ΔΙΕΘΝΕΣ
13/05/2019 12:08 EEST

Τα πρόστιμα, «η ψήφος του γαϊδάρου» και τα λουκάνικα: Πως πείθουν 9 στους 10 Αυστραλούς να προσέλθουν στις κάλπες

Η αύξηση της αποχής είναι ένα σοβαρό θέμα στην πολιτική. Όμως η Αυστραλία δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί.

JohnnyGreig via Getty Images

Η αποχή στην εκλογική διαδικασία είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές κυβερνήσεις παγκοσμίως. Όχι όμως στην Αυστραλία. Στις επικείμενες εκλογές 9 στους 10 Αυστραλούς  αναμένεται να  προσέλθουν  στις κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές. Και το BBC στο βίντεό του, εξηγεί πως το κατάφεραν αυτό.

Καταρχήν, όπως εξηγείται στο βίντεο, στην Αυστραλία η ψήφος είναι υποχρεωτική. Και όποιος δεν ψηφίσει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πρόστιμο 20 δολαρίων. Που είναι αρκετά για να αγοράσεις 5 καφέδες, δύο μερίδες fish&chips, ή μια ώρα ενοικίασης σανίδας για σερφ.  

Οι επικριτές της  υποχρεωτικής ψήφου λένε ότι οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν ελεύθερα εάν θέλουν να συμμετέχουν στις εκλογές με την ψήφο τους. Όπως, οι περισσότεροι Αυστραλοί δείχνουν να συμφωνούν με το μέτρο. «Νομίζω ότι είναι καλό. Νομίζω ότι αναγκάζει τους ανθρώπους να έχουν άποψη», λένε  στην κάμερα του BBC.

Βέβαια, όποιος διαφωνεί με τη διαδικασία, είναι απολύτως νόμιμο να ρίξει άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο. Υπάρχει επίσης αυτό που ονομάζεται η ψήφος του γάιδαρου. Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι επιλέγουν τους αγαπημένους τους υποψήφιους με την ίδια σειρά που εμφανίζεται στο ψηφοδέλτιο. Έτσι, αυτή η επιλογή δείχνει μια πολιτική απάθεια, αποστασιοποίηση ή και δυσαρέσκεια, αλλά η ψήφος προσμετράται, αφού το ψηφοδέλτιο έχει συμπληρωθεί σωστά.

Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, σε πολλά εκλογικά κέντρα, διατίθενται τσάι, κέικ και τα κλασικά αυστραλιανά λουκάνικα. Αν δεν είναι αυτό κίνητρο για να ψηφίσει κανείς, τι είναι;