Τα 9 μυστικά των μετεωρολόγων που μας παρουσιάζουν καθημερινά την πρόγνωση του καιρού

Τα 9 μυστικά των μετεωρολόγων που μας παρουσιάζουν καθημερινά την πρόγνωση του καιρού

H παρουσίαση του δελτίου καιρού στην μορφή που είναι και σε εμάς γνωστή εδώ και δεκαετίες μέσω των τηλεοπτικών δικτύων, ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1949 από τον θρυλικό πλέον Clint Yοule ο οποίος τοποθέτησε πάνω σε έναν χάρτη ένα plexiglass και με τη βοήθεια ενός μαρκαδόρου άρχισε να σχεδιάζει πάνω σε αυτό την εμφάνιση καιρικών φαινομένων. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει φυσικά πολλά εκτός από το αμείωτο ενδιαφέρον των πολιτών να ενημερώνονται για την πρόβλεψη του καιρού.

Ιδού λοιπόν μερικά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τη δουλειά των μετεωρολόγων που μας παρουσιάζουν κάθε μέρα το δελτίο καιρού.

1. Εσείς μπορεί να βλέπετε έναν χάρτη, εκείνοι πάλι...όχι.

Αν και η εικόνα που φτάνει σε εμάς είναι ότι ο μετεωρολόγος στέκεται μπροστά από έναν χάρτη, στην πραγματικότητα στέκεται μπροστά από έναν χρωματιστό τοίχο (συχνά πράσινο). Ο ψηφιακός χάρτης που εμείς βλέπουμε στις οθόνες μας προστίθεται με την βοήθεια της τεχνολογίας ενώ οι παρουσιαστές με τη βοήθεια του μόνιτορ γνωρίζουν ποια είναι η εικόνα που λαμβάνουν οι τηλεθεατές. Βέβαια, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως ακούγεται γι αυτό ίσως και πολλές φορές να παρατηρούμε πως ο παρουσιαστής δεν δείχνει πάντα προς την σωστή περιοχή.

2.Δεν πιστεύουν στις προβλέψεις των 7 ημερών

«Θα έλεγα πως οι προβλέψεις τριών ημερών των μετεωρολόγων, είναι ακριβείς κατά 90%...Μετά στις πέντε είμαστε ακριβείς κατά 60% με 75 και μετά στις 7 ημέρες οι προβλέψεις είναι πολύ αμφίβολες» λέει ο Jacob Wycoff.

simonkr via Getty Images

3.Social Media αυτός ο «εχθρός»

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στον μεγαλύτερο εχθρό των μετεωρολόγων καθώς αναγκάζονται να δαπανούν πολύ χρόνο, ενέργεια και φαιά ουσία προσπαθώντας να καταρρίψουν ένα σωρό αβάσιμες καιρικές προβλέψεις αυτόκλητων μετεωρολόγων. «Και εμείς πρέπει επίσης να εκπαιδεύσουμε το κοινό μας ώστε να ελέγχου πάντα την πηγή της πληροφόρησης που λαμβάνουν» λέει ο Jacob Wycoff.

4.Όταν παίρνεις αποφάσεις που μπορεί να κοστίσουν ζωές

Πολλοί άνθρωποι κάνουν σχέδια βάσει των μετεωρολογικών προβλέψεων ενώ φυσικά καταφεύγουν σε αυτούς για οδηγίες και συμβουλές όταν ξεσπούν ακραία καιρικά φαινόμενα. Ένα λάθος, που μπορεί πχ να αφορά την κατεύθυνση ή την ένταση ενός ανεμοστρόβιλου μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές. Δεδομένου βέβαια πως έχει παρατηρηθεί πως πολλοί τηλεθεατές αντιδρούν στις υποδείξεις, ο μετεωρολόγος θα πρέπει να βρει τον τρόπο να τον πλησιάσει. Όπως λέει ο Jacob Wycoff, για τον λόγο αυτό δεν κάνουμε προσέχουμε ώστε να μην «τους λέμε τι να κάνουν. Τους προτείνουμε. Εκδίδεις οδηγίες αλλά με έναν τρόπο που να αισθάνονται (οι πολίτες) πως παίρνουν μόνοι τους τις αποφάσεις».

5.Όπως θα λέγατε τον καιρό στην μητέρα σας

Φυσικά η μετεωρολογία ως επιστήμη εστιάζει σε σύνθετα φαινόμενα και έχει τη δική της ορολογία. Ο μετεωρολόγος – παρουσιαστής όμως θα πρέπει να βρίσκει τον τρόπο να τα παρουσιάζει όλα αυτά με τον πιο απλό και εύπεπτο τρόπο για το κοινό του. Όπως έχει πει ο μετεωρολόγος Bob Henson του Weather Underground, θα πρέπει η πρόγνωση να παρουσιάζεται σαν μια απλή ιστορία «Ποιοι είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές; Ποια είναι η σύγκρουση, το πρόβλημα; Τι θα γίνει μετά;». Και μετά από όλα αυτά, ο μετεωρολόγος μπορεί να φροντίσει ώστε ο λόγος τους να είναι και κάπως πιο διδακτικός. Όπως λέει, σκέφτεται πάντα πως λέει τον καιρό στην μητέρα του...

Images_By_Kenny via Getty Images

6.Τρόποι για να μένουν ζεστοί

Στο εξωτερικό οι μετεωρολόγοι συχνά δεν περιορίζονται στo στούντιο αλλά όταν παρουσιάζονται συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα, όπως πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αυξημένη χιονόπτωση ή ακόμη χειρότερα, θα κάνουν και εξωτερικές μεταδόσεις. Κάποιοι μάλιστα επιλέγουν να αγοράζουν από το φαρμακείο και να βάζουν στο σώμα τους έμπλαστρα σαν αυτά που χρησιμοποιούμε για την ανακούφιση από τον πόνο καθώς έχουν έντονη θερμική δράση. Φυσικά δεν αποκλείονται και τα ισοθερμικά ρούχα.

7.Δεν υπάρχει σενάριο

Οι μετεωρολόγοι -στο εξωτερικό τουλάχιστον- κατά κανόνα δεν έχουν κάποιο γραπτό κείμενο το οποίο διαβάζουν από το μόνιτορ όπως γίνεται πχ με τους παρουσιαστές ειδήσεων. Στην πραγματικότητα το σενάριό τους, όπως εξηγεί ο Jacob Wycoff, μετεωρολόγος τους Western Mass News, είναι τα γραφήματα που δημιουργούν και στα οποία βασίζονται για να παρουσιάσουν την πρόβλεψη του καιρού. Και ναι κάτι μπορεί να πάει στραβά αλλά από την άλλη τους δίνει και τη δυνατότητα να είναι πιο απλοί και άμεσοι.

8.Ενδυματολογικοί κανόνες

Ακριβώς επειδή οι μετεωρολόγοι στέκονται μπροστά από έναν χρωματιστό τοίχο, δεν θα πρέπει ποτέ να φοράνε το ίδιο χρώμα ρούχα με αυτόν. Πχ στις ΗΠΑ το χρώμα αυτό είναι το πράσινο, οπότε δεν θα δείτε ποτέ έναν παρουσιαστή να φορά αυτό το χρώμα, γιατί πολύ απλά θα γίνει ένα με τον τοίχο. Επίσης τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα απαγορεύουν στους παρουσιαστές να φορούν ρούχα με print καθώς αποσπούν την προσοχή. Όπως γράφει στο Reddit η Jenffer Myers, μετεωρολόγος για το KDFW FOX 4 ενώ σε γενικές γραμμές προτιμάται το μήκος της φούστα ή του φορέματος να είναι αντίστοιχο με αυτό που θα επιλέγαμε για μια οικογενειακή εκδήλωση (δηλαδή όχι πολύ κοντό), ενώ επίσης δεν πρέπει να φοράνε ποτέ κάτι που αντανακλά το φως και φυσικά τίποτα που να παράγει θόρυβο (πχ βραχιόλια).

9.Από το γόνατο και κάτω;

Συνήθως οι μετεωρολόγοι μπορούν να φοράνε ότι θέλουν από το γόνατο και κάτω αφού σπάνια γίνεται ολόσωμη λήψη. Έτσι πολλοί επιλέγουν να φοράνε άνετα, παπούτσια όπως πχ αθλητικά.

Δημοφιλή