ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/08/2018 09:03 EEST | Updated 30/08/2018 13:51 EEST

Δικογραφία σε βάρος Σύριας κολυμβήτριας- μέλους ΜΚΟ για συμμετοχή σε οργάνωση διακίνησης μεταναστών

Hannibal Hanschke / Reuters

Δικογραφία για συμμετοχή σε οργάνωση που φέρεται να διακινούσε μετανάστες σχηματίστηκε σε βάρος Σύριας κολυμβήτριας, που έγινε γνωστή στα διεθνή ΜΜΕ όταν με την αδελφή της, επίσης κολυμβήτρια, κολύμπησαν για ώρες προκειμένου να φτάσουν στη Λέσβο. 

Η γεννηθείσα το 1995 κολυμβήτρια ήταν μέλος ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στη Λέσβο. Υπενθυμίζεται πως, όπως έγινε γνωστό προ ολίγων ημερών, η ΕΛΑΣ εξάρθρωσε δίκτυο διακίνησης μεταναστών στην ελληνική επικράτεια στο οποίο συμμετείχαν μέλη ΜΚΟ. 

Όπως έδειξε η έρευνα, στην οργάνωση συμμετείχαν 30 άτομα, 6 Έλληνες και 24 αλλοδαποί, μέλη της ίδιας ΜΚΟ.  Όπως προέκυψε, η συγκεκριμένη οργάνωση, η δράση της οποίας προσδιορίζεται τουλάχιστον από τα τέλη του 2015, δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, παρέχοντας άμεση συνδρομή στα οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών. Απώτερος σκοπός ήταν η αποκόμιση κέρδους από την λειτουργία της ως ΜΚΟ, παρά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της.

Η ιστορία της Σάρα Μαρντίνι από τη Συρία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου, όπου αναφέρεται πως η Μαρντίνι «συνελήφθη». 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle,η Σάρα Μαρντίνι, μαζί με την αδερφή της, Γιούσρα, έγιναν γνωστές προ ετών όταν, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη Συρία στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν ώρες ολόκληρες μέχρι τη Λέσβο. Τα κατάφεραν γιατί στη Συρία ήταν και οι δύο πολλά υποσχόμενες κολυμβήτριες. Ενώ η Γιούσρα συνέχισε τις προπονήσεις στη Γερμανία και μάλιστα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η Σάρα επέστρεψε για κάποιο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα για να συνεργαστεί με μία ΜΚΟ που προσπαθούσε να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

 Όπως γράφει η Tageszeitung «κανονικά ήθελε να επιστρέψει στο Βερολίνο, καθώς από τη Δευτέρα θα συνέχιζε τη φοίτησή της σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά».

Michael Kovac via Getty Images