ΔΙΕΘΝΕΣ
19/07/2018 09:23 EEST | Updated 19/07/2018 09:29 EEST

141 θύματα του Larry Nassar βραβεύονται για το κουράγιο τους στα ESPY Awards

«Προσπάθησαν να μας σωπάσουν για χάρη των χρημάτων, των μεταλλίων και της φήμης»

Image Group LA via Getty Images

Περισσότερες από 100 αθλήτριες της εθνικής στίβου των ΗΠΑ που βρήκαν το κουράγιο και μίλησαν ανοιχτά για την κακοποίησή τους από τον ομοσπονδιακό αθλίατρο, Larry Nassar, τιμήθηκαν με το βραβείο «Arthur Ashe Courage» στη φετινή εκδήλωση των βραβείων ESPY, την Τετάρτη το βράδυ. 

«Προς όλες τα θύματα εκεί έξω, μην αφήσετε κανέναν να ξαναγράψει την ιστορία σας. Η αλήθεια σας μετράει, εσείς μετράτε και δεν είστε μόνες», ήταν το μήνυμα που έστειλε η Ολυμπιονίκης Aly Raisman, τη στιγμή που παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους και των 141 υπόλοιπων γυναικών που βρέθηκαν μαζί της στη σκηνή.

«1997, 1998, 1999, 2000, 2004, 2011, 2013, 2014, 2015, 2016. Αυτά ήταν τα χρόνια που μιλήσαμε ανοιχτά για την κακοποίησή μας από τον Nassar και όλα αυτά τα χρόνια η απάντηση που παίρναμε ήταν ότι κάνουμε λάθος, ότι έχουμε παρεξηγήσει, ότι είναι γιατρός και είναι ok, να μην ανησυχούμε, ότι το κάλυψαν, να είμαστε προσεκτικές και ότι η κατάσταση εμπεριέχει ρίσκα», δήλωσε η Raisman και συμπλήρωσε: «Η πρόθεση; Να μας σωπάσουν. Για χάρη των χρημάτων, των μεταλλίων και της φήμης, αλλά επιμείναμε και τελικά κάποιος μας άκουσε και μας πίστεψε». 

Δύσκολα μπορούσε να διακρίνει κανείς στεγνά μάτια στην αίθουσα, κατά τη διάρκεια αυτής της συγκινησιακά φορτισμένης στιγμής. Όταν η Jennifer Garner προλόγισε το βραβείο, το κοινό σηκώθηκε όρθιο για να ενθαρρύνει τις γυναίκες στη σκηνή. «Κακοποίηση, σιωπή, νίκη. Κακοποίηση, σιωπή, νίκη», είπε η ηθοποιός στη διάρκεια ενός σύντομου βίντεο που έπαιξε πριν δώσει το βραβείο. «Ο κύκλος επαναλαμβανόταν ξανά και ξανά για γενιές, αλλά τελικά διακόπηκε το 2016». 

«Το να μιλάμε δημόσια και δυνατά δεν είναι εύκολο. Το να λέμε τις ιστορίες της κακοποίησης ξανά και ξανά με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες δεν είναι εύκολο. Θυσιάζουμε την ιδιωτικότητά μας, δεχόμαστε κριτική και είναι βάναυσο αλλά τώρα είναι η ώρα», ανέφερε η αθλήτρια Thomas Lopez, καταγγέλλοντας ότι η η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ, η Εθνική Στίβου των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έβαλαν το χρήμα και τα μετάλλια πάνω από την ασφάλεια των αθλητριών. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Larry Nassar κατηγορείται για τη σεξουαλική κακοποίηση περισσότερων από 260 αθλητριών, με το μανδύα της ιατρικής φροντίδας. Τώρα, εκτίει 3 διαφορετικές ποινές συνολικής κάθειρξης 175 ετών, για σεξουαλική κακοποίηση και παιδική πορνογραφία. 

*Αυτό το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά