Ταϊλάνδη: Αναβλήθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού των παιδιών

Η κατάδυση «δεν είναι ο καταλληλότερος τρόπος»
Athit Perawongmetha / Reuters

Μάχη με τον «περιορισμένο χρόνο» δίνουν οι αρχές στην Ταϊλάνδη για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους που βρίσκονται εδώ και 13 ημέρες σε μια σπηλιά.

Ενώ αρχικά διαρροές στα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο ότι θα γίνει προσπάθεια απεγκλωβισμού σήμερα, τελικά ο κυβέρνησης της επαρχίας Tσιανγκ Ράι σε συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

Oπως ανέφερε, θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν οι συνθήκες και αν το ρίσκο είναι το μικρότερο δυνατό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μάλιστα, πρόσθεσε ότι τα παιδιά δεν είναι ακόμη έτοιμα για να συμμετάσχουν στην κατάδυση.

Βέβαια ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους, γιατί την Κυριακή αναμένονται ισχυρές καταιγίδες.

Η κατάδυση «δεν είναι ο καταλληλότερος τρόπος»

Ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, είπε ότι η κατάδυση δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διάσωση των παιδιών.

Τα περισσότερα από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση. Ένας έμπειρος βατραχάνθρωπος χρειάζεται έξι ώρες για να φτάσει από την είσοδο του σπηλαίου στο σημείο όπου έχει καταφύγει η ομάδα των «Αγριογούρουνων» και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψει. Ο θάνατος, νωρίτερα σήμερα, ενός Ταϊλανδού εθελοντή, πρώην στελέχους των ειδικών δυνάμεων, κατέδειξε πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η διαδρομή.

«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο» να βγουν έξω κολυμπώντας, δήλωσε ο Ραφαέλ Αρούς, ένας Ισραηλινός εθελοντής που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης. «Σκεφτείτε, αφού σκοτώθηκε ένας κομάντο, πώς θα τα καταφέρει ένας 12χρονος;», πρόσθεσε.

Τα επίπεδα οξυγόνου έχουν μειωθεί στον θάλαμο όπου βρίσκονται τα παιδιά, όπως επιβεβαίωσε και ο Οσοτανάκορν. Ένας γιατρός βρίσκεται μαζί με την ομάδα για να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας τους.

Παράλληλα, οι διασώστες αναζητούν πάντα μια πρόσβαση από την κορυφή του λόφου, ένα φυσικό φρεάτιο που θα μπορούσαν να το διανοίξουν για να φτάσουν στη σπηλιά και να βγάλουν έξω τους εγκλωβισμένους.

Stringer . / Reuters

Πως πέθανε ο δύτης

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο» ο ίδιος, εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ αναφορικά με τις συνθήκες του θανάτου του δύτη.

«Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.

«Παρόλο που χάσαμε έναν άνδρα, εξακολουθούμε να έχουμε πίστη στην αποστολή μας», διαβεβαίωσε ο Απακόρν Γιουκονγκάεβ. Η τραγωδία υπενθύμισε το πόσο δύσκολη είναι η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν κάνοντας κατάδυση τα παιδιά και ο προπονητής τους.

Τα σωστικά συνεργεία ήλπιζαν μέχρι τώρα να μπορέσουν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο, ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή εάν χρειαστεί, αυτή να είναι μικρής διάρκειας.

Για την ώρα, χρειάζονται έντεκα ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω: έξι ώρες για να πάνε, πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων. Καλούνται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Μέχρι τώρα οι διασώστες προτιμούσαν να περιμένουν τη μείωση της στάθμης του νερού, ανεφοδιάζοντας τα παιδιά επί εβδομάδες ώστε να μπορέσουν να βγουν από τη σπηλιά πεζή.

Συνολικά έχει απαντληθεί νερό που ισοδυναμεί με αυτό που χρειάζονται για να γεμίσουν 50 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Μια βεβιασμένη επιχείρηση απεγκλωβισμού ήταν κάτι που οι αρχές ήθελαν μέχρι στιγμής να αποφύγουν, ενώ ο θάνατος του δύτη επέφερε ισχυρό πλήγμα στο ηθικό των εκατοντάδων διασωστών που έχουν κινητοποιηθεί, ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι από την Αυστραλία και τη Βρετανία.

Athit Perawongmetha / Reuters

Τη διάνοιξη κάθετων φρεατίων για να φτάσουν στα παγιδευμένα αγόρια εξετάζουν οι διασώστες

Ομάδες διασωστών προσπαθούν να διασχίσουν την πυκνή ζούγκλα της Ταϊλάνδης, αναζητώντας μια εναλλακτική, κάθετη δίοδο για να βγάλουν τα 12 αγόρια και τον προπονητή τους που παραμένουν παγιδευμένοι σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.

Τα συνεργεία αυτά εργάζονται πυρετωδώς στην κορυφή του λόφου πάνω από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέες βροχοπτώσεις στην περιοχή, μια πιθανότητα που απειλεί το βασικό σχέδιο διάσωσης των αγοριών μέσω των στενών σηράγγων που οδηγούν στην είσοδο.

″Θέλουμε να βρούμε έναν κάθετο δρόμο. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά”, είπε ο Τάνες Γουιρασίρι, ο πρόεδρος του Ινσιτούτου Μηχανικών της Ταϊλάνδης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό για εθελοντές και δημοσιογράφους, κοντά στη σπηλιά.

Ελικόπτερα πετούν πάνω από την πυκνή ζούγκλα, στους καταπράσινους λόφους, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν από αέρος μια πιθανή εναλλακτική δίοδο.

Η επιχείρηση διάσωσης, μετά τον εντοπισμό των αγοριών την Δευτέρα, επικεντρώνεται προς το παρόν στην απάντληση των νερών από το σπήλαιο. Ταυτόχρονα, εκπαιδεύονται τα αγόρια στο πώς να χρησιμοποιούν τον καταδυτικό εξοπλισμό για να προσπαθήσουν να βγουν κολυμπώντας έξω – κάτι που αποτελεί πρόκληση ακόμη και για έμπειρους δύτες και πολύ περισσότερο για τους εφήβους, δεδομένου ότι κάποιοι από αυτούς είναι μόλις 11 χρονών και δεν ξέρουν καν κολύμπι. ”Ανησυχώ πολύ... Δεν έχει βουτήξει ποτέ”, είπε χαρακτηριστικά ο Σομπούν Καεβόνγκαν, ο πατέρας ενός 16χρονου.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Ωστόσο, στις 9 μ.μ (ώρα Ταιλάνδης), ενώ οι δύτες είχαν μπει στη σπηλιά για να τους προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και βγήκαν ανακοινώνοντας ότι τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους, ο κυβερνήτης Chiang Rai εξήγησε ότι «μόνο αν βρέξει θα μπορέσουμε να τα διασώσουμε με ασφάλεια. Αλλά και πάλι χωρίς να εξαλείφονται οι αρκετοί κίνδυνοι διάσωσής τους».

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους κωλύεται, μέχρι τα παιδιά και ο προπονητής τους να μάθουν κατάλληλες τεχνικές κολύμβησης που θα είναι καθοριστικές για την έξοδό τους από τη σπηλιά

Επιβεβαιώνεται ότι τα παιδιά ήδη εκπαιδεύονται πώς να χρησιμοποιούν τον καταδυτικό εξοπλισμό, ενώ υπάρχει η δέσμευση ότι θα προσπαθήσουν να τους βγάλουν έξω το Σαββατοκύριακο, αν βέβαια το επιτρέψουν και οι συνθήκες.

Ο κυβερνήτης έφυγε κρατώντας σε αγωνία τους συγγενείς αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο που παρακολουθεί το περιστατικό.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Twitter)

Δημοφιλή