Τα «χρυσά» δρομολόγια: Οι «ταρίφες», οι απειλές και η «μπίζνα» με τα σωσίβια

Η έξαρση της δράσης των κυκλωμάτων δουλεμπόρων προβληματίζει τις αρχές.
Οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν τους μήνες του φθινοπώρου.
Οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν τους μήνες του φθινοπώρου.
STRINGER via Getty Images

Προβληματισμό προκαλεί στις ελληνικές Αρχές η έξαρση της δράσης των κυκλωμάτων δουλεμπόρων, που αναλαμβάνουν τη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο.

Οι διακινητές, οι οποίοι θησαυρίζουν μέσα από την εκμετάλλευση της απόγνωσης, ζητούν από τον κάθε πρόσφυγα κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ. Από ένα μόνο δρομολόγιο δηλαδή μπορεί να κερδίσουν ακόμα και 50.000-60.000 ευρώ.

Τα “vip” δρομολόγια, δηλαδή με ταχύπλοα σκάφη, κοστίζουν περισσότερο και έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Σχεδόν όλες οι εισροές στη Λέσβο γίνονται με φουσκωτές λέμβους, στις οποίες στοιβάζονται ακόμα και 50-60 άτομα, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται η πιθανότητα ναυαγίου. Αυτό είναι που φοβούνται περισσότεροι οι λιμενικοί, που βλέπουν να έρχονται στη Λέσβο βάρκες με προδιαγραφές για 15 άτομα, στις οποίες επιβαίνουν 50-60 άτομα, ανάμεσά τους γυναίκες και βρέφη. Επίσης, παρατηρείται ότι δεν φοράνε σωσίβιο όλοι οι επιβαίνοντες.

Οι δουλέμποροι «σπρώχνουν» αυτή την περίοδο όσο το δυνατόν περισσότερες βάρκες στην Ελλάδα, θέλοντας να προλάβουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την καλοκαιρία.

Στελέχη του Λιμενικού που μίλησαν στη HuffPost ανέφεραν ότι «οι εκτιμήσεις μας είναι ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν τους μήνες του φθινοπώρου, με σημαντικά μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι. Υπάρχουν πληροφορίες ότι στα τουρκικά παράλια υπάρχουν τουλάχιστον 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί θα περάσουν στα νησιά του Αιγαίου αλλά καταλαβαίνετε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία».

STRINGER via Getty Images

Σωσίβια από διαλυτήρια

Οι λιμενικοί που προχωρούν στις κατασχέσεις των φουσκωτών, που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, παρατηρούν ότι πολλές φορές τα σωσίβια που πωλούνται στους μετανάστες προέρχονται από διαλυτήρια της Τουρκίας. Δηλαδή από εγκαταστάσεις όπου διαλύονται καράβια. Αυτό είναι ενδεικτικό της «βιομηχανίας» που έχουν στήσει τα κυκλώματα. Παίρνουν υλικά από διαλυτήρια και φτιάχνουν σωσίβια για τους «πελάτες» τους, που δεν είναι άλλοι από τους απεγνωσμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Πολλοί είναι αυτοί που λίγο πριν επιβιβαστούν από τα τουρκικά παράλια στις λέμβους πέφτουν θύματα ληστείας. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, την ώρα εκείνη βρίσκονται μαζί με τα μικρά παιδιά τους. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις μεταναστών που επειδή διαμαρτυρήθηκαν στους διακινητές για το γεγονός ότι δεν υπήρχαν σωσίβια για τα παιδιά τους, έπεσαν θύματα απειλών με μαχαίρια.

Alkis Konstantinidis / Reuters

Η Μόρια δοκιμάζεται

Στη Λέσβο οι αντοχές του κρατικού μηχανισμού αλλά και των μεταναστών δοκιμάζονται. Καθημερινά φτάνουν στο νησί τουλάχιστον 100 μετανάστες και πρόσφυγες, την ώρα που ο καταυλισμός στη Μόρια δεν μπορεί να φιλοξενήσει ούτε τους ανθρώπους που έχει ήδη.

Συγκεκριμένα ο καταυλισμός αριθμεί σήμερα περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, παρότι οι προδιαγραφές του είναι για 3.000 άτομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες μετανάστες να κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ δίπλα από το καμπ έχει στηθεί και άτυπος καταυλισμός, όπου ζουν εκατοντάδες άνθρωποι.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το περασμένο Σαββατοκύριακο έφτασαν στο νησί 300 πρόσφυγες και μετανάστες, την περασμένη Δευτέρα 122, την Τρίτη 150, την Τετάρτη 120, την Πέμπτη 87. Η κυβέρνηση «βλέπει» ότι η Μόρια έχει ξεπεράσει τα όριά της και σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να μεταφέρει από το νησί στην ενδοχώρα περίπου 1.000 άτομα.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στις Αρχές είναι ότι στη χώρα μας φτάνει σημαντικά μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων. Παιδιά που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στη Μόρια βρίσκονται σήμερα 700 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Στον καταυλισμό υπάρχει πτέρυγα αποκλειστικά για τους ασυνόδευτους ανήλικους, η οποία, ωστόσο, είναι ασφυκτικά γεμάτη.

Ο υπερπληθυσμός δημιουργεί προβλήματα και στο θέμα της ιατρικής καταγραφής των μεταναστών. Στη Μόρια υπάρχουν πέντε γιατροί για περίπου 10.000 ανθρώπους. Αναλογεί δηλαδή ένας γιατρός για 2.000 άτομα.

Δημοφιλή