Τα κρυμμένα νοσοκομεία της Συρίας

Στις συστηματικές και στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές σε νοσοκομεία, ο μόνος τρόπος επιβίωσης είναι να κρυφτείς κάτω από το έδαφος.
OMAR HAJ KADOUR via Getty Images

Οι επιδρομές σε νοσοκομεία είναι μια ακόμη τραγική πραγματικότητα του πολυετούς πολέμου στη Συρία. Ακόμη και αν αποτελεί ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου, είναι σαφές ότι το συριακό καθεστώς και οι Ρώσοι, έχουν βάλει στο στόχαστρο ακόμη και τους τραυματισμένους αμάχους, αφού βομβαρδίζουν στοχευμένα νοσοκομεία.

Η μόνη λύση τους πλέον, είναι να κρυφτούν κάτω από το έδαφος -και να εύχονται να μην τους εντοπίσουν.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Κουεντίν Σόμερβιλ, βρέθηκε σε ένα από αυτά τα κρυμμένα νοσοκομεία στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, δίπλα από την Τουρκία. Από τον Απρίλιο, έχουν χτυπηθεί περίπου 40 νοσοκομεία στην Ιντλίμπ.

Σε βίντεο, φαίνεται ένα κατεδαφισμένο νοσοκομείο, σε σημείο που δεν υπάρχει απολύτως τίποτα γύρω του. «Αυτό είναι το μόνο κτήριο που έγινε στόχος εδώ. Το να στοχεύεις κατά αμάχων είναι έγκλημα πολέμου. Αλλά επίσης και πολύ αποτελεσματικό. Γιατί εδώ πλέον, και για μίλια γύρω-γύρω, δεν υπάρχει πλέον ψυχή. Όλοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους», αναφέρει ο δημοσιογράφος, που στέκεται ανάμεσα στα συντρίμμια του νοσοκομείου.

«Οι επιθέσεις έχουν σχεδιαστεί με ακρίβεια, είναι αιματηρές και αμείλικτες».

Anadolu Agency via Getty Images

Η κάμερα του BBC μπαίνει σε ένα νοσοκομείο που η τοποθεσία του είναι κρυφή. «Έπρεπε να σκάψουν βαθιά στο έδαφος, κάτω από τους βράχους, για να γλιτώσουν από τις ρωσικές και τις καθεστωτικές βόμβες», αναφέρει ο δημοσιογράφος. «Τα στρατεύματα του καθεστώτος πλησιάζουν. Αν προχωρήσουν λίγα ακόμη χιλιόμετρα, τότε και αυτό το νοσοκομείο θα χαθεί».

Είναι το μόνο νοσοκομείο που έχει απομείνει στην ευρύτερη περιοχή για να περιθάλψει τους τραυματίες. Μεταξύ τους φυσικά και παιδιά.

Έσκαψαν για να το φτιάξουν πριν δύο χρόνια και όπως λέει ο άνθρωπος που το έφτιαξε, «δεν μπορούσαμε πλέον να περιθάλπουμε ανθρώπους με το νοσοκομείο σε κοινή θέα. Χτυπούσαν σχολεία και νοσοκομεία. Δεν ήμασταν ούτε εμείς ασφαλείς ούτε οι ασθενείς μας».

OMAR HAJ KADOUR via Getty Images
Social Media / Reuters

Δημοφιλή