Τα αντισώματα των λάμα φάρμακο κατά του κορονοϊού

Τα λάμα παράγουν δύο τύπους αντισωμάτων: ένα παρόμοιο με το ανθρώπινο, σε μέγεθος και συγκρότηση, και ένα άλλο σημαντικά μικρότερο.
FEBRUARY via Getty Images

Τα αντισώματα των λάμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας νέας θεραπείας που θα προορίζεται για ασθενείς που έχουν προσβληθεί με τον κορονοϊό.

Αυτό τουλάχιστον διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα που αποδεικνύει πως τα αντισώματα των εν λόγω ζώων μπορούν να καταπολεμήσουν την δράση του Covid-19.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να είναι σε θέση να εφαρμόσουν την ανακάλυψη και σε προ-κλινικές δομές.

Η επιστημονική κοινότητα διαπίστωσε πως τα σωματίδια αυτά θα μπορούσαν να συνδεθούν στενά με την ακίδα πρωτεΐνης του Sars-CoV-2 - του ιού που προκαλεί τον κορονοϊό, εμποδίζοντας τον να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα και να σταματήσει οποιαδήποτε λοίμωξη.

Η μελέτη εκπονήθηκε από μια ομάδα που ανήκει στο Ινστιτούτο Rosalind Franklin στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα όταν δέχεται επίθεση ή για να ανταποκριθεί σε λοιμώξεις.

Τα λάμα, οι καμήλες και οι αλπακάδες παράγουν με φυσικό τρόπο ποσότητες μικρών αντισωμάτων με μια απλούστερη δομή και μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε νανοσωματίδια.

Οι ερευνητές αυτή την ώρα αξιολογούν τα αποτελέσματα των αντισωμάτων που ελήφθησαν από την Fifi, ένα λάμα που ζει στο Πανεπιστήμιο του Reading.

Τα ευρήματα απέδειξαν πως το ανοσοποιητικό σύστημα του ζώου παράγει διαφορετικά αντισώματα από αυτά που έχουν ήδη αναγνωριστεί και τα οποία θα επιτρέψουν τις δοκιμές κοκτέιλ νανοσωματιδίων κατά του κορονοϊού.

Σημειώνεται πως ο άνθρωπος παράγει μόνο έναν τύπο αντισώματος, από δύο τύπους πρωτεϊνικών αλυσίδων (ελαφρών και βαρέων), που συνδέονται σε σχήμα Υ. Τα λάμα, αντιθέτως, παράγουν δύο τύπους αντισωμάτων: ένα παρόμοιο με το ανθρώπινο, σε μέγεθος και συγκρότηση, και ένα άλλο σημαντικά μικρότερο (περίπου το 25% του μεγέθους του ανθρώπινου αντισώματος). Αυτό έχει σχήμα Υ, αλλά τα σκέλη είναι πολύ βραχύτερα.

Το «καχεκτικό» αντίσωμα μπορεί να εισέλθει σε μικρότερους θύλακες και ρωγμές των ακίδων του ιού, οι οποίες βοηθούν τους μικροοργανισμούς και τον νέο κορωνοϊό να εισβάλουν στα κύτταρα και να μας μολύνουν. Ετσι τους εξουδετερώνουν πολύ πιο αποτελεσματικά. Επίσης, όπως τονίζουν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου, τα αντισώματα των λάμα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα και μπορούν να συνδεθούν με ανθρώπινα.

(Με πληροφορίες από BBC, Sky News)

Δημοφιλή