ΤΟ BLOG
24/05/2020 09:13 EEST | Updated 24/05/2020 09:14 EEST

Τα ψέματα της Τουρκίας δηλητηριάζουν τα νερά του Έβρου

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πολύ σοβαρό και ακούει στο όνομα διαχείριση ψυχολογικών επιχειρήσεων της Τουρκίας.

Eurokinissi
Οπλίτης στον Εβρο.

Η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα, αυτό απέδειξε η νέα κρίση στον Έβρο. Μόνο που το πρόβλημα δεν είναι η δήθεν κατάληψη ελληνικού εδάφους από τους Τούρκους. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι άλλο και είναι πολύ σοβαρό και ακούει στο όνομα διαχείριση ψυχολογικών επιχειρήσεων της Τουρκίας, διάδοση δημοσιευμάτων και διανομή σε συγκεκριμένες - διεθνούς εμβέλειας- ιστοσελίδες και ΜΜΕ που διαμορφώνουν τάσεις και πεποιθήσεις.

Είναι φυσιολογικό στο χαοτικό διεθνές σύστημα στο οποίο υποχρεωνόμαστε να έχουμε θέση όπως όλα τα κράτη, να μην αρκεί το Υπουργείο Εξωτερικών για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων.Ο θεσμός του Υπουργείου Εξωτερικών είναι δομημένος έτσι ώστε να διαχειρίζεται σειριακά και συμμετρικά τις καταστάσεις και όπως κάθε τέτοιος θεσμός, λειτουργεί με εσωτερικούς και διεθνείς κανονισμούς. Οι ανορθόδοξες καταστάσεις απαιτούν το δικό τους, ξεχωριστό αντίδοτο. Η Δημόσια Διπλωματία δεν έχει αυτόν τον ρόλο (μιας και αρκετοί , τη χρησιμοποιούν ως εύκολη λύση) και δεν μας αρκεί η δική μας βελτίωση σε επίπεδο εξαγωγής εικόνας όταν έχουμε να κάνουμε με περιπτώσεις μηδενικού αθροίσματος. Με άλλα λόγια, μας αρκεί το ″σβήσιμο″ και των εχθρικών δημοσιευμάτων.

Θέλοντας ή μη, αυτό που ζούμε είναι μορφή πολέμου και η Δημόσια Διπλωματία έχει δημιουργηθεί για έργα ειρήνης. Το μεγάλο πρόβλημα που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη τέτοιων αντανακλαστικών που θα έπαιρναν σάρκα και οστά με δημιουργία ειδικών επιτροπών που θα εργάζονται πάνω σε αυτές τις υποθέσεις, είναι η ιδεοληψία που κυριαρχεί είτε σε ″πολύχρωμους″, είτε σε ″άχρωμους″ πολιτικούς χώρους. Η πρόληψη ακραίων σεναρίων δεν μας καθιστά ακραίους. Απεναντίας, μας καθιστά φίλους της ειρήνης. Η ειρήνη έρχεται πάντα από την πόρτα της ασφάλειας. Μην εθελοτυφλούμε άλλο, έχουμε σοβαρούς αντιπάλους να αντιμετωπίσουμε.