ΔΙΕΘΝΕΣ
26/05/2019 08:30 EEST

Τα ζευγάρια που προτιμούν την εξωσωματική θα μπορούν να διαλέγουν το «εξυπνότερο» έμβρυο

Αμερικανός επιστήμονας λέει ότι θα είναι δυνατή η επιλογή των εμβρύων με το «ιδανικό IQ» μέσα σε 10 χρόνια.

Jill Lehmann Photography via Getty Images

Τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ”πιο έξυπνο” έμβρυο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, προβλέπει ένας κορυφαίος Αμερικανός επιστήμονας.

Ο Στίβεν Χσου, ανώτερος αντιπρόεδρος για τη συγκεκριμένη έρευνα στο κρατικό πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι οι επιστημονικές εξελίξεις προλειαίνουν το έδαφος για αξιόπιστη ταξινόμηση των εμβρύων σύμφωνα με το IQ τους, δημιουργώντας  ηθικά ζητήματα για το αν πρέπει να καθιερωθεί η πρακτική.

Η εταιρεία του Χσου, η Genomic Prediction, προσφέρει ήδη στα νέα ζευγάρια να προχωρήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία σε επιλεγμένς κλινικές γονιμότητας στις ΗΠΑ.

«Προβλέπω ότι ορισμένες χώρες θα υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη πρακτική», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Οι δοκιμές της Genomic Prediction δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η εταιρεία σκοπεύει να υποβάλει αίτηση στην Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας μέχρι το τέλος του έτους, αρχικά για να προβλέπει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1.

Η συγκεκριμένη πρακτική ανοίγει τη συζήτηση για τις υφιστάμενες κοινωνικές ανισότητες και την παράμβαση στη φύση.

luismmolina via Getty Images

Από τη δεκαετία του 1990, τα ζευγάρια που έχουν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν τα έμβρυά τους για μεταλλάξεις σε μεμονωμένα γονίδια που προκαλούν σοβαρές ασθένειες όπως κυστική ίνωση, καθώς και καταστάσεις όπως το σύνδρομο Down, που προκαλούνται από ανωμαλίες χρωμοσωμάτων. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι το διαφορετικό.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι αν μπορέσουμε να υπολογίσουμε αυτό το σκορ (του IQ) και βρούμε μια αρνητική απόκλιση από το μέσο όρο, υπάρχει ηθική ευθύνη για μας να το αναφέρουμε στους γονείς», υποστηρίζει ο Χσου.

Μέλη της επιστημονικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν ότι οι υποψήφιοι γονείς έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε τέτοιες πρακτικές. «Δεν νομίζω ότι οι γονείς πρέπει να στερούνται αυτών των γνώσεων», δήλωσε ο καθηγητής Σίμον Φίσελ, ιδρυτής της Φροντίδας Γονιμότητας.

Η τεχνολογία - μιας και είναι ακόμα στην αρχή της - είναι αμφιλεγόμενη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αποκτήσει αποδοχή στο μέλλον, δήλωσε ο Χσου, φέρνοντας παραδείγματα από τις πρώτες αντιδράσεις της κοινωνίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση. 

Το μέλλον θα κρίνει αν ο κόσμος είναι έτοιμος να αγκαλιάσει αυτή την πρωτοποριακή ιατρική παρέμβαση.

 

Πηγή: Guardian

 

Sponsored Post