Ταϊλάνδη: Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν στέφθηκε επισήμως βασιλιάς της χώρας

Η τελετή θα διαρκέσει τρεις ημέρες.
ASSOCIATED PRESS

Ξεκίνησε το Σάββατο και θα διαρκέσει τρεις ημέρες η τελετή στέψης του Μάχα Βατζιραλονγκόρν, του νέου βασιλιά της Ταϊλάνδης, ενός συμβόλου σταθερότητας στη βαθιά διχασμένη χώρα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου.

Ο 66χρονος Βατζιραλονγκόρν διαδέχθηκε στον θρόνο τον πατέρα του όταν εκείνο πέθανε τον Οκτώβριο 2016, έπειτα από 70 χρόνια στην εξουσία, όμως η επίσημη στέψη του καθυστέρησε προκειμένου να περάσει ένα διάστημα πένθους.

Η τελετή που θα μετατρέψει συμβολικά τον βασιλιά σε έναν ζώντα θεό ξεκίνησε λίγο πριν τις 10:00 (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας) παρουσία της νέας του συζύγου, της βασίλισσα Σουτίντα, την οποία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη ότι παντρεύτηκε.

Η τελετή, που μεταδίδεται απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊλάνδης, είναι ένα μίγμα βουδιστικών και βραχμανικών εθίμων και ξεκίνησε στις 10:09 (τοπική ώρα), μια ώρα που επιλέχθηκε βάσει των άστρων.

ASSOCIATED PRESS

Ένας από τους επίσημους τίτλους που θα λάβει ο νέος βασιλιάς θα είναι ο Ράμα Ι’, ή ο 10ος βασιλιάς της δυναστείας Τσάκρι που ιδρύθηκε το 1782.

Η σημερινή τελετή έχει στόχο να τον μεταμορφώσει σε «ντεβαράζα», δηλαδή στην ενσάρκωση των θεών. Οι τελετές θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα, ένα γεγονός που δεν έχει ξαναζήσει η Ταϊλάνδη μετά το 1950 οπότε στέφθηκε ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι.

Κανένας εστεμμένος δεν έχει προσκληθεί στις τελετές αυτές, «όπως προστάζει η παράδοση», διευκρίνισε το ταϊλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο πολλοί ξένοι τουρίστες, φορώντας κίτρινα πουκάμισα, το χρώμα της μοναρχίας, έχουν συρρεύσει στους δρόμους γύρω από το παλάτι.

ASSOCIATED PRESS

Οι τελετές θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα 6 Μαΐου. Αύριο Κυριακή ο Βατζιραλονγκόρν θα παρελάσει πάνω σε ένα χρυσό φορείο που θα κρατούν στρατιώτες στους δρόμους της Μπανγκόκ. Τη Δευτέρα θα εμφανιστεί σε ένα από τα μπαλκόνια του παλατιού και θα δεχθεί ξένους διπλωμάτες.

Η στέψη αυτή αποτελεί ευκαιρία για τον Βατζιραλονγκόρν να παρουσιαστεί ως εγγυητής της ενότητας της Ταϊλάνδης, η οποία έχει γνωρίσει 12 πραξικοπήματα από το 1932, εκ των οποίων δύο τον 21ο αιώνα.

Εξάλλου η χώρα παραμένει διχασμένη μετά τις εκλογές της 24ης Μαρτίου, τις πρώτες που διοργανώθηκαν στην Ταϊλάνδη μετά το πραξικόπημα του στρατού το 2014.

Περισσότερο από ένα μήνα μετά τις εκλογές τα δύο στρατόπεδα, υπέρ και κατά της χούντας, διεκδικούν τη νίκη και προσπαθούν να σχηματίσουν συνασπισμούς ώστε να διασφαλίσουν την πλειοψηφία στην κάτω βουλή. Παράλληλα η αντιπολίτευση καταγγέλλει πολλές παρατυπίες.

Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών θα γίνουν γνωστά μετά τις τελετές για τη στέψη του Βατζιραλονγκόρν προκειμένου να διασφαλιστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη σταθερότητα στη χώρα.

Ποιος είναι ο Βατζιραλονγκόρν

Ενας μονάρχης με ταραχώδη προσωπική ζωή, που αγαπά τις διασκεδάσεις και τα αεροπλάνα, αλλά παράλληλα δεινός τακτικιστής, γνώστης των στρατιωτικών πραγμάτων, στην ηγεσία της Ταϊλάνδης: ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν, που στέφεται σήμερα, θεωρείται απρόβλεπτος και καλλιεργεί το μυστήριο γύρω από τον εαυτό του.

Στην σκιά των τειχών της βασιλικής κατοικίας, ευλογημένο νερό θα χυθεί στο κεφάλι του για να του παραδοθεί η κυριαρχία, στην συνέχεια θα λάβει θέση στην αίθουσα του θρόνου, κάτω από την επταώροφη λευκή ομπρέλα, σύμβολο του βασιλιά, πριν τοποθετήσει ο ίδιος στο κεφάλι του την «Μεγάλη Κορώνα της Νίκης», βάρους μεγαλύτερου των επτά κιλών, από χρυσό και διαμάντια.

Τρεις ημέρες πριν από την μεγαλοπρεπή αυτή τελετή, ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν, τρεις φορές διαζευγμένος, έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντας ότι παντρεύτηκε την επί χρόνια φίλη του, μία αεροσυνοδό που έγινε η βασίλισσα Σουθίντα.

ASSOCIATED PRESS

Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν, μοναδικός αρσενικός απόγονος του βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι, που πέθανε το 2016, προετοιμάζεται από παιδί για τον θρόνο. «Από το πρώτο δευτερόλεπτο της ζωής μου, είμαι πρίγκιπας. Είναι δύσκολο να πεις πώς σου φαίνεται ότι είσαι ψάρι, όταν είσαι ψάρι, πουλί, όταν είσαι πουλί», δήλωνε το 1979 στο BBC σε μία εξαιρετικά σπάνια συνέντευξή του.

Λίγες μέρες πριν από την στέψη του, ο αστρολόγος της Αυλής έφτιαξε το ωροσκόπιό του στον ναό του Σμαραγδένιου Βούδα στην Μπανγκόκ. Αλλά ποτέ δεν θα γίνει γνωστό, διότι ό,τι έχει σχέση με τον βασιλιά είναι ταμπού.

Από την ανάρρησή του στον θρόνο, ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν, 66 ετών, δεν έχει καθόλου αλλάξει τις συνήθειές του.

Δεν εμφανίζεται παρά πολύ σπάνια στο κοινό, αντίθετα με τον πατέρα του που επισκεπτόταν αδιάκοπα τις επαρχίες του βασιλείου και οι ετήσιες ομιλίες του οποίου μεταδίδονταν από τη τηλεόραση και ήταν πολιτικά γεγονότα πολυαναμενόμενα και λεπτομερώς αναλυόμενα.

Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν, ένας από τους πλουσιότερους μονάρχες στον κόσμο, περνά μεγάλο μέρος του χρόνου του στην Γερμανία, όπου διαθέτει σειρά κατοικιών και όπου του αρέσει να πιλοτάρει το αεροπλάνο του, ένα Boeing 737.

«Ενας τρόπος για να ξεφύγει από την μέγγενη του πρωτοκόλλου της Ταϊλάνδης», λέει η Sophie Boisseau du Rocher , ειδική στην Ταϊλάνδη του Institut Francais des Relations Internationales (IFRI).

ASSOCIATED PRESS

Αδιάλλακτος

Οι συχνές του απουσίες δεν τον εμποδίζουν να είναι προσηλωμένος στις υποθέσεις της μοναρχίας, την οποία έχει εις βάθος μεταμορφώσει από το 2016: έχει καταργήσει πολλές συνταγματικές ρυθμίσεις που πλαισίωναν τις εξουσίες του και έχει διασφαλίσει τον απευθείας έλεγχο των οικονομικών του βασιλικού οίκου.

«Επεμβαίνει επίσης στην πολιτική κατά τρόπο πολύ πιο ευθύ σε σχέση με τον πατέρα του», λέει η Eugenie Merieau, ειδική στην ταϊλανδική πολιτική, η οποία τον περιγράφει ως «αδιάλλακτο».

Προέβαλε το βέτο του στην υποψηφιότητα της αδελφής του για το πόστο του πρωθυπουργού με ένα αντιχουντικό κόμμα, σε μία κίνηση στήριξης προς τους στρατηγούς που κυβερνούν την χώρα από το 2014.

Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τον στρατό. Επειτα από δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Βρετανία, σπούδασε στην στρατιωτική ακαδημία του Ντάντρουν , στην Αυστραλία, πιλοτάροντας ελικόπτερα και καταδιωκτικά, πριν πάρει τιμητικά τον βαθμό του στρατηγού.

«Δεν είναι αυθόρμητος, αλλά μπορεί να γίνει χολερικός και δεν ανέχεται αμφισβήτηση της εξουσίας του», δηλώνει, χωρίς να κατονομασθεί, ταϊλανδός επιχειρηματίας που έχει εργασθεί για το παλάτι.

«Παραμένει αινιγματικός. Το μυστήριο που καλλιεργεί για τον εαυτό του τον κάνει απόμακρο και ορισμένες φορές απειλητικό».

Οι εκκεντρικότητές του έχουν γίνει θέμα στα διεθνή μέσα. Η γερμανική Bild έχει επανειλημμένως δημοσιεύσει φωτογραφίες του με αμφιέσεις που απέχουν πολύ από τις επιταγές του πρωτοκόλλου.

Η τρίτη σύζυγός του, η κοινή θνητή Σριράσμι, την οποία παντρεύτηκε μυστικά το 2001, εξέπεσε από τον βασιλικό της τίτλο το 2014. Εκτοτε, μέλη της οικογένειάς της έχουν φυλακισθεί για εξύβριση του προσώπου του βασιλιά.

Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης έχει επτά παιδιά, αλλά έχει αποκηρύξει τέσσερις από τους γιους του. Ο γιος της Σιράσμι, ο Ντιπανγκκόρν Ρασμιτζότι, 14 ετών, κατέχει την πρώτη θέση στην σειρά διαδοχής.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή