ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/02/2018 07:30 EET

Τα βλέμματα στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου. Στόχος να κλείσουν οι εκκρεμότητες για να δοθεί η δόση των 5,7 δισ.

SOOC

Μια εβδομάδα περιθώριο για να κλείσει χωρίς νέα προβλήματα όλες τις εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο χρόνος τελειώνει στις 19 Φεβρουαρίου όταν είναι το προγραμματισμένο Eurogroup, ενώ θα έχει προηγηθεί το προπαρασκευαστικό Euro Working Group (EWG). 

Στις δύο συνεδριάσεις οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς και οι επιτελείς τους, αναμένεται να ελέγξουν την πορεία υλοποίησης των τελευταίων «ανοιχτών» προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. 

Εάν η κυβέρνηση δεν θέλει να αφήσει εκκρεμότητες οι οποίες θα επιβαρύνουν το κλίμα στη μεγάλη διαπραγμάτευση η οποία θα οδηγήσει στις οριστικές αποφάσεις για την επόμενη ημέρα του προγράμματος, θα πρέπει να τρέξει τα δύο «ανοιχτά» μέτωπα. Αυτά αφορούν κυρίως του ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Σε δεύτερο πλάνο υπάρχει και η υπόθεση του Ελληνικού και του ΔΕΣΦΑ, θέματα όμως τα οποία θα εξεταστούν σε επόμενο στάδιο.

Οι εκκρεμότητες

Συγκεκριμένα στο μέτωπο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά προκειμένου το μέτρο να επεκταθεί σε ολόκληρη της χώρα χωρίς προβλήματα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους θεσμούς ότι θα παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια στους συμβολαιογράφους και σταδιακά θα επεκτείνει το μέτρο σε ολόκληρη την επικράτεια. Για αυτό όμως θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξασφαλίσει μια παράταση μερικών ημερών ώστε να καταφέρει να υλοποιήσει στο σύνολο την απαίτηση των δανειστών. Εάν στην κυβέρνηση καταφέρουν να λάβουν παράταση τότε το Eurogroup θα μπορέσει να δώσει εντολή για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ, έστω και με αστερίσκο σχετικά με την υλοποίηση του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου. Υπό αυτές τις συνθήκες το θέμα της επέκτασης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε ολόκληρη τη χώρα θα εξεταστεί στη συνέχεια στο πλαίσιο της εκταμίευσης της δεύτερης υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. 

Στο δεύτερο μέτωπο ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προχωρά κανονικά. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2017 κάλυψε όλες τις μνημονιακές απαιτήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο έγινε και τον πρώτο μήνα του 2017.

Προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν στους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης όπου οι ρυθμοί είναι σαφώς πιο αργοί και η γραφειοκρατία δεν επιτρέπει την ομαλή επίτευξη των επιμέρους στόχων. Παρόλαυτα, ο συνολικός στόχος έχει επιτευχθεί και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει θέμα με την εκταμίευση της δόσης, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Sponsored Post