ΤΟ BLOG
05/09/2018 11:38 EEST | Updated 05/09/2018 17:29 EEST

Γιατί μία αποτυχία στο σχολείο μπορεί να ωφελήσει τον μαθητή

CHARLY TRIBALLEAU via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Αγαπητοί επιτυχόντες αλλά και μη.

Γνωρίζω ότι περάσατε πολλά στο σχολείο . Οι περισσότεροι από εσάς θα μιλάτε για σχολικά χρόνια γεμάτα άγχος για τους βαθμούς. Και οι πιο πολλοί βέβαια θα έχετε να λέτε για τις επιτυχίες σας. Καλές επιδόσεις, διακρίσεις, συμμετοχές σε συνέδρια και διαγωνισμούς, εμπειρίες από ταξίδια και πρακτικές ασκήσεις, αριστεία και βραβεία. 

Μπορεί να φανεί περίεργο αλλά σήμερα που γιορτάζουμε την ακαδημαϊκή σας επιτυχία, αποφάσισα να σας μιλήσω για τα ωφελήματα της αποτυχίας.

Μη ντρέπεστε να μιλάτε και για τις αποτυχίες. Για λάθη που μπορεί να έχετε κάνει. Οι αποτυχίες και τα λάθη μας, ίσως είναι εξίσου χρήσιμες με τις επιτυχίες. Διότι μας υπενθυμίζουν, ότι κανένας και καμία από εμάς δεν είναι τέλειος. Ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο ή αυτονόητο. Ότι για κάθε έναν από εμάς μπορεί να υπάρξει μια κακιά στιγμή. Και δεν υπάρχει τίποτα απολύτως κακό σε αυτό. Είναι ανθρώπινο. Είναι αναπόφευκτο. Και επειδή τις περισσότερες φορές, ιδανικά, μαθαίνουμε μέσα από τις αποτυχίες μας, είναι και θεμιτό. 

Ναι, ξέρω. Τώρα θα πείτε ότι δεν σας καταλαβαίνω και ότι σε αυτό το πολύ κρίσιμο, πράγματι, σταυροδρόμι της ζωής σας, δεν έχετε ούτε κατ’ ελάχιστο περιθώριο να μην είσαστε τέλειοι. Λάθος. Το έχετε. Γιατί πάντα μπορείτε να γίνεστε καλύτεροι.

Αυτή είναι η φύση των ανθρώπων – η αυτοβελτίωση, η εξέλιξη, η δυναμική. Σε κάθε ηλικία και σε κάθε φάση που θα διανύετε. Αν νομίζετε ότι μόλις βρείτε μια καλή δουλειά και «στρώσετε» τη ζωή σας σταματάνε τα ρίσκα και οι αποτυχίες, πάλι κάνετε λάθος. «Γηράσκω αεί διδασκόμενος» έλεγαν οι αρχαίοι, «όσο ζω μαθαίνω» λέμε τώρα, «πιο καλά μαθαίνω μέσα από τα λάθη και τα στραβοπατήματα», επιτρέψτε μου να συμπληρώσω εγώ.

Μη φοβάστε να ρισκάρετε, μη φοβάστε να μην είσαστε τέλειοι, τολμάτε να κάνετε και λάθη! Ποτέ δεν θα είσαστε αρκετά μεγάλοι ή αρκετά ώριμοι για να δοκιμάζετε τα όρια και τις ικανότητές σας. Ποτέ δεν είμαστε όλοι αρκετά μεγάλοι ή φτασμένοι για να απογοητευόμαστε. 

Θέλω να πιστεύω όμως, το σχολείο – εκτός από γνώσεις και δεξιότητες - σας προίκισε με το χιούμορ, τη σιγουριά, την θετικότητα, ότι «αν δεν πάθεις, δε θα μάθεις», ότι κάθε απογοήτευση μπορεί να διαδεχθεί μια χαρά ή αλλιώς, ότι τα δικά σας λάθη είναι και θα είναι πάντα ένας καλός δάσκαλος. 
Να είσαστε όλοι και όλες καλά σε ότι επιλογές και αν κάνετε.

Καλή σταδιοδρομία και καλή τύχη!

Αναδημοσίευση από το FB του κ. Τόλια, με την άδεια του συγγραφέα