ΔΙΕΘΝΕΣ
29/10/2018 07:31 EET | Updated 29/10/2018 18:10 EET

Τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και τα νεο-οθωμανικά οράματα του Ερντογάν

HANDOUT

Τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, που ήταν προγραμματισμένα για σήμερα Δευτέρα, φέρουν την προσωπική σφραγίδα του Ταγίπ Ερντογάν. Η εικόνα που μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT μιλά από μόνη της: Τα εγκαίνια άρχισαν με τον Τούρκο Πρόεδρο να οδηγεί μικρό ηλεκτρικό όχημα μέσα στο νέο αεροδρόμιο, με συνοδηγό την σύζυγό του Εμινέ (το αντίθετο, θα ήταν προφανώς αδιανόητο...)

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα κόψει την κορδέλα παρουσία 50 αντιπροσωπειών από ξένες χώρες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, με την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιμένει ότι θα πρόκειται για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο.

Tα εγκαίνια προετοιμάστηκαν ως μία στιγμή μεγάλου προσωπικού θριάμβου του Ερντογάν. Η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε μία μακροσκελή ανακοίνωση για τη σημερινή (29 Οκτωβρίου) 95η επέτειο από την ίδρυση της τουρκικής Δημοκρατίας. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σήμερα γιορτάζουμε την 95η επέτειο από την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης της Λωζάννης, η οποία συγκαταλέγεται στα ιδρυτικά έγγραφα της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Το τουρκικό έθνος σημείωσε τη μεγάλη του νίκη στον τουρκικό πόλεμο της ανεξαρτησίας, με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, οδηγώντας τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο στην απόφαση να αναγνωρίσουν την επιτυχία μας.

Κατά τη διάρκεια των 95 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης, η Τουρκία εδραίωσε την πολιτική, στρατιωτική, εμπορική και διπλωματική της εμβέλεια και ενίσχυσε την περιφερειακή και παγκόσμια θέση της.

Η Τουρκία οφείλει τα επιτεύγματά της τα τελευταία 16 χρόνια σε μια αποφασιστική πολιτική βούληση, αλλά και σε μεγάλο βαθμό στο πνεύμα της ενότητας και της αλληλεγγύης που παρακινούν το έθνος μας.

Το Προεδρικό Σύστημα, το οποίο εγκρίθηκε από το λαό στο Συνταγματικό Δημοψήφισμα του 2017 και εγκαινιάστηκε μετά τις εκλογές του 2018, θα ενισχύσει την ενότητα του έθνους μας, ενισχύοντας παράλληλα την Τουρκία σε οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Χάρη στις ευκαιρίες που παρέχει αυτό το νέο κυβερνητικό σύστημα, η χώρα μας θα προχωρήσει πιο γρήγορα προς τους στόχους του 2023 και σύμφωνα με τα οράματα του 2053 και του 2071.

Με την ευκαιρία της 95ης επετείου της ειρηνευτικής συνθήκης της Λωζάννης, εορτάζω με σεβασμό στους πολιτικούς μας, πρώτα απ ’όλα, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και σε όλους όσους κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να μας φέρουν εκεί που βρισκόμαστε σήμερα.

Εύχομαι το έλεος του Αλλάχ σε όλους τους μάρτυρες που θυσίασαν τη ζωή τους για χάρη του μέλλοντος της χώρας μας και της ανεξαρτησίας του έθνους μας.»

BULENT KILIC via Getty Images

Ο Ερντογάν έκανε και μία προσωπική δήλωση, με την ίδια αφορμή, με αναφορές σε Σελτζούκους και Οθωμανούς (!), ενώ συνδέει ευθέως την ιστορική επέτειο για την Τουρκία με το «επίτευγμα» του νέου αεροδρομίου που ο ίδιος εγκαινιάζει σήμερα: «Στον αγώνα μας να φέρουμε τη χώρα μας πάνω από το επίπεδο του σύγχρονου πολιτισμού, βλέπω κάθε βήμα προς μια προηγμένη δημοκρατία και ισχυρή οικονομία ως ελπίδα για το ένδοξο μέλλον μας. Το νέο μας αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα από αυτά τα βηματα», είπε.

Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Εγκαίνια σήμερα - πλήρης λειτουργία του αεροδρομίου το 2019

Με δεδομένη την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε μεγάλο πολιτικό σόου τα σημερινά εγκαίνια, παραμένει σημαντικό ωστόσο το γεγονός ότι η πλήρης λειτουργία του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης «αναβλήθηκε» για τις αρχές του 2019, επειδή μεσολάβησαν τεχνικά προβλήματα που δεν επέτρεψαν να λειτουργήσει στις 24 Οκτωβρίου, όπως όριζε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο νέος αερολιμένας.

«Θα πραγματοποιήσουμε ένα πρώτο άνοιγμα στις 29 Οκτωβρίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του Grand Airport της Κωνσταντινούπολης (IGA).

Αυτό σημαίνει ότι «μόνο περιορισμένος αριθμός πτήσεων θα πραγματοποιηθεί από εδώ από τις τουρκικές αερογραμμές μέχρι το τέλος του έτους», είπε.

Ταυτόχρονα, προσδιόρισε την έναρξη της δεύτερης φάσης - δηλαδή της κανονικής λειτουργίας του αεροδρομίου - στα τέλη Δεκεμβρίου.

 

Bloomberg via Getty Images

Ο νέος αερολιμένας αρχικά είχε προγραμματιστεί να είναι ανοικτός από την περασμένη Δευτέρα, αλλά η ημερομηνία μετακινήθηκε για διάφορους λόγους - μεταξύ των οποίων και μία απεργία των κατασκευαστών.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από τη δουλειά τους για μερικά 24ωρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για θανάτους εργατών που σχετίζονται με τις κακές συνθήκες στο έργο.

Οι τουρκικές αρχές αντέδρασαν τότε με καταστολή, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες από αυτούς, σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Anadolu Agency via Getty Images

Περίπου 35.000 άνθρωποι απασχολήθηκαν στο έργο, συμπεριλαμβανομένων 3.000 μηχανικών και διοικητικού προσωπικού.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει συχνά υποστηρίξει ότι το νέο αεροδρόμιο, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, θα είναι «το μεγαλύτερο στον κόσμο», καθώς θα ταξιδεύουν περίπου 90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως και  εκτιμάται ότι θα αυξηθούν μέχρι τα 150 εκατομμύρια το 2023.

πηγή: Onemileatatime.com