Τα οφέλη της κηπουρικής για την ψυχική υγεία στην εποχή του κορονοϊού

Γιατί η δραστηριότητα παραμένει ανάμεσα στις κορυφαίες που βελτιώνουν την διάθεση.
Το επίπεδο συναισθηματικής ευεξίας ή ευτυχίας που συνδέεται με την κηπουρική ήταν παρόμοιο με αυτό που βιώνουν τα άτομα όταν κάνουν ποδήλατο.
Hannes Eichinger / EyeEm via Getty Images
Το επίπεδο συναισθηματικής ευεξίας ή ευτυχίας που συνδέεται με την κηπουρική ήταν παρόμοιο με αυτό που βιώνουν τα άτομα όταν κάνουν ποδήλατο.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει στρέψει πολλούς ανθρώπους στην αναζήτηση νέων δραστηριοτήτων, και στην ενασχόληση με την κηπουρική.

Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θεωρούν την κηπουρική ως ένα χαλαρωτικό - φιλικό προς την οικογένεια - χόμπι που μειώνει την ανησυχία σχετικά με την επάρκεια των τροφίμων, αφού οι αυστηροί περιορισμοί λόγω κορονοϊού καθυστερούν τόσο την συγκομιδή όσο και την διανομή των προϊόντων ορισμένων καλλιεργειών. Οι πωλήσεις σπόρων για οπωροκηπευτικά αυξάνονται παγκοσμίως.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Landscape and Urban Planning, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το επίπεδο συναισθηματικής ευεξίας ή ευτυχίας που συνδέεται με την κηπουρική ήταν παρόμοιο με αυτό που βιώνουν τα άτομα όταν κάνουν ποδήλατο, περπατούν ή βγαίνουν έξω για φαγητό. Η κηπουρική στο σπίτι ήταν η μόνη δραστηριότητα από τις 15 που μελετήθηκαν για τις οποίες γυναίκες και άτομα με χαμηλά εισοδήματα παρουσίασαν υψηλότερη συναισθηματική ευεξία από τους άνδρες και τους μεσαίου και υψηλού εισοδήματος συμμετέχοντες, αντίστοιχα.

«Αυτό έχει επιπτώσεις για την ισότητα στον σχεδιασμό δράσης για τα τρόφιμα, δεδομένου ότι τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα τείνουν να έχουν λιγότερη πρόσβαση σε επιλογές υγιεινής διατροφής», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας του άρθρου, Ανου Ραμασουάμι , καθηγητής Ινδικών Σπουδών, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πρίνστον και του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Πρίνστον (PEI). «Η κηπουρική μπορεί να προσφέρει στην υγεία οφέλη από την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, να ευνοήσει την σωματική δραστηριότητα και να υποστηρίξει την συναισθηματική ευεξία που μπορεί να ενισχύσει αυτήν την υγιή συμπεριφορά».

Η κηπουρική μπορεί να προσφέρει στην υγεία οφέλη από την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
Yana Tatevosian via Getty Images
Η κηπουρική μπορεί να προσφέρει στην υγεία οφέλη από την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Τα οφέλη από την κηπουρική στην ψυχική υγεία ήταν παρόμοια, ανεξάρτητα από φυλετικά όρια και μεταξύ αστικών και προαστιακών περιοχών, είπε ο συγγραφέας του άρθρου Γκράχαμ Άμπροουζ, ειδικός έρευνας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πρίνστον. Επιπλέον, δεν έκανε καμία διαφορά αν τα άτομα καλλιεργούσαν μόνα τους ή μαζί με άλλους και όσοι διατηρούσαν λαχανόκηπους παρουσίασαν υψηλότερο μέσο επίπεδο συναισθηματικής ευεξίας από εκείνους που ασχολούνταν με διακοσμητικούς κήπους.

Τα ευρήματα προήλθαν από μια μελέτη 370 ατόμων στη μητροπολιτική περιοχή Μινεάπολις-Αγ. Παύλος, για την οποία χρησιμοποιήθηκε μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο που ονομάζεται Daynamica με σκοπό να καταγράφεται η συναισθηματική τους ευεξία καθώς συμμετείχαν σε οποιαδήποτε από 15 καθημερινές δραστηριότητες. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από τον συν-συγγραφέα της μελέτης Γίνγκλιν Φαν, καθηγητή Αστικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος μιας ευρύτερης μελέτης για την συναισθηματική ευεξία. Η συν-συγγραφέας Κίρτι Ντας, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα - ερευνήτρια στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πρίνστον, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην συγκέντρωση των συμμετεχόντων από μια σειρά κοινοτήτων, καθώς και στην διεξαγωγή της έρευνας.

Ως μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας για τα αστικά συστήματα τροφίμων στο εργαστήριο Συστημάτων Βιώσιμων Αστικών Υποδομών του Ραμασουάμι, αυτή και ο Άμπροουζ διαμόρφωσαν ερωτήσεις που αφορούσαν συγκεκριμένα στην οικιακή λαχανοκηπουρική. Ενώ τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη των κοινοτικών κήπων είναι σημαντικά θέματα στην έρευνα των πόλεων, τα διαθέσιμα δεδομένα φαίνεται να υπολείπονται όσον αφορά την κηπουρική σε μεμονωμένα νοικοκυριά, δήλωσε ο Άμπροουζ.

«Στο κίνημα μας για να γίνουν οι πόλεις πιο βιώσιμες, η κηπουρική μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο κομμάτι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής», είπε ο Ραμασουάμι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κηπουρική στο σπίτι ήταν ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες δραστηριότητες των ερωτηθέντων.

«Η υψηλή σημασία που απέδωσαν στην κηπουρική οι ερωτηθέντες, μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι παράγουν την δική τους τροφή», είπε ο Άμπροουζ. «Η ώθηση της κηπουρικής για συναισθηματική ευεξία είναι συγκρίσιμη με άλλες δραστηριότητες αναψυχής που επί του παρόντος λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων σε υποδομές. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, όταν επιλέγουμε μελλοντικά έργα ευεξίας για χρηματοδότηση, πρέπει να δώσουμε ισότιμη προσοχή στην κηπουρική των νοικοκυριών».

Πηγή: Science Daily