ΔΙΕΘΝΕΣ
05/08/2020 07:13 EEST | Updated 05/08/2020 07:32 EEST

Τανζανία: Μεταλλωρύχος γίνεται εκατομμυριούχος για δεύτερη φορά μέσα σε τρείς μήνες

Έβαλε συνολικά στον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 4.6 εκατομμυρίων ευρώ.

Ένας μικρο-μεταλλωρύχος απο την Τανζανία, που ανακάλυψε δύο σπάνιους πολύτιμους λίθους τον Ιούνιο επανέλαβε το κατόρθωμα του, γεμίζοντας τον τραπεζικό του λογαριασμό με πολλά μηδενικά.

Ετσι μετά την πώληση των δύο λίθων, τύπου Τανζανίτη τον Ιούνιο που του απέφεραν κέρδη, ύψους 3.4 εκατομμυρίων δολαρίων (2.9 εκατ. ευρώ), ο Σανίνιου Λέιζερ πρόσθεσε αλλά 2 εκατομμύρια δολάρια (1.7 εκατ. ευρώ), στον λογαριασμό του μετά την πώληση ενός ακόμα τανζανίτη, βάρους 6.3 κιλών την Δευτέρα, 3 Αυγούστου. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για έναν από τους πλέον πολύτιμους λίθους στον κόσμο που ενδέχεται να έχει εξαφανιστεί πλήρως μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια. 

Έχει ένα πολύ εντυπωσιακό μπλε-μοβ χρώμα, κα ιαλλάζει απόχρωση ανάλογα με την γωνία που παρατηρούμε την πέτρα. Οι αποχρώσεις που εμφανίζει ο τανζανίτης ανάλογα με την γωνία παρατήρησης του, είναι μπλε, μοβ, πρασινωπό. Η φυσική πέτρα μετά την εξόρυξη της, συνήθως είναι κίτρινη – καφέ. Με θερμική επεξεργασία, το χρώμα αυτό γίνεται το μπλε χρώμα που κυκλοφορεί στην αγορά. Το χρώμα αυτό είναι απόλυτα σταθερό, και η επεξεργασία αυτή θεωρείται «αποδεκτή».

Οι δύο πρώτες πέτρες τανζανίτη που βρέθηκαν το 1967 έφτασαν στα χέρια του Χένρι Πλατ, διευθυντή του οίκου Tiffany and Co., ο οποίος εντυπωσιάστηκε από το καινούργιο υλικό, και του έδωσε το όνομα τανζανίτης. Η εταιρεία πίστεψε σ’ αυτή την πέτρα, την προώθησε, και είναι σίγουρα ένας λόγος για την ζήτηση και την τιμή που έχει σήμερα.

Μία αδυναμία αυτού του υλικού, είναι κάποια ευαισθησία που έχει στη θραύση, δηλαδή σπάζει εύκολα.

Ο Σανίνιου Λέιζερ προέτρεψε τους συναδέλφους τους να συνεργάζονται με την κυβέρνηση της χώρας καθώς είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος προκειμένου να πάρουν άμεσα τα χρήματα τους.

Τον Ιούνιο, μετά την πώληση των δύο λίθων τανζανίτη, βάρους 9.2 κιλών και 5.8 κιλών αντίστοιχα, ο Σανίνιου Λέιζερ, πατέρας τριάντα παιδιών, είχε δηλώσει πως θα διοργανώσει ένα μεγάλο πάρτι για να γιορτάσει το γεγονός. Την Δευτέρα όμως υποστήριξε πως τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση, ενός σχολείου και ενός κέντρου υγείας στην κοινότητά του, στην περιοχή Σιμαντζίρο, στη βόρεια Μανιάρα.

Μιλώντας στο BBC, ο Σανίνιου Λέιζερ είπε πως τα χρήματα που κέρδισε δεν πρόκειται να του αλλάξουν τον τρόπο ζωής του και πως θα συνεχίσει να φροντίζει τις 2000 αγελάδες που έχει, ενώ δεν σκοπεύει να πάρει κάποια ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας.

 

Πηγή: BBC

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post