Τα γυρίζει ο Στόλτενμπεργκ: «Δεν υπάρχει συμφωνία - υπάρχουν συζητήσεις»

Χωρίς να παραδέχεται ευθέως την διπλωματική γκάφα του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανασκευάζει τα περί «συμφωνίας για συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας».
Φωτογραφία αρχείου. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τον Φεβρουάριο του 2019. (AP Photo/Rahmat Gul)
Φωτογραφία αρχείου. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τον Φεβρουάριο του 2019. (AP Photo/Rahmat Gul)
ASSOCIATED PRESS

Μόνο τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ διεξάγονται, αυτή τη στιγμή, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στις Βρυξέλλες, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Η νέα δήλωσή του συνιστά στροφή 180 μοιρών - επί της ουσίας ανασκευάζει τα περί «συμφωνίας για έναρξη τεχνικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας» και ταυτόχρονα υποβαθμίζει τον ρόλο του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι οι κινήσεις που κάνει η συμμαχία (και ο ίδιος) είναι συμπληρωματικές των προσπαθειών της Γερμανίας, στην οποία παραχωρεί τον πρώτο ρόλο.

Στόχος των συζητήσεων είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης και να μειωθούν οι κίνδυνοι συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ.

“Δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία για αυτό το μηχανισμό, ακόμη”, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις, παρά για διαπραγματεύσεις.

“Είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση”, σημείωσε.

“Όσο υπάρχουν τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει”, υπογράμμισε.

Ωστόσο, παραμένει το γεγονός οτι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ προκάλεσε σύγχυση και ενόχληση στην Αθήνα με την σπουδή που επέδειξε, καθώς δημιουργήθηκαν προς στιγμήν εντυπώσεις που αποδείχθηκε γρήγορα ότι δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα.

Ως αποτέλεσμα, σε κατ′ ιδίαν συζητήσεις, Έλληνες διπλωμάτες παρατηρούν ότι με αυτό τον λανθασμένο χειρισμό η συμμαχία χάνει διπλωματικό κεφάλαιο και πόντους σε επίπεδο διεθνούς αξιοπιστίας.

Παράλληλα, καθίσταται σαφές ότι είναι πολύ περιορισμένοι οι διεθνείς παράγοντες που σε αυτή τη φάση μπορούν να παρέμβουν ουσιαστικά, με την Γερμανία να διατηρεί σημαντικό ρόλο - αλλά χωρίς να διαφαίνεται άμεσα προοπτική εκτόνωσης, εφόσον η Τουρκία δεν αποφασίζει να αποσυρθεί από θαλάσσιες περιοχές όπου επιχειρεί να διεξάγει ερευνητική δραστηριότητα, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο.

Καθοριστική θεωρείται πάντως η στάση της ΕΕ, που αναμένεται να διαμορφωθεί και να αποτυπωθεί επισήμως κατά την σύνοδο κορυφής με κεντρικό θέμα την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα διεξαχθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου, με τη λίστα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που διαμορφώνει ήδη ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

Με πληροφορίες ΑΠΕ

Δημοφιλή