ΔΙΕΘΝΕΣ
17/09/2019 11:52 EEST | Updated 17/09/2019 12:27 EEST

Πεθαίνουν της πείνας οι αστυνομικοί σκύλοι που χάρισαν οι ΗΠΑ στην Ιορδανία

Οι εικόνες αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση.

Office of Inspector General/United States Department of State
Η μικρή Ζόε που έχασε τη ζωή της από ασιτία

Τα σκυλιά που δώρισε στην Ιορδανία η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να εντοπίσουν εκρηκτικά υλικά σήμερα είναι άρρωστα και πεθαίνουν λόγω της ελλιπούς φροντίδας και αμέλειας. Αυτό αναφέρεται σε σχετική ομοσπονδιακή έρευνα την οποία δημοσιοποιεί το CNN.

Επιθεωρητές του State Department κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον δέκα τέτοια σκυλιά πέθαναν στην Ιορδανία μεταξύ του 2008 και του 2016 για λόγους υγείας. Ακόμα και αυτά που επέζησαν φαίνεται να ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Φωτογραφίες των σκυλιών αυτών που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τα ζώα αδυνατισμένα και υποσιτισμένα.

Οι ΗΠΑ προβαίνουν σε δωρεές εκπαιδευμένων σκυλιών τα τελευταία είκοσι χρόνια σε κράτη σύμμαχους στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για πάταξη της τρομοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι ξοδεύονται εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση των συγκεκριμένων σκύλων, το State Department φαίνεται να μην τα πηγαίνει τόσο καλά στον έλεγχο των συνθηκών διαβίωσης αυτών των σκυλιών.

Τα πρώτα ευρήματα εντοπίστηκαν το 2016, παρόλα αυτά όμως περισσότεροι σκύλοι εστάλησαν στην Ιορδανία και το πρόγραμμα συνέχισε να χρηματοδοτείται.

Office of Inspector General/United States Department of State
Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποδεικνύουν τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνταν τα ζώα.

Ακόμα και μετά τη θέσπιση νέων μέτρων, όπως η πρόσληψη ενός ειδικού ελεγκτή από τις ΗΠΑ για την παρακολούθηση των σκύλων στην Ιορδανία, δεν έγινε τίποτα.

Η συνδρομή τους δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με τα ζώα στην Ιορδανία, το πρώτο σκυλί που πέθανε ήταν η Ζόε, ένα μόλις δύο ετών βέλγικο μαλινουά.

Office of Inspector General/United States Department of State
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στην Ιορδανία το 2017

Το ζώο κατέληξε από θερμοπληξία το 2017, ενώ η κατάσταση αυτή προήλθε από την ακατάλληλη μεταχείριση και όχι από κάποιο ατύχημα, αναφέρει η έκθεση.

Η περίπτωση της μικρής Αθηνάς διαφέρει λίγο. Η ίδια υπέστη σοβαρές διαταραχές και τελικά στάλθηκε πίσω στις ΗΠΑ για να ανακάμψει το 2018. Τελικά δεν τα κατάφερε.

Office of Inspector General/United States Department of State
Πολλά είχαν μείνει χωρίς φαγητό εδώ και καιρό

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση