ΤΟ BLOG
03/10/2018 11:23 EEST | Updated 03/10/2018 14:29 EEST

Τα επόμενα δύο λάθη στο «Μακεδονικό»

FREDERICK FLORIN via Getty Images

Είναι εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία οι πρωταγωνιστές στη διαχείριση του «Μακεδονικού» κάνουν το ένα λάθος εκτίμησης μετά το άλλο.

Η Ε.Ε. αιφνιδιάστηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εφόσον το ποσοστό συμμετοχής έπεσε πολύ κάτω από το 50% το οποίο το καθιστούσε πολιτικά έγκυρο με βάση και τις δηλώσεις όλων των παραγόντων πριν την πραγματοποίησή του.

Φάνηκε ότι η Ε.Ε. δεν ανέλυσε σωστά την εσωτερική κατάσταση και την πολιτική δυναμική στην ΠΓΔΜ. Αντί να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα προτίμησε να αγνοήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να το θεωρήσει... επιτυχημένο.

Δύο στους τρεις εγγεγραμμένους στους καταλόγους ψηφοφόροι μιας απόλυτα εξαθλιωμένης χώρας σνομπάρισαν ένα δημοψήφισμα με βασικό ερώτημα την ένταξη στην Ε.Ε. και οι Βρυξέλλες δηλώνουν ικανοποιημένες. Κι αν αδυνατούν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει στην ΠΓΔΜ σκεφτείτε τι έχει να γίνει όταν αρχίσουν να ασχολούνται με τις πολύ πιο σύνθετες περιπτώσεις του Κοσόβου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η άποψή μου είναι ότι η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι προβληματική και δεν μπορεί να αντισταθμίσει τον ακρωτηριασμό που υφίσταται η Ε.Ε. με το Brexit. Οι 27 πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν και να εμβαθύνουν τις πολιτικές τους και μετά να σκεφθούν αν χρειάζεται να επιχειρήσουν μια διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την αντίδραση πολλών ευρωπαϊκών λαών.

Στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής πήραν μέρος λίγο περισσότεροι από τους μισούς που ψήφισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των σλαβόφωνων ακολουθεί τη σκληρή γραμμή της εθνικιστικής αντιπολίτευσης του VMRO και δεν ικανοποιείται με τις μεγάλες παραχωρήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά τα θέλει όλα σε βάρος της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας αρνείται να δει την πολιτική πραγματικότητα στη γειτονική χώρα. Στηρίζει στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ και έτσι προετοιμάζει την μελλοντική αντιπαράθεση της Ελλάδας με τους εθνικιστές του VMRO οι οποίοι όταν επιστρέψουν στην εξουσία θα χρησιμοποιήσουν την υπογραφή του ΝΑΤΟ ενδεχομένως και της Ε.Ε. που θα τους έχουμε δώσει, για να κάνουν τα ίδια και χειρότερα!

Sponsored Post