Τα «βέτο» και η συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του Συντάγματος

Ποια τα δύο θέματα που δεν συζητά σε καμία περίπτωση.
To Σύνταγμα του 1844 (Βιβλιοθήκη της Βουλής)
To Σύνταγμα του 1844 (Βιβλιοθήκη της Βουλής)
wikimedia commons

Δύο «προϋποθέσεις» για να υπάρξει συναίνεση στην πολιτική ζωή της χώρας, και ειδικά κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ήρεμο πολιτικό κλίμα για να μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική της και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν θα μετατρέψει τη Βουλή σε Εξεταστική Επιτροπή, από την Κουμουνδούρου στέλνουν ένα μήνυμα ότι κατά την συνταγματική αναθεώρηση «μπορεί να επιτευχθούν συναινέσεις γύρω από υπερώριμες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα όχι μόνον για αυτές που επιτεύχθηκε πλειοψηφία 3/5 στην προτείνουσα Βουλή».

Ουσιαστικά η Κουμουνδούρου δηλώνει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ψηφίσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αν δεν έχουν ψηφιστεί με διακομματική πλειοψηφία. Από τα υπό αναθεώρηση άρθρα τα περισσότερα χρειάζονται 180 ψήφους για να αλλάξουν και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να ψηφίσει ορισμένα, όπως ο διαχωρισμός των ρόλων εκκλησίας και κράτους.
αυτό που δεν συζητούν με τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι:

α) την μείωση της πλειοψηφίας των 200 εδρών σε 180 για την άμεση εφαρμογή εκλογικού νόμου στις επόμενες εκλογές και

β) την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μόνο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζουν ότι αυτά τα θέματα δεν τέθηκαν ποτέ στην προτείνουσα Βουλή και επομένως δεν μπορούν να τεθούν «από το παράθυρο» στην παρούσα Βουλή. Ειδικά η εξαγγελία του Κ. Μητσοτάκη για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία (δηλαδή με 151 βουλευτές) «ευτελίζει τον θεσμό του Προέδρου, καθιστώντας τον άθυρμα της ελάχιστης εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Δημοφιλή