Τα απόνερα της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Τα απόνερα της Συνόδου του ΝΑΤΟ
Bloomberg via Getty Images

Καθώς το ΝΑΤΟ προσπαθεί να αναδιαμορφωθεί εκ των έσω και να αναπροσαρμόσει την ταυτότητα του, πέρα από το στενό όριο ερμηνείας που αναφέρεται στο άρθρο 5 για συλλογική άμυνα κατά εξωτερικής απειλής, οι ισορροπίες κατά την διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες έδειξαν να δημιουργούν απόνερα τα οποία είναι δύσκολο να κρυφθούν. Παράλληλα, υπήρξαν και κάποια δείγματα αποτελεσμάτων που σίγουρα θα μας απασχολήσουν στο μέλλον και ως Ελλάδα.

– Σύμφωνα με τα όσα έγιναν και ακούστηκαν, οι ΗΠΑ απαίτησαν αναπροσαρμογή των αμυντικών δαπανών στο 4% του ΑΕΠ κάθε χώρας. Αυτό ήρθε μετά την λεκτική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και υπολοίπων, με παράδειγμα της χώρας μας ως μέλος που συμμορφώνεται πλήρως στις δαπάνες για άμυνα. Εδώ, πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι το 2% της δαπάνης του ΑΕΠ πέρα από ότι είναι άλλο ποσό για την Ελλάδα και άλλο π.χ. για την Γαλλία, υπάρχει και ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στην παρουσία των χωρών μελών σε επιχειρήσεις όπου η Ελλάδα ουκ ολίγες φορές έχει κατηγορηθεί ότι απέχει όσο αυτό είναι δυνατόν σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Επισημάνθηκε πώς η Ρωσία πρέπει να προσεγγιστεί εκ νέου, αρκεί να συμμορφωθεί απέναντι στις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου. Την ίδια, σχεδόν, στιγμή είδε το φως της δημοσιότητας και η είδηση της απέλασης Ρώσων διπλωματών ενώ ως αντίδραση ήρθε δήλωση από το Κρεμλίνο πώς η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και τίποτα άλλο, με τις ΗΠΑ λειτουργώντας ως γαϊτανάκι να κατηγορούν την Ρωσία για παρέμβαση. Οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις δείχνουν ότι το συγκεκριμένο θέμα θα έχει συνέχεια και η επαναπροσέγγιση Ελλάδας Ρωσίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Η συνέχεια παρουσίας στο Αφγανιστάν και η συμφωνία παροχής υποστήριξης από ΗΠΑ προς ΗΒ έφερε και μια αύξηση αριθμού στρατευμάτων στην εκεί περιοχή, παρότι η Τερέζα Μέι είχε επισημάνει πώς θα προχωρήσει σε μείωση στρατιωτικών δαπανών λόγω BREXIT.

Η ανάπτυξη του τομέα κυβερνοασφάλειας και τομέα πληροφορίας στο ΝΑΤΟ είναι πάντα στην ατζέντα με πρόσθεση στόχου την συγκεκριμένη χρονική περίοδο την συνεργασία με το αντιτρομοκρατικό κέντρο στην Χάγη και διεθνείς αρχές ώστε να πληγούν τα κέντρα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας όπως διαμορφώνονται σε όλο τον κόσμο.

– Φυσικά συζητήθηκε και η κατάσταση στη Β.Κορέα. Αν και η συμφωνία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ και τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν έδειχνε καλά σημάδια, εντούτοις δεν προχώρησε σχεδόν τίποτα. Αντίθετα, εντυπωσιακές συναντήσεις είχε ο Νετανάχιου με το Ισραήλ (ενδεικτικά αναφέρουμε την συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο στην Μόσχα ). Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο το Ισραήλ από την θέση του παρατηρητή , να δεχτεί κάποια στιγμή την πρόσκληση για ένταξη.

Η Τουρκία μετά τις εκλογές και τη νίκη Ερντογάν που είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος δεν απασχόλησε το ΝΑΤΟ. Αντιθέτως τηρήθηκε σιγή ιχθύος από επίσημα χείλη.Υπήρξαν κάποιες συζητήσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε αρνητικό κλίμα όπως αναμενόταν.

Η πΓΔΜ μετά την συμφωνία των Πρεσπών. Όπως αναμενόταν έγινε η πρόσκληση και αναμένεται πλέον η όποια πρόοδος της συμφωνίας με την Ελλάδα για να φανεί πως η πρόσκληση θα περάσει στο δεύτερο στάδιο, δηλαδή αυτό της έναρξης της ένταξης της.

Σημεία ενδιαφέροντος

– Οι συμφωνίες χωρών για προμήθεια υλικών και εξοπλισμού με ομογενείς τύπους πυρομαχικών.

– Η προσέγγιση Ουκρανίας και Γεωργίας για να υπάρξει στάδιο πρόσκλησης τους στο ΝΑΤΟ. Μια πρόσκληση που στο παρελθόν είχε προκαλέσει και πολεμική αντίδραση από την Ρωσία.

Η μερική απομόνωση ηγετών που ελάχιστα φάνηκαν στη διήμερη Σύνοδο με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζαστίν Τριντώ να δέχεται πολλές βολές ως πρώτος στην λίστα των απομονωμένων

Η εκρηκτική προσωπικότητα Τραμπ. Απρόβλεπτη, αδέξια σίγουρα σε κάποια σημεία, αλλά παρ’ όλα αυτά με επιτυχία απέναντι στα υπόλοιπα μέλη που μάλλον είχαν μείνει αποσβολωμένα από ό,τι άκουγαν και έβλεπαν, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδόν εκβιαστικά είπε πώς είτε μετέχουν όπως τους αρμόζει, είτε μένουν μόνοι τους. Μια δήλωση που ανακλήθηκε, αλλά σίγουρα είχε την σημασία της.

Η ελάχιστη αποτελεσματικότητα της Συνόδου για την στρατηγική του μέλλοντος πέρα από κάποιες παρασκηνιακές συμφωνίες.

Αποτελέσματα

Καθώς η Σύνοδος έκλεινε υπήρξαν και παρασκηνιακές εξελίξεις, όπως η παρότρυνση του Τραμπ να αρθούν οι περιορισμοί του Κογκρέσου για τα F35 της Τουρκίας, η προσέγγιση της Σερβίας με μήνυμα συζητήσεων καθώς είναι μάλλον η τελευταία χώρα των Βαλκανίων που πλέον θα βρίσκεται εκτός ΝΑΤΟ και είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί αυτό, αφού θα αποτελέσει το μήλο της έριδος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Επιπλέον, θα πρέπει να προστεθούν και όσα προκύψουν στις πολλαπλές συναντήσεις χωρών σε διάφορες εκδηλώσεις μέσα στον Ιούλιο για να φανεί τι και πώς θα παρουσιαστεί μέσα στο ερχόμενο διάστημα με το BREXIT να πλησιάζει (Μάρτιος 2019) και τον εμπορικό πόλεμο να κλιμακώνεται με δασμούς και περιορισμούς αποδεικνύοντας πώς ο πόλεμος δεν έχει στερεότυπη μορφή ανά τους αιώνες.

Αναδημοσίευση από το Geopolitics and Daily News

Δημοφιλή