Τα 10 βήματα μέχρι τη λήξη του Μνημoνίου και το ερώτημα της «καθαρής» ή μη εξόδου

Τα 10 βήματα μέχρι τη λήξη του Μνημoνίου και το ερώτημα της «καθαρής» ή μη εξόδου»
imaginima via Getty Images

Τα δέκα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα πριν τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 καταγράφει το Bloomberg το οποίο σε δημοσίευμα του επισημαίνει πως το κύριο ερώτημα είναι αν η χώρα θα επιτύχει μια «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο ή αν το παρόν Μνημόνιο θα αντικατασταθεί από μια παρόμοια ρύθμιση, κάτι που είναι και η εκτίμηση αρκετών αναλυτών.

Ποια είναι όμως τα 10 κρίσιμα βήματα που πρέπει να γίνουν πριν τη λήξη του 3ου μνημονίου:

-Ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Καταληκτική ημερομηνία ψήφισης είναι η 17η Ιανουαρίου-δεδομένου ότι το Eurogroup έχει οριστεί για τις 22/12 και θα πρέπει να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

-Τέλη Ιανουαρίου οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα οριστικοποιήσουν τα σενάρια βάσει των οποίων θα γίνουν τα στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών.

-Έως τις αρχές Φεβρουαρίου η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει ένα νέο ομόλογο, διάρκειας πιθανότατα τριών ή επτά χρόνων.

-Ττο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ο ESM αναμένεται να αποδεσμεύσει δόση που σχετίζεται με την εφαρμογή των όρων της γ’ αξιολόγησης. Το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, αλλά θα είναι τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

-Τον Φεβρουάριο οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν στοιχεία στην ΤτΕ και στις ευρωπαϊκές αρχές για τα στρες τεστ.

-Τον ίδιο μήνα η κυβέρνηση αναμένει ότι οι δανειστές θα αρχίσουν να συζητούν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

-Τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, αλλά η αξιολόγηση πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο, αν η Ελλάδα θέλει να εφαρμόσει ακόμη 82 μέτρα εντός χρονοδιαγράμματος.

-Στις 20 – 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον μία από τις σημαντικότερες συναντήσεις των δανειστών πριν από τη λήξη του προγράμματος. Οι εαρινές συναντήσεις στο ΔΝΤ θα δώσουν πιθανώς στους δανειστές την ευκαιρία να συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους αλλά και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για τη χώρα.

-Αρχές Μαΐου θα ανακοινωθούν τα στρες τεστ, άρα θα φανεί αν οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και αν ναι θα φανεί πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για αυτές και για την Ελλάδα.

-Μέχρι το τέλος Μαΐου ή τον Ιούνιο τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι δανειστές θέλουν να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση και να υπάρξει συμφωνία για τους όρους οποιαδήποτε ελάφρυνσης χρέους και για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα η εικόνα για την Ελλάδα είναι εμφανώς καλύτερη αφού έχει ξανά πρόσβαση στις αγορές και η ανάκαμψη επιταχύνεται. Ωστόσο όπως έχει εκτιμήσει ο Φάμπιο Μπαλμπόνι οικονομολόγος της HSBC Bank στο Λονδίνο το 2018, η χώρα θα μπορούσε να βγει τελικά από το πρόγραμμα διάσωσης, «αλλά μια καθαρή έξοδος μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη αν η ευρωζώνη αποτύχει να επιτύχει ουσιαστική και αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους».

Δημοφιλή