ΤΟ BLOG
31/07/2018 09:39 EEST | Updated 31/07/2018 09:39 EEST

Τα αδιέξοδα της φωτιάς

SOOC

Όπου φτωχός και η μοίρα του! Το Μάτι όμως δεν ήταν φτωχό. Είχε αναπτυχθεί σε έναν παραθεριστικό οικισμό, όχι μόνο διακοπών, αλλά, πες το κρίση, πες το αποκέντρωση ή ”ανάπτυξη”, είχε φτάσει τους 20,000 κατοίκους!

Είμαστε μια πλούσια χώρα με ανεξάντλητες πηγές ενέργειας και ένα άπορο - φτωχό κράτος, που βασίζεται σε δανειακές δόσεις και προγράμματα ΕΣΠΑ, σε δωρεές και έργα Ιδρυμάτων της ιδιωτικής προτωβουλίας για να αναδείξει και συντηρήσει την αισιοδοξία, την κοινωνική πολιτική και τον πολιτισμό της.

Και δυστυχώς, ενός κακού μύρια έπονται! Και αυτό της πυρκαγιάς ήταν ολέθριο και καταστροφικό!

″Η Γερμανία είναι φτωχή χώρα! Δεν έχει ήλιο, πετρέλαιο, αέριο, φυσικούς πόρους..”, έλεγε ειδήμων για την επανοικοδόμηση του Ιράκ σε πρόσφατη ομιλία της, προσκαλώντας τους Ιρακινούς να επενδύσουν πρώτα στο ανθρώπινο δυναμικό τους! ”Η Γερμανία - τους είπε - έχει βασίσει την ανάπτυξή της στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην παιδεία, στην ενδυνάμωση και τεχνογνωσία των ανθρώπων της! Ετσι έχτισε και χτίζει τη δύναμη της!” Πρώτα ”χτίζεις” άξιο ανθρώπινο δυναμικό για να οραματιστεί, να ηγηθεί, να οργανώσει, να ανασυγκροτήσει και διοικήσει τη χώρα, και μετά βάζεις κάτω τις ιδέες, τα σχέδια για να  οικοδομήσεις διαχρονικά, σταθερά και μεθοδικά την ανάπτυξη της!

Αλλά εδώ χρειάζεται Παιδεία, όχι μόνο γνώση, που λέει ξανά και ξανά η κυρία Αρβελέρ (αλλά ποιός την ακούει)! Γιατί η Παιδεία δημιουργεί την επίγνωση, την ευθύνη, την ευσυνειδησία, διαμορφώνει αξίες και φτιάχνει προοπτικές!

Ναι, ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι τα μεγάλα κεφάλαια της Ελλάδας, μιας μοναδικής ομορφιάς ευλογημένης χώρας που εκατομμύρια κόσμου την επισκέπτονται κάθε χρόνο για την ευδαιμονία, τη χαρά της ζωής, τη φύση, τις εξαίρετες τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρει, για τον πολιτισμό που εκπέμπει!

Δεν αρκεί όμως ναυτιλία και τουρισμός για να σώσουν μια χώρα που καταποντίζεται και καταστρέφεται από το πελατειακό αλισβερίσι και την άναρχη δόμησή της, που καταπατεί τα δάση, τις παραλίες και τη δαντελωτή ακτογραμμή της! Μια χώρα που φράζει το δρόμο στη θάλασσα, απομονώνει, καίει και πνίγει το λαό της! Βάζει φραγμό στην ελπίδα!

Μάτι και Νέος Βουτζάς, είναι περιοχές με πλούσια και δασική βλάστηση. Ζώνη μίξης δασών και οικισμών (wildland urban interface – WUI). Οι ζώνες αυτές - όπως λένε οι ειδικοί Γεωλογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος - είναι από τις περιοχές με την υψηλότερη πιθανότητα ανθρώπινων απωλειών παγκοσμίως, που φυσικά δεν εξαιρεί την Ελλάδα.

Google Maps

Ας δούμε λοιπόν τον αναμνηστικό - πια - χάρτη της Google Maps που δείχνει πως επεμβήκαμε και τεμαχήσαμε το δάσος. Πως υψώσαμε μάντρες και βαριές σιδερόπορτες, χωρίς να πάρουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε τον ευατό μας, το σπίτι, τη γειτονιά, τον τόπο. Πάρτε το ”μονοπάτι” της Google Streetview, να δείτε πως κόψαμε στην παραλιακή Οδό Ποσειδώνος των 2 χλμ την έξοδο στη θάλασσα, με μάντρες, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, βίλες, συρματοπλέγματα, και αφήσαμε μικρά σοκάκια και μονοπάτια αραιά και που, γιατί δεν θέλαμε σε καμμία περίπτωση να θυσιάσουμε σπιθαμή γης από το χωράφι μας για να διαμορφώσουμε ασφαλή πολεοδομικό σχεδιασμό.

Google Streetview
Google Streetview
Google Streetview
Google Streetview
Google Streetview

Θρηνούμε και θα θρηνούμε θύματα της φωτιάς σε μια χώρα που αιμορραγεί, αφού οι νέοι της φεύγουν ή θέλουν να φύγουν από μια ζοφερή πραγματικότητα με αβέβαιo μέλλον!

Τι περιμένετε από μια χώρα συνταξιούχων που συντηρεί τους νέους, και μια χώρα νέων δίχως αύριο και προοπτικές, που μόλις στέκονται στα πόδια τους και συντηρούν μικρούς και μεγάλους!

Φωτιά, θρήνο και αποκαΐδια της ελπίδας μας να περιμένουμε! Σ´ αυτή την άναρχη, πρόσκαιρη, αυθαίρετη και φτωχή ελπίδα χωρίς όραμα που δημιουργήσαμε!

«Δεν υπάρχουν προοπτικές στην Ελλάδα» ακούω από τα χείλη νέων, όπου σταθώ και όπου γυρίσω. Ας τις δημιουργήσουμε επιτέλους!

Ελληνικοί και ξένοι οργανισμοί και ιδρύματα τρέχουν να συνδράμουν τη χώρα μας με δωρεές και εράνους για τους πληγέντες. Από την Ομογένεια ηγετικές και κοινωνικές ομάδες προσφέρουν χρήματα, για να σώσουν για άλλη μια φορά τη χώρα!

Ως πότε όμως η χώρα αυτή θα κάνει τα δικά της, θα χτίζει στην άμμο παλάτια, παράγκες και παραπήγματα, και θα παρανομεί νόμιμα και άνομα; Αφού κάναμε το αυθαίρετο νόμιμο και τον νόμο αυθαίρετο.

Οι ”πυροσβεστικές” κινήσεις δυστυχώς δεν θα σταματήσουν τη φωτιά που μας έκαψε ούτε αυτή που θα μας κάψει αν δεν σοβαρευτούμε τελικά και οργανωθούμε κοινωνικά, στα αλήθεια! Αν πέραν των κομματικών, πολιτικών και κοινωνικών τάξεων και πεποιθήσεων δεν απαλλαγούμε επιτέλους από την πελατειακή μάστιγα, αν δεν δούμε την ευθύνη μας κατάματα και δεν προστατεύτουμε από τις παγίδες και τους φραγμούς που οι ίδιοι βάζουμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά και στο μέλλον μας.

Ευτυχώς υπάρχουν κάτι παιδιά, νέοι, που μας προτρέπουν να σταματήσουμε να ζητάμε....γιατί ο θησαυρός βρίσκεται εκεί που καθόμαστε, απλά δεν μάθαμε να τον εκτιμάμε.

Καλή δύναμη παιδιά!!  Συνεχίστε τον αγώνα για ν′ αλλάξετε σκουριασμένα μυαλά, και συνειδήσεις, να φέρετε τη νοοτροπία του αγώνα, και όχι της ζητιανιάς, του εργαστείτε και όχι του παραιτηθείτε, του αγωνιστείτε και όχι του κλαίγεστε!

Γιατί η ώρα ήρθε και θα ξανάρθει και δεν θα υπάρχουν πια άλλα δάκρυα για κλάματα. Μόνο τα αδιέξοδα της φωτιάς.

Sponsored Post