Τα dos και τα don'ts για τα γιορτινά γεύματα των Χριστουγέννων

Απλά πράγματα για να απολαύσετε το γιορτινό τραπέζι.
Nikada via Getty Images

Οι φετινές γιορτές θα είναι σίγουρα διαφορετικές από τις προηγούμενες, ωστόσο δίχως φαγητό δεν γίνονται. Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το εορταστικό μενού χωρίς ενοχές και στερήσεις.

Αποφύγετε την παγίδα να μη φάτε όλη μέρα για να περιμένετε μέχρι το βράδυ. Κάντε τα γεύματα σας κανονικά.

Καταναλώστε άφθονη σαλάτα, ακόμη και αν περιέχει φρούτα (όπως τα δαμάσκηνα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες) ή ξηρούς καρπούς, καθώς τα τελευταία είναι πηγές βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών και προκαλούν γρήγορα αίσθημα κορεσμού.

Τα κάστανα, για παράδειγμα, τα βρίσκουμε σε αρκετά από τα γιορτινά εδέσματα, όπως στην γέμιση της γαλοπούλας ή σε κάποιο ρόλο κρέατος. Διαφέρουν από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Επίσης, το κάστανο έχει τις λιγότερες θερμίδες από όλους τους ξηρούς καρπούς και αυτό το καθιστά ιδανικό σνακ για όλους όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Επιλέξτε μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνούχων τροφών (γαλοπούλα, κοτόπουλο, χοιρινό κ.ά.). Η άπαχη πρωτεΐνη στην γαλοπούλα θα σας βοηθήσει να χορτάσετε δίνοντάς σας ελάχιστες θερμίδες. Ενώ η τρυπτοφάνη που περιέχει, είναι ένα αμινοξύ το οποίο βελτιώνει τη διάθεση.

Καταναλώστε με μέτρο το αλκοόλ. Προτιμήστε κόκκινο κρασί και λόγω ημερών γιατί όχι και μικρή ποσότητα σαμπάνιας.

Βασιλόπιτα, κουραμπιές ή μελομακάρονο; Διαλέξτε ένα μόνο γλυκό (μην φάτε βέβαια δέκα κομμάτια) σε κάθε γιορτινό σας γεύμα.

Το τυρί ενισχύει τις καύσεις χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα του σε ασβέστιο, οπότε είναι μια καλή επιλογή. Βέβαια, τα τυριά έχουν μεγάλη θερμιδική αξία και θα πρέπει να προσέξετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε. Αν πάσχετε από ευερέθιστο έντερο, ιδανικά προτιμήστε κάποιο σκληρό τυρί, όπως γραβιέρα ή παρμεζάνα.