"Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά", μετά και το αδιέξοδο στις συνομιλίες Ρωσίας και Δύσης

Φόβοι πως η Μόσχα θα καταφύγει σε κάποιο "πρόσχημα" για να δικαιολογήσει πιθανές επιθετικές κινήσεις στην Ουκρανία.
Ρωσικά τανκ T-72B3 παίρνουν μέρος σε ασκήσεις στο Rostov (12 Ιανουαρίου 2022)
Ρωσικά τανκ T-72B3 παίρνουν μέρος σε ασκήσεις στο Rostov (12 Ιανουαρίου 2022)
via Associated Press

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ προειδοποιεί πως «τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά», ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας πως Ευρώπη κινδυνεύει να βυθιστεί σε έναν πόλεμο και η Ρωσία διαμηνύει πως επιθυμεί την ειρήνη, αλλά όχι με κάθε κόστος. Μετά από τρεις διαδοχικούς γύρους συνομιλιών της ρωσικής αντιπροσωπείας με αυτές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των χωρών του ΟΑΣΕ με θέμα την κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας, όλες οι πλευρές κάνουν λόγο για αδιέξοδο αν και δηλώνουν πως δεν εγκαταλείπουν την διπλωματία.

Την ίδια στιγμή, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν τις επιλογές τους σε περίπτωση που οι εντάσεις για την Ουκρανία δεν μπορούσαν να εκτονωθούν, ο Λευκός Οίκος δηλώνει πως θα δημοσιοποιήσει εντός 24 ωρών πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει να εφεύρει ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει επιθετικές κινήσεις και η Μόσχα δεν αποκλείει μια πιθανή ανάπτυξη δυνάμεων σε Κούβα και Βενεζουέλα ως αντίποινα.

Σήμερα, υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την μεγάλη ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, δήλωσε πως η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να περιμένει για πάντα τις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να απαντήσουν στα αιτήματά της για την ασφάλεια και πως θέλει μια λεπτομερή γραπτή απάντηση σε κάθε ρωσική πρόταση. Όπως είπε, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να λάβει μια απόφαση μόλις η Ρωσία λάβει μια απάντηση σημείο προς σημείο στις προτάσεις της, καθώς και αντιπροτάσεις από τη Δύση.

Η ανησυχία στα ύψη

«Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά», σχολίασε ο Μάικλ Κάρπεντερ, Πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία στη Βιέννη.

«Η απειλή της στρατιωτικής εισβολής είναι υψηλή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. «Δεν υπάρχουν καθορισμένες ημερομηνίες για άλλες συνομιλίες. Πρέπει πρώτα να συμβουλευτούμε τους συμμάχους και τους εταίρους».

Η Ρωσία είπε ότι ο διάλογος συνεχιζόταν, αλλά έφτανε σε αδιέξοδο καθώς προσπάθησε να πείσει τη Δύση να δεσμευτεί για την μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και να ανατρέψει δεκαετίες επέκτασης της συμμαχίας στην Ευρώπη - απαιτήσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει πως δεν μπορούν να αποτελούν σημείο εκκίνησης του διαλόγου.

«Σε αυτό το στάδιο η κατάσταση είναι απογοητευτική», είπε ο Ρώσος πρέσβης Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τις χώρες του ΟΑΣΕ, την τρίτη κατά σειρά που είχε η αντιπροσωπεία της Μόσχας με εκπροσώπους της Δύσης. Προειδοποίησε για πιθανές «καταστροφικές συνέπειες» εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε αυτό που η Ρωσία χαρακτήρισε ”κόκκινες γραμμές” ασφαλείας, αλλά είπε ότι η Μόσχα δεν έχει εγκαταλείψει τη διπλωματία και μάλιστα θα την επισπεύσει.

Γουέντι Σέρμαν (υφ.Εξωτερκών ΗΠΑ), Γενς Στόλτενμπεργκ (Γ.Γ ΝΑΤΟ), Αλεξάντρ Γκρούσκο (υφ.Εξωτερικών Ρωσίας), Αλεξάντρ Φοριμ (υφ.Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας)
Γουέντι Σέρμαν (υφ.Εξωτερκών ΗΠΑ), Γενς Στόλτενμπεργκ (Γ.Γ ΝΑΤΟ), Αλεξάντρ Γκρούσκο (υφ.Εξωτερικών Ρωσίας), Αλεξάντρ Φοριμ (υφ.Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας)
via Associated Press

Τα ρωσικά σχόλια αντικατοπτρίζουν ένα μοτίβο της Μόσχας που λέει ότι θέλει να επιδιώξει τη διπλωματία, αλλά απορρίπτει τις εκκλήσεις για αναστροφή της συσσώρευσης στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και προειδοποιεί για αδιευκρίνιστες συνέπειες για τη δυτική ασφάλεια, εάν τα αιτήματά της δεν ληφθούν υπόψη.

″Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πολέμου εδώ και 30 χρόνια”

Νωρίτερα, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών δήλωνε πως όπως «Φαίνεται ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή του ΟΑΣΕ είναι τώρα μεγαλύτερος από ο,τι ήταν ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια». Αν και παραβλέπει τους πολέμους εκείνης της περιόδου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τμήματα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το σχόλιό του υπογράμμισε το επίπεδο ανησυχίας στην Ευρώπη.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε ότι οι προηγούμενες συναντήσεις οδήγησαν σε «αδιέξοδο» και δεν βρήκε κανέναν λόγο να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες. Όπως είπε μιλώντας στην στην τηλεόραση RTVI ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί παρέχουν επιλογές στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε περίπτωση που η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί, αλλά πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία.

Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας
Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας
Michael Gruber via Getty Images

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε περισσότερο από 2% έναντι του δολαρίου λόγω των σχολίων του, που προκάλεσαν επίσης ξεπούλημα κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με Reuters ότι η αγορά αντέδρασε εν μέρει στο σχόλιο του υφυπουργού απαντώντας σε ερώτηση, ότι ούτε θα επιβεβαίωνε ούτε θα απέκλειε το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναπτύξει «στρατιωτική υποδομή» στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Ο Σάλιβαν είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πίστευαν ότι η Ρωσία μπορεί να «επιλέξει να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για εισβολή, μεταξύ άλλων μέσω δραστηριοτήτων δολιοφθοράς, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία». Η Ουάσιγκτον θα παράσχει λεπτομέρειες σχετικά εντός των επόμενων 24 ωρών.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ολεξίι Ρέζνικοφ ενώ το Πεντάγωνο εκτιμά ότι τα δύο τρίτα των ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία είχαν αναπτυχθεί από άλλα περιοχές της Ρωσίας.

Ρωσία: Ναι στην ειρήνη αλλά όχι με κάθε κόστος

Η Μόσχα λέει ότι απειλείται από την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της με την υποδοχή 14 νέων μελών από την πρώην κομμουνιστική Ανατολική Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Θέλει να χαράξει «κόκκινες γραμμές» για να σταματήσει όποια διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία και την ανάπτυξη πυραύλων σε αυτή.

O Ρώσος υφ.Εξωετερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ
O Ρώσος υφ.Εξωετερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ
Denis Balibouse via Reuters

Η Ουάσιγκτον έχει απορρίψει αυτά τα αιτήματα, αλλά δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει έλεγχο των όπλων, θέματα ανάπτυξη πυραύλων και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προκειμένου να ξεπεραστεί από μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Πρέσβης Λουκάσεβιτς είπε στον ΟΑΣΕ ότι εάν η Μόσχα δεν λάβει εποικοδομητικές απάντησεις, «θα αναγκαστούμε να βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη στρατηγική ισορροπία και να εξαλείψουμε τις απαράδεκτες απειλές για την εθνική μας ασφάλεια». Και συνέχισε: «Η Ρωσία είναι μια χώρα που αγαπά την ειρήνη. Αλλά δεν χρειαζόμαστε ειρήνη με οποιοδήποτε κόστος. Η ανάγκη να λάβουμε αυτές τις νομικά επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας για εμάς είναι κάτι μη διαπραγματεύσιμο».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέκρινε στο μεταξύ ένα νομοσχέδιο κυρώσεων που παρουσίασαν οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας των ΗΠΑ που θα στόχευε κορυφαίους ρωσικούς κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, καθώς και τραπεζικά ιδρύματα, εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία. Ο Πεσκόφ είπε ότι η επιβολή κυρώσεων στον Πούτιν θα ισοδυναμούσε με διακοπή των σχέσεων. «Βλέπουμε την εμφάνιση τέτοιων εγγράφων και δηλώσεων εξαιρετικά αρνητικά στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης σειράς διαπραγματεύσεων, αν και ανεπιτυχών».

Δημοφιλή