ΔΙΕΘΝΕΣ
08/04/2018 12:48 EEST | Updated 08/04/2018 12:52 EEST

Τα ψυγεία με πλαστική επένδυση πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από την αγορά και αυτός είναι ο βασικός λόγος

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ένας συντηρητής ηλεκτρικών συσκευών από τη Βρετανία

LightFieldStudios via Getty Images

Την απόσυρση από την αγορά των ψυγείων με πλαστική επένδυση στο εσωτερικό τους ζητά ένας συντηρητής ηλεκτρικών συσκευών στη Βρετανία, τονίζοντας πως είναι αυξημένες οι πιθανότητες να προκληθεί ή πυρκαγιά ή να επιταχυνθεί η εξάπλωση της εξαιτίας της χρήσης τους.

O ειδικός στηρίζει τα λεγόμενά του σε έρευνα για τη διεξαγωγή της οποίας εξετάστηκαν περισσότερες από 500 συσκευές ψύξης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της μελέτης, το 45% αυτών είναι κατασκευασμένο από ένα μη ασφαλές πλαστικό υλικό που αυξάνει τις πιθανότητες πυρκαγιάς και δεν παρέχει καμιά προστασία.

Η έρευνα ειδικότερα αποδεικνύει πως με τη διάδοση πυρκαγιάς συνδέονται ακόμα και ψυγεία που θεωρητικά είναι κατασκευασμένα για να επιβραδύνουν τη διάδοση της φλόγας.

Να σημειωθεί ότι με βάση το βρετανικό πρότυπο, οι συσκευές ψύξης πρέπει να υποβάλλονται σε ειδικές δοκιμές για την αντοχή τους στη φωτιά ώστε να διασφαλίζεται πως δεν υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Η δοκιμή θα γίνεται μέσω ενός πυρακτωμένου σύρματος που θα τοποθετείται στο βάθος του ψυγείου και το ζητούμενο θα είναι να μην επεκταθεί περαιτέρω η φλόγα.

Από τη δοκιμή οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως σε περίπτωση πυρκαγιάς η φλόγα θα μπορούσε -και μάλιστα σχετικά γρήγορα- να φτάσει στην εύφλεκτη μόνωση που υπάρχει σε όλες τις συσκευές ψύξης.

Ο ψυκτικός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προτείνει την απόσυρση τουλάχιστον 250 μοντέλων ψυγείων από την αγορά ενώ συνιστά στους καταναλωτές να μην αγοράζουν μοντέλα με πλαστική επένδυση.

Τέλος, εξηγεί πως με βάση τις στατιστικές οι συσκευές ψύξης είναι υπεύθυνες για το 8% των πυρκαγιών που ξεσπούν στα νοικοκυριά.