ΔΙΕΘΝΕΣ
13/07/2019 13:02 EEST | Updated 13/07/2019 13:02 EEST

Τα κεντρικά γραφεία της Apple εκτιμούνται ως ένα από τα πιο ακριβά κτίρια στον κόσμο

Η εταιρεία υποχρεούται να καταβάλει περίπου 1% φόρο ακίνητης περιουσίας.

Dronandy via Getty Images

Τα κεντρικά γραφεία της Apple, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας, έχουν εκτιμηθεί σε 4,17 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση αυτής της εβδομάδας, καθιστώντας την ένα από τα πιο ακριβά κτίρια στον κόσμο.

Ο Ντέιβιντ Γκίνσμποργκ, αναπληρωτής εκτιμητής της κομητείας Σάντα Κλάρα, όπου βρίσκεται το Κουπερτίνο, δήλωσε ότι η ιδιοκτησία των 2,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών, ήταν μια πρόκληση για αξιολόγηση.

«Θέλω να πω, πως κάθε κομμάτι του κτιρίου είναι ιδιαίτερο. Ο περίπλοκος σχεδιασμός του δακτυλίου - ο οποίος περιλαμβάνει επεξεργασμένο γυαλί και ειδικά σχεδιασμένα πλακάκια - περιβάλλεται από πεύκα από την έρημο Μοχάβι. Αλλά στο τέλος της ημέρας, είναι ένα κτίριο γραφείων. Ετσι ήμασταν σε θέση, να βάλουμε μία τιμή σε αυτό», δήλωσε ο Γκίνσμποργκ.

hapabapa via Getty Images

Η έδρα της Apple, κόστισε 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή. Αντίθετα, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο - το Burj Kalifa στο Ντουμπάι - κοστίζει 1,5 δισ. Δολάρια. Το θέρετρο Marina Bay Sands στη Σιγκαπούρη κοστίζει περίπου 5,5 δισ. Δολάρια. Συνήθως, η αγοραία αξία ενός κτιρίου έχει να κάνει με το κόστος κατασκευής του και τη γη που καταλαμβάνει, δήλωσε ο Λάρι Στοόυν, αξιολογητής της κομητείας Σάντα Κλάρα.

Η εταιρεία υποχρεούται να καταβάλει περίπου 1% φόρο ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με το νόμο της Καλιφόρνια. Με βάση την αποτίμηση της κομητείας Σάντα Κλάρα, η Apple θα χρειαστεί να καταβάλει πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους ακίνητης περιουσίας,  κάθε χρόνο στην πολιτεία της Καλιφόρνια.

felixmizioznikov via Getty Images

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για ανάπτυξη του Apple Park, η εταιρεία πλήρωσε, έξι εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο κατοικιών, με τους επικριτές της να ισχυρίζονται πως, πρέπει να κάνει περισσότερα, για να βοηθήσει στην επίλυση των κοινωνικών ζητημάτων της Σίλικον Βάλεϊ.

Παράλληλα επένδυσε, 75 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση της υποδομής της περιοχής και την λύση - ελάφρυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, παρακείμενων πόλεων.

Σύμφωνα με τον Στόουν η Apple είναι εταιρεία με τον υψηλότερο φόρο ακίνητης περιουσίας στην χώρα.

Πηγή: The Guardian