ΔΙΕΘΝΕΣ
26/11/2018 18:51 EET

Ταχύτερα τα δίκτυα mobile Internet από το wi-fi σε αρκετές χώρες

AleksandarGeorgiev via Getty Images

Οι ταχύτητες κατεβάσματος (download) σε δίκτυα mobile Internet είναι πλέον μεγαλύτερες από ό,τι αυτές του wi-fi σε αρκετές χώρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, speed tests σε 80 χώρες αποκάλυψαν πως το wi-fi υστερούσε σε 33 χώρες, σύμφωνα με έρευνα της Open Signal, εταιρείας wireless coverage mapping .

Επίσης, σημειώνεται πως τα mobile data (δεδομένα) θα επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο όταν φτάσουν τα δίκτυα 5G. Παρόλα αυτά, το wi-fi παραμένει ο γρηγορότερος τρόπος να συνδεθεί κανείς online στις περισσότερες χώρες, περιλαμβανομένης της Μ. Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Ωστόσο, η Open Signal σημείωσε πως, επειδή ο οποιοσδήποτε μπορεί να στήσει δίκτυο wi-fi σε τοποθεσία που ήδη χρησιμοποιείται από άλλους, οι επιδόσεις θα μπορούσαν να «πέσουν» ξαφνικά εξαιτίας «υπερβολικής κίνησης». Αντίθετα, τα mobile δίκτυα πρέπει να χορηγήσουν άδεια χρήσης του φάσματος που παρέχουν, οπότε, θεωρητικά, παρέχουν πιο «συνεπείς» υπηρεσίες.

«Η αντίληψη πως τα mobile δίκτυα είναι κατώτερα του wi-fi έχει επιμείνει, εσφαλμένα» έγραψε ο αναλυτής Ίαν Φογκ στην αναφορά αυτή.

Οι Αυστραλοί έχουν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα έναντι του wi-fi, με ταχύτητες κατά μέσο όρο 13 Mbps γρηγορότερες. Μεταξύ των άλλων χωρών που παρατηρείται αυτό περιλαμβάνονται το Κατάρ, η Γαλλία, το Μεξικό, η Τουρκία και η Νότια Αφρική. Χώρες όπου το wi-fi είχε κατά μέσο όρο ταχύτητα πάνω από διπλάσια αυτής των mobile data είναι οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, το Ισραήλ και η Ρωσία.