ΔΙΕΘΝΕΣ
04/04/2019 17:25 EEST

Τα αεροπλάνα του μέλλοντος: Καμπίνες οικονομικής θέσης στο κάργκο (μεταξύ άλλων)

Οι νικητές των βραβείων «2019 Crystal Cabin Awards».

Crystal Cabin Award
Οι καμπίνες στο cargo που κέρδισαν το βραβείο «Cabin Concepts».

Θα μπορούσατε να κοιμηθείτε στον χώρο αποσκευών ενός αεροπλάνου;

Η ιδέα μπορεί να ακούγεται απωθητική, αλλά μετά το βραβείο που κέρδισε στον διαγωνισμό «2019 Crystal Cabin Awards» που έγινε στο Αμβούργο της Γερμανίας, πολύ σύντομα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. 

Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από ειδικούς στον σχεδιασμό του εσωτερικού των αεροπλάνων, οι οποίοι διάλεξαν ανάμεσα σε περισσότερες από 100 προτάσεις από 22 χώρες, όχι μόνο τις πιό καινοτόμες, αλλά και αυτές που μπορούν να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατόν. 

Το βραβείο «Cabin Concepts» κέρδισε η Airbus, σε συνεργασία με την γαλλική Safran, για την ιδέα της επέκτασης των χώρων για τους επιβάτες στο κάργκο των αεροσκαφών. Οι καμπίνες ύπνου που προτείνουν, έχουν όλα τα απαραίτητα για έναν ήσυχο, άνετο και σκοτεινό ύπνο, σε έναν χώρο που συνήθως μένει αχρησιμοποίητος. Το καλύτερο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι μπορούν να είναι διαθέσιμες και στους επιβάτες της οικονομικής θέσης. 

«Είχαμε ένα όνειρο: Να μπορεί κάποιος επιβάτης της οικονομικής θέσης να κοιμηθεί κατά την διάρκεια μίας πολύωρης πτήσης» δήλωσε ο Φρεντερίκ Μαζέλ της Airbus και πρόσθεσε ότι αν υπάρξει ενδιαφέρον από τις αεροπορικές εταιρείες, οι καμπίνες μπορεί να είναι διαθέσιμες το 2021. 

Crystal Cabin Award
To κάθισμα της Recaro.

Το βραβείο «Επιβατικής Ανεσης» κέρδισε η γερμανική εταιρεία κατασκευής καθισμάτων Recaro, για ένα κάθισμα τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο επιτρέπει στους επιβάτες να κοιμούνται με άνεση «πάνω από τα σύννεφα», με υποστήριξη τόσο του αυχένα τους, όσο και της πλάτης. 

 

Crystal Cabin Award
Τα φωτιστικά της Collins Aerospace.

Βραβείο κέρδισε και η εταιρεία Collins Aerospace, για μία ποικιλία LED φωτιστικών που επιτρέπουν τον στοχευμένο φωτισμό πολλαπλών καθισμάτων.

Crystal Cabin Award
Οι υπερπολυτελείς καμπίνες της Paperclip Design.

Η Paperclip Design κέρδισε το βραβείο «Visionary Concepts» για τον σχεδιασμό ενός υπερπολυτελούς συστήματος με καμπίνες Πρώτης θέσης, οι οποίες προσαρμόζονται στις ανάγκες των επιβατών. Μία οικογενειακή καμπίνα με κουκέτες μπορεί άνετα και εύκολα να μεταμορφωθεί σε σουίτα τριών δωματίων. 

Το βραβείο «University» κέρδισε το Πανεπιστήμιο Hongik της Ν. Κορέας για ένα σύστημα που επιτρέπει την αναδιάταξη των καθισμάτων διαφορετικών θέσεων σε στυλ Tetris.