Xταπόδια, καβούρια και αστακοί: Τώρα αναγνωρίζονται ως «όντα µε αισθητηριακή αντίληψη»

Ερευνα του LSE στη Βρετανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αισθάνονται πόνο, ευχαρίστηση, ενθουσιασμό και αγωνία.
Jon Nazca via Reuters

Τα χταπόδια, τα καβούρια και οι αστακοί θα αναγνωριστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «όντα µε αισθητηριακή αντίληψη» στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την καλή διαβίωση των ζώων, μετά από μια επιστημονική έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα ζώα αυτά είναι ικανά να αισθάνονται.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα δεκάποδα, μια τάξη καρκινοειδών, και τα κεφαλόποδα, μια κατηγορία μαλακίων, θα υπάγονται πλέον στο νομοσχέδιο για την ευημερία των ζώων (Sentience). Τα δεκάποδα περιλαμβάνουν ζώα όπως καβούρια, αστακούς, γαρίδες και καραβίδες ενώ τα κεφαλόποδα περιλαμβάνουν χταπόδια, καλαμάρια και σουπιές.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι το υπάρχον νομοσχέδιο ”ήδη αναγνωρίζει όλα τα σπονδυλωτά ζώα ως «όντα µε αισθητηριακή αντίληψη». Ωστόσο, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα ασπόνδυλα ζώα, τα δεκάποδα καρκινοειδή και τα κεφαλόποδα διαθέτουν ένα περίπλοκο κεντρικό νευρικό σύστημα, ένα βασικότατο χαρακτηριστικά της αισθητηριακής αντίληψης.

Η απόφαση της κυβέρνησης ακολούθησε τα πορίσματα μιας ανεξάρτητης επιστημονικής μελέτης που ανατέθηκε από την κυβέρνηση στο London School of Economics and Political Science (LSE).

H μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα, διαπίστωσε ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι τα παραπάνω ζώα διαθέτουν αισθητηριακή αντίληψη και επομένως «την ικανότητα να έχουν συναισθήματα, όπως αυτά του πόνου, της ευχαρίστησης, της πείνας, της δίψας, της ζεστασιάς, της χαράς, της άνεσης και του ενθουσιασμού».

«Τα χταπόδια και άλλα κεφαλόποδα προστατεύονται στην επιστήμη εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχουν λάβει καμία προστασία εκτός της επιστήμης μέχρι τώρα», δήλωσε ο ο Jonathan Birch, καθηγητής στο LSE που εργάζεται στο Foundations of Animal Sentience Project.

Η έκθεση έκανε επίσης συγκεκριμένες συστάσεις για τις πρακτικές καλής μεταχείρισης των ζώων με βάση τα ευρήματά της, όπως:

- Απαγόρευση της αφαίρεσης των δαγκάνων των καβουριών.

- Απαγόρευση της πώλησης ζωντανών καβουριών και αστακών σε «μη εκπαιδευμένους, μη ειδικούς χειριστές».

- Απαγόρευση των ακόλουθων μεθόδων σφαγής όταν υπάρχει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση και όταν δεν γίνεται πρώτα η ηλεκτρική αναισθητοποίηση: ζωντανός βρασμός και ζωντανός τεμαχισμός.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για μια μέθοδο σφαγής για πλάσματα όπως τα χταπόδια που να είναι ”ανθρώπινη και εμπορικά βιώσιμη σε μεγάλη κλίμακα”, συνιστώντας να γίνει περισσότερη έρευνα για τον εντοπισμό πιο ανθρώπινων πρακτικών.

Στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι ”δεν θα επηρεάσει καμία υπάρχουσα νομοθεσία ή βιομηχανικές πρακτικές, όπως η αλιεία. Δεν θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στην αλίευση οστρακοειδών ή στη βιομηχανία εστιατορίων. Αντίθετα, έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι η καλή διαβίωση των ζώων θα λαμβάνεται υπόψη στη μελλοντική λήψη αποφάσεων».

Να σημειωθεί πως το βράσιμο ζωντανών καρκινοειδών είναι ήδη παράνομο σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Δημοφιλή