ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/11/2019 07:20 EET

Black Friday: Πώς να μην τινάξουμε τον προϋπολογισμό στον αέρα

Οδηγός επιβίωσης για τη νεόφερτη ημέρα προσφορών

mediaphotos via Getty Images

Είτε απολαμβάνετε τη μάχη με τα πλήθη ή όχι, αδιαμφισβήτητα στη Black Friday μπορείτε να «χτυπήσετε» απίστευτες προσφορές. Ωστόσο, οι μειωμένες τιμές μπορεί να μας κάνουν να παρασυρθούμε και να ξοδέψουμε τα χρήματά μας, με αποτέλεσμα ο Δεκέμβριος να μας βρει σε οικονομική ύφεση. 

Ωστόσο, υπάρχει οδηγός επιβίωσης και περιλαμβάνει αρκετές λύσεις. 

 

Ορίστε συγκεκριμένο όριο δαπανών για κάθε άτομο 

Hero Images via Getty Images

Κάντε μια λίστα με όλους για όσους θέλετε να αγοράσετε ένα δώρο (μην είστε παρτάκηδες) και ορίστε ένα όριο δαπανών για κάθε άτομο. Προσπαθήστε να το τηρήσετε, αγνοώντας τους πειρασμούς. Λάβετε υπόψη ότι η αγορά σας ενδέχεται να έχει προστιθέμενο φόρο επί των πωλήσεων, επομένως μπορεί να σας κοστίσει λίγο περισσότερο από ό,τι αναγράφει η τιμή.

 

Δημιουργήστε μια λίστα αγορών

Nora Carol Photography via Getty Images

Πραγματοποιήστε κάποια έρευνα πριν από τον ερχομό της Black Friday και χαράξτε το «σχέδιο επίθεσης». Για παράδειγμα, εάν γνωρίζετε ότι ένα μέλος της οικογένειας θέλει ένα συγκεκριμένο δώρο, μάθετε ποια καταστήματα από αυτά που είναι κοντά σας το έχει.  Γράψτε όλα όσα σκοπεύετε να αγοράσετε από κάθε κατάστημα που θα επισκεφθείτε σε ένα χαρτάκι, ώστε να μην ξεχάσετε τίποτα. Αυτή η λίστα δεν θα σας κάνει μόνο πιο αποτελεσματικούς και γρήγορους, αλλά θα σας κάνει λιγότερο επιρρεπείς στην αγορά πραγμάτων που δεν χρειάζεστε, αλλά πωλούνται σε τιμή κόστους. 

 

Μην πάτε στο κατάστημα, ψωνίστε μέσω Internet

BogdanVj via Getty Images

H καλύτερη λύση για να αποφύγετε τον όχλο των αφηνιασμένων καταναλωτών που εισβάλλει σαν ταύρος σε γυαλοπωλείο στα εμπορικά και σηκώνει από τα ράφια ό,τι βρει μπροστά του! Ψωνίστε, λοιπόν, τα  πράγματα που σαςενδιαφέρουν μέσω Internet. Αυτό προϋποθέτει πως θα ”το έχετε ψάξει πρώτα”, αλλά αυτό συμφέρει να το έχετε κάνει ούτως ή άλλως, είτε πατε στο κατάστημα είτε επισκεφθείτε το online shop του. 

 

Χρησιμοποιήστε μετρητά

Prostock-Studio via Getty Images

Με τις χρεωστικές και τις πιστωτικές κάρτες χάνεται ο έλεγχος. Τα μετρητά σας δίνουν έναν εύκολο τρόπο για να μετράτε τις δαπάνες σας. Απλά, να είστε προσεχτικοί, επειδή κυκλοφορούν κι επιτήδειοι, που ενδιαφέρονται πιο πολύ για το πορτοφόλι σας, παρά για το λαπτοπάκι που κοστίζει 200€. 

 

Mην αγοράζετε πράγματα που έχετε ήδη 

AntonioGuillem via Getty Images

Σίγουρα δεν χρειάζεστε δεύτερο αποχυμωτή και τα εννιά ζευγάρια παπούτσια είναι υπέρ-αρκετά γιανα βγάλετε τον χειμώνα σας.

 

Μην αγοράζετε (άχρηστα) πράγματα που απλά είναι πολυδιαφημισμένα κι έχουν γίνει μόδα

Carol Yepes via Getty Images

Iδανικό παράδειγμα: fidget spinner. Υπάρχει άνθρωπος που έχει ξεαγχωθεί με αυτό το μαραφέτει που άγγιζε ακόμα και τα 20 ευρώ; Η απάντηση είναι κοινή. Αν ψάξετε, όμως, τα συρτάρια σας, ίσως βρείτε δέκα από δαύτα, επειδή είχατε ζηλέψει όλους που έπαιζαν με αυτό στις καφετέριες και είπατε σαν μικρά παιδιά «θέλω κι εγώ».

Φέτος, μην πάρετε κάποιο κομπολόι που κάνει κύκλους μόνο του γύρω από τον εαυτό του. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα το έχετε βαρεθεί. 

 

Αγνοείστε πλήρως αυτή την ημέρα

Simon McGill via Getty Images

Υπάρχει και αυτή η επιλογή. Χάθηκαν οι άλλες μέρες για ψώνια; Έτσι κι αλλιώς, χειμερινές εκπτώσεις δεν έχουμε; Πρέπει να υποστούμε και το μαρτύριο της οχλαγωγίας; Εξάλλου, μπορεί στο τέλος της ημέρας μπορεί να μην είμαστε ευχαριστημένοι από τις αγορές μας. Όλα πρέπει να τα σκεφτόμαστε! 

 

Και μην ξεχνάτε την Cyber Monday!

MicroStockHub via Getty Images

Αν τα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν είναι κυρίως τεχνολογικά και άρα πολύ πιθανό να τα αγοράσετε ούτως ή άλλως μέσω κάποιου ηλεκτρονικού καταστήματος, ισχύει και φέτος στην Ελλάδα η... τελευταία ευκαιρία της Cyber Monday (Δευτέρα 2/12). Στην διάρκειά της όχι μόνο ισχύουν οι εκπτώσεις της Black Friday, αλλά ενίοτε προϊόντα σε προσφορά που ”δεν κινήθηκαν” εκείνη την ημέρα όσο οι έμποροι θα ήθελαν δέχονται πρόσθετες μειώσεις τιμής που τα καθιστούν ακόμη ελκυστικότερα.

 

(Mε πληροφορίες από NYT,fool