Ινδοί εναντίον βρετανίδας σχεδιάστριας για τη θεά Ντούργκα σε μαγιώ

Εσείς πως θα νιώθατε αν το μαγιό απεικόνιζε την Παναγία;

Η σχεδιάστρια μόδας, Σέρα Ούλγκερ έχει προκαλέσει την οργή ενός διακεκριμένου κληρικού των Ινδουιστών, μετά την κυκλοφορία μιας συλλογής ρούχων και μαγιό που απεικονίζουν τη θεά Ντούργκα.

Η κολεξιόν της 30χρονης σχεδιάστριας που φέρει το όνομα «Goddess» και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαγιό που κοστίζουν 95 λίρες και τζάκετ των 395 λιρών, είναι εμπνευσμένη από το ταξίδι της στη «γιόγκα και τον διαλογισμό» και εκπροσωπεί τις δυναμικές γυναίκες, όπως λέει η ίδια.

Ωστόσο, ο επιφανής κληρικός Ραζάν Ζεντ, που εδρεύει στις ΗΠΑ, επέκρινε την «άκρως ακατάλληλη» απεικόνιση της θεάς των Ινδουιστών, Ντούργκα. Ο Ζεντ, ο οποίος έκανε την πρώτη επίσημη ινδουιστική προσευχή στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών το 2007, δήλωσε σχετικά με τη συλλογή: «Η Θεά Ντούργκα είναι πολύ σεβαστή στον Ινδουισμό και προορίζεται να λατρεύεται σε ναούς ή ιερά σπίτια και να μην κοσμεί τους γλουτούς και τον καβάλο μιας γυναίκας».

«Η ακατάλληλη χρήση ινδουιστικών θεοτήτων για εμπορική ή άλλη χρήση θλίβει όλους τους πιστούς», κατέληξε ο κληρικός, καλώντας σε αυστηρό τόνο την σχεδιάστρια να αποσύρει την επίμαχη κολεξιόν.

Η Σέρα Ούλτζερ που αποκάλυψε ότι έχει γίνει στόχος τρολ στο διαδίκτυο, επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την σειρά ρούχων Goddess από την αγορά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Evening Standard, ζήτησε συγνώμη από τους πιστούς: «Θέλω να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη από την κοινότητα των ινδουιστών αν τους προσέβαλα άθελα μου. Δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση. Θα μου κόστιζε χιλιάδες λίρες να αφαιρέσω την σειρά Goddess από την παραγωγή, κάτι που δεν μπορώ να αντέξω. Δεν έχω κάποιο τεράστιο brand και θέλω να μπορώ να εκφράσω τον εαυτό μου χωρίς κάποιος να μου λέει ότι δεν μπορώ».

Ποια είναι η πολεμίστρια θεά Ντούργκα

Η Θεά Ντούργκα είναι για τους Ινδουιστές η μητέρα του σύμπαντος. Απεικονίζεται ως μια πολεμίστρια με 8 χέρια τα οποία κρατούν διάφορα όπλα ή κάνουν κάποια μούντρα (συμβολική χειρονομία).Οι μύθοι αναφέρουν πως πολέμησε τους δαίμονες που απείλησαν τη σταθερότητα του κόσμου. Κάποιες φορές, αναφέρεται και ως σύζυγος του Σίβα, αλλά τότε καλείται Παρβάτι. Ως πολεμίστρια θεά ωστόσο είναι ανύπαντρη.

Ο Ινδουισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου, με πάνω από ένα δισεκατομμύριο πιστούς και υπάρχουν περισσότεροι από 800.000 Ινδουιστές μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από Evening Standard