CULTURE
07/05/2020 15:30 EEST | Updated 07/05/2020 15:42 EEST

Τα νέα μέτρα στήριξης στον Πολιτισμό - Από 15 Ιουλίου εκδηλώσεις, ανοίγουν και τα θερινά σινεμά

Ποιοι εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά για το επίδομα των 800 ευρώ.

ARIS MESSINIS via Getty Images

Την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων στον Πολιτισμό, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία ανακοίνωσε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μία ημέρα μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε για το θέμα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς επίσης και τη σταδιακή επιστροφή -υπό νέους όρους- στην πολιτιστική ζωή. 

Η Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για «πρωτόγνωρες συνθήκες που ανέδειξαν δομικά προβλήματα στον χώρο του Πολιτισμού, όπως το υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας -καθώς το τοπίο είναι αχαρτογράφητο» και στα δικαιώματα των καλλιτεχνών, καθώς την περίοδο της καραντίνας εντάθηκαν τα φαινόμενα πειρατείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μέχρι τώρα, (Μάρτιος - Απρίλιος), 45.000 εργαζόμενοι στον Πολιτισμό μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ και αναβολή ασφαλιστικών και φορλογικών υποχρεώσεων. 

Σημειώνεται ότι ο κλάδος παρουσιάζει εργασιακές ιδιαιτερότητες και μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον Πολιτισμό έμεινε εκτός του έκτακτου επίδοματος. «Όλα τα μέτρα ακολουθήθηκαν οριζόντια όμως ο Πολιτισμός έχει ιδιαιτερότητες», παραδέχτηκε η Λίνα Μενδώνη. 

Μεταξύ των νέων κατηγοριών εργαζομένων που εντάσσονται στην έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, η οποία θα δοθεί και τον Μάιο, που ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού είναι και εκείνοι των οποίων η σύμβαση έληξε πρόωρα λόγω κορονοϊού. 

Ειδικότερα και όσον αφορά τα νέα μέτρα στήριξης, ανακοινώθηκαν τα εξής:

Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι όλοι οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις έληξαν πρόωρα πριν τον συμβατικό τους χρόνο από 1/3/2020 έως 20/3/2020.

Από 13.5 έως και 19.5.2020 θα πάρουν τα 800 ευρώ, όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτέμβριου - Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας α’ τριμήνου του 2020.

Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη κατά το διάστημα από 15.3.2020 έως και 20.4.2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15.5.2020, μετά από δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ.

Όσοι από 1/6/2019 έως 1/3/2020 έχουν περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό, θα λάβουν επίσης το επίδομα των 800 ευρώ.

Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής.

Επίσης, στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης με επιχορήγηση απευθείας από το ΥΠΠΟΑ, 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Κουπόνι Πολιτιστικών Παραγωγών με 18μηνη ισχύ για τη δυνατότητα παρακολούθησης πολιτιστικών δρωμένων στο μέλλον για όσους είχαν κλείσει
εισιτήρια για παραγωγές που ακυρώθηκαν. 

Η Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξει νέο πακέτο στήριξης τον Σεπτέμβριο. 

Μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών

Δημιουργείται, για πρώτη φορά, Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Ειδικότερα, από τις 13/05 ανοίγει πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο και μετεξέλιξη σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών του ΥΠΠΟΑ.

Όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε μορφής κωδικό (ΚΑΔ) μπορούν να ενταχθούν στο Μητρώο, με 4 χρόνια εργασίας, ακόμη και εκτός πτυχίου, σημείωσε η Λίνα Μενδώνη. 

Ηρώδειο, Επίδαυρος, μουσεία, θερινά σινεμά 

Επίσης, η υπουργός Πολιτισμού η οποία δήλωσε ότι δεν θέλουμε ένα «απολιτιστικό καλοκαίρι», υπογραμμίζοντας ότι «τα δεδομένα θα αξιολογούνται διαρκώς και το χρονοδιάγραμμα θα αναπροσαρμόζεται αναλόγως», ανακοίνωσε ότι:

Στις 18 Μαΐου ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι. Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, ενώ θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα.

Την ίδια ημερομηνία, 18 Μαΐου ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, με εξειδικευμένα μέτρα προστασίας.

Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα θερινά σινεμά (με 40% πληρότητα).

Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν τα μουσεία.

Από 15 Ιουλίου και μέχρι τέλος Αυγούστου, θα παρουσιαστούν 200 μικρά πολιτιστικά δρώμενα μόνο σε αρχαιολογικούς χώρους.

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα προσαρμόσει αναλόγως τις δράσεις του, επομένως η καλλιτεχνική διεύθυνση και το ΔΣ θα αποφασίσουν τον χρόνο επαναλειτουργίας. «Δυνητικά από 15 Ιουλίου», είπε η υπουργός Πολιτισμού.