ΤΟ BLOG
07/12/2018 10:50 EET | Updated 07/12/2018 10:51 EET

Τα παιδιά του Ροβεσπιέρου στα γόνατα

Γάλλοι μαθητές στα γόνατα, με τα χέρια πίσω από το σβέρκο, σε ένα χωράφι, υπό την αυστηρή επιτήρηση αστυνομικών – «αστακών».

Μαρία Δεναξά/twitter @mdenaxa
ΜΑΡΙΑ ΔΕΝΑΞΑ/TWITTER @MDENAXA

Εικόνες από την Γαλλία, λίκνο δημοκρατίας και ελεύθερης έκφρασης μέχρι σήμερα.

Το βίντεο από τη Γαλλία που ανάρτησε πριν λίγες ώρες η Maria Denaxa είναι σοκαριστικό. Γάλλοι μαθητές στα γόνατα, με τα χέρια πίσω από το σβέρκο, σε ένα χωράφι, υπό την αυστηρή επιτήρηση αστυνομικών – «αστακών». Συνελήφθησαν μετά από πορείες στις οποίες διαμαρτύρονταν, όπως μεταφέρει η Μαρία Δεναξά «…για την μεταρρύθμιση στις εξετάσεις για το απολυτήριο λυκείου, που κάνει δυσκολότερη την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και δίνει την δυνατότητα στις ακαδημίες να επιλέγουν τους φοιτητές τους με μια βάση κριτηρίων που σε πολλά θυμίζουν πρόσληψη σε επιχείρηση, μη δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους…». Αλίμονο αν περάσει κάτι τέτοιο εκεί ή βρει μιμητές και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο ηγέτης της Γαλλίας, που λανσάρεται εδώ και μήνες ως το νέο υπόδειγμα Ευρωπαίου πολιτικού, επιδεικνύει αυτό το αποκρουστικό και επικίνδυνο πρόσωπο, τόσο στα μέτρα που επιχειρεί να περάσει, αλλά κυρίως στον τρόπο με τον οποίο απαντά σε νεαρά παιδιά που έχουν διαφορετική άποψη. Ο ίδιος άνθρωπος πριν λίγο καιρό επέπληξε και προσέβαλε παρουσία των τηλεοπτικών καμερών ένα άλλο παιδί, επειδή τον φώναξε με το μικρό του όνομα και δεν έσπευσε να του υποκλιθεί. Οι μέχρι τώρα πράξεις του, αλλά και ο εν γένει βίος του, φανερώνουν ένα βαθιά συμπλεγματικό άτομο, που δυστυχώς διαφεντεύει μια μεγάλη χώρα, που αποτελούσε πρότυπο μέχρι σήμερα. 


Ο ίδιος άνθρωπος φιλοδοξεί δε - και μαζί με αυτόν αρκετοί σε όλη την Ευρώπη - να καθορίσει τις τύχες ολόκληρης της Ένωσης.

Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, κυρίως δε αυτές που έρχονται στα πράγματα οσονούπω, οφείλουν να τοποθετηθούν και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, απέναντι σε αυτά τα αίσχη, ειδικά δε στην αντιμετώπιση των Γάλλων μαθητών από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Όσο δεν το κάνουν θα αφήνουν να πλανάται η υποψία ότι και τα αποδέχονται και θα τα εφαρμόσουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις στη χώρα τους, αν και εφόσον προκύψουν στο κοντινό μέλλον.