αλεξάνδρα Τσανάκα.

«Παρών» δήλωσαν οι Ηρώ Διώτη, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Τζίκα Κωστοπούλου, Νίνα Κασιμάτη, Βασιλική Λέβα. Σημειώνειται ότι «ναι» ψήφισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, αν και στην πρώτη ψηφοφορία καταψήφισε.

Συνολικά, τα «παρών» και «όχι» της προηγούμενης ψηφοφορίας που έγιναν «ναι» ήταν των: Βασιλικής Κατριβάνου (είχε ψηφίσει παρών ) Χρήστος Καραγιαννίδης (είχε ψηφίσει παρών), Δημήτρης Μπαξεβανάκης (είχε ψηφίσει παρών), Νίκος Μιχαλάκης (είχε ψηφίσει παρών ), Γιάνης Βαρουφάκης (είχε ψηφίσει «όχι»). Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σε κείμενό του, αναφέρει ότι ψήφισε «ναι» σε δύο μέτρα που είχε προτείνει ο ίδιος, με την ελπίδα να «δώσει στους συντρόφους του την ελπίδα να κερδίσουν χρόνο, ώστε, όλοι μαζί ενωμένοι να σχεδιάσουμε την νέα αντίσταση στον αυταρχισμό, στον μισανθρωπισμό, και στην υποκινούμενη επιτάχυνση και εμβάθυνση της κρίσης». Παρόλα αυτά έκανε πάλι λόγο για «απόηχο ενός ταπεινωτικού πραξικοπήματος», προσθέτοντας ότι η συμφωνία του Eurosummit είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Η διαφοροποίηση και το σκηνικό ρήξης στο εσωτερικό του κόμματος είναι πλέον εμφανή, και αυτό επιβεβαίωσαν και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε ρήγμα, αλλά νομίζω ότι θα ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες της συμφωνίας και θα τα δούμε όλα στα συλλογικά μας όργανα». Αντιστοίχως, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επικεντρώσει την προσοχή της στη διαπραγματευτική προσπάθεια, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το ρήγμα στην ΚΟ είναι σαφές- «Από εδώ και πέρα θα ακολουθηθούν και οι συλλογικές διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολιτικό πρόβλημα». Σε παρεμφερές πλαίσιο κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι παγιώνεται ένα ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα πρέπει ο πρόεδρος να αντιμετωπίσει με ευφυή και λεπτή διαχείριση.

Σημειώνεται πάντως, ότι ο πρώην υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά την ψηφοφορία, είπε ότι «όλα είναι μια χαρά», και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητές του. «Οι διαφορές είναι δύναμη δεν είναι η αχίλλειος πτέρνα μας» , ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

Σε κάθε περίπτωση, σε σχετικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναφέρεται ότι, αν και η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εξόχως προβληματική, κανείς προς το παρόν δεν δείχνει διατεθειμένος να «διαβεί τον Ρουβίκωνα» και να προβεί σε κινήσεις που μπορεί να αποδειχθούν μη αναστρέψιμες, «αν και από την άλλη, ουδείς παραβλέπει ότι το ρήγμα που έχει προκληθεί είναι βαθύτατο και άρα πολύ δύσκολο να γεφυρωθεί». Από πλευράς του, το «Έθνος» κάνει λόγο για «πλατφόρμα διαζυγίου», και σημειώνει, επικαλούμενο «εγκυρότατες πληροφορίες», ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος αφ'ενός να προχωρήσει στην αδιάκοπη πορεία για τη συμφωνία και αφ'ετέρου στην οριστική ρήξη με τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζουν να «πετροβολούν» την ηγεσία. Τα «χαρτιά» που θα αξιοποιήσει για να «διαλύσει τις σκιές», σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι, μετά τη συμφωνία, διαδικασίες για ένα ανοιχτό συνέδριο που θα «προβλέπει» τη διεύρυνση του κόμματος στη λογική της ενίσχυσης της «κυβερνώσας Αριστεράς» και, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το «δύσκολο» χαρτί των εκλογών, που μπορεί να λάβουν χώρα Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Συνάντηση Τσίπρα- Κωνσταντοπούλου

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνάντηση στις 12 μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της πρόεδρου της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου., που θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα της κ. Κωνσταντοπούλου και σε συνέχεια της επιστολής της. Σημειώνεται ότι η κ. Κωνσταντοπούλου διατήρησε τη σκληρή γραμμή της και το βράδυ της ψηφοφορίας, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα και εκβιασμό στη χώρα και την κυβέρνηση»- υποστηρίζοντας ωστόσο ότι έχει εμπιστοσύνη στη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοφιλή