ΔΙΕΘΝΕΣ
13/05/2019 15:02 EEST

Ταραχές στη Σρι Λάνκα, με επιθέσεις σε τεμένη και καταστήματα μουσουλμάνων

Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστές, με 250 νεκρούς.

ASSOCIATED PRESS

Η Σρι Λάνκα διεύρυνε τους περιορισμούς στην κυκλοφορία τη Δευτέρα, μετά από επιθέσεις σε τεμένη και επιχειρήσεις που ανήκουν σε μουσουλμάνους, στις χειρότερες ταραχές από τις βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν ισλαμιστές το Πάσχα, μπλοκάροντας παράλληλα την πρόσβαση στο Facebook και το WhatsApp για να εμποδιστεί η υποκίνηση σε βία.

Η χώρα έχει εντείνει τα μέτρα ασφαλείας, καθώς εντείνονται οι φόβοι πως η μουσουλμανική μειονότητα στη χώρα των 22 εκατ. κατοίκων θα μπορούσε να γίνει στόχος βίαιων επιθέσεων με θρησκευτικό πρόσημο, μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών βομβιστών αυτοκτονίας σε τέσσερα ξενοδοχεία και τρεις εκκλησίες, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 250 ανθρώπων.

Πολλαπλά τεμένη και σπίτια μουσουλμάνων υπέστησαν ζημιές σε επιθέσεις το βράδυ στην περιοχή Κουρουνεγκάλα, σύμφωνα με το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Σρι Λάνκα και κατοίκους.

Η αστυνομία συνέλαβε μια ομάδα ανδρών για τις επιθέσεις, αλλά άνθρωποι στην κυρίως βουδιστική περιοχή απαίτησαν την απελευθέρωσή τους, δήλωσε ο Σουμίθ Αταπάτου, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

«Για τον έλεγχο της κατάστασης, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ» είπε. Αργότερα τη Δευτέρα, οι αρχές την επέκτειναν σε περισσότερα χωριά στην Κουρουνεγκάλα για την αποκατάσταση της τάξης.

Οι βομβιστικές επιθέσεις του προηγούμενου μήνα προκάλεσαν σοκ στο νησιωτικό έθνος των 22 εκατ. κατοίκων, άνω του 70% των οποίων βουδιστές και οι υπόλοιποι μουσουλμάνοι, ινδουϊστές και χριστιανοί.

Από τις βομβιστικές επιθέσεις και μετά, μουσουλμαικές οργανώσεις λένε ότι έχουν δεχτεί δεκάδες καταγγελίες για παρενοχλήσεις.

Στέλεχος σε τέμενος είπε ότι οι επιθέσεις άρχισαν όταν ομάδα ατόμων, μεταξύ των οποίων και βουδιστές μοναχοί, απαίτησε να γίνει έρευνα στο κεντρικό κτίριο μετά από έλεγχο που είχε γίνει από στρατιώτες σε έκταση κοντά.

Οι αρχές επέβαλαν προσωρινή απαγόρευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές messaging μετά από σύγκρουση σε άλλη περιοχή της χώρας, οι «ρίζες» της οποίας διαπιστώθηκε πως ανάγονταν στο Facebook.

Πλήθη δεκάδων ατόμων έριξαν πέτρες σε τεμένη και καταστήματα μουσουλμάνων, και ένας άνδρας ξυλοκοπήθηκε στην πόλη Τσιλάου, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι χριστιανοί, στη δυτική ακτή την Κυριακή, στο πλαίσιο της διαμάχης που άρχισε στο Facebook, είπαν στο Reuters, αστυνομικές πηγές και κάτοικοι.