ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/09/2018 08:42 EEST | Updated 08/09/2018 09:46 EEST

Τάσος Τζήκας: Ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας η παρουσία των ΗΠΑ στη ΔΕΘ

Eurokinissi

Η μεγαλύτερη ΔΕΘ της τελευταίας 20ετίας εκτιμά ότι θα είναι η φετινή ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, o κ. Τάσος Τζήκας με δηλώσεις του στη HuffPost Greece. Ο κ. Τζήκας εκφράζει την αισιοδοξία του για αλλαγή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και σε σχέση με τις διεθνείς επενδύσεις στη χώρα μας.

Χαρακτηρίζει την παρουσία των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ ως ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας κάτι που από μόνο του σηματοδοτεί μια αλλαγή του κλίματος όπως λέει και προσθέτει πως εκτός από την «ψήφο εμπιστοσύνης» των ΗΠΑ, καθώς και των άλλων χωρών, που συμμετέχουν στην έκθεση, «το μαζικό παρών των ελληνικών επιχειρήσεων μάς γεμίζει αισιοδοξία για την επόμενη μέρα».  

Έπειτα από οκτώ χρόνια προγραμμάτων προσαρμογής ακόμη και θεσμοί όπως η ΔΕΘ έχασαν έδαφος. Η φετινή διοργάνωση θα είναι ισχυρότερη από τις προηγούμενες; Μπορείτε να μας δώσετε ορισμένα παραδείγματα;

Η 83η ΔΕΘ δεν θα είναι απλά μεγαλύτερη από τις προηγούμενες διοργανώσεις, αλλά βάσει των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας, θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας. Οι εκθεσιακές συμμετοχές ξεπερνούν τις 1.500, έναντι 1.398 πέρυσι και 556 το 2012, δηλαδή ουσιαστικά οι εκθέτες έχουν τριπλασιαστεί μέσα σε μια εξαετία. Εδώ και αρκετές εβδομάδες δεν έχει μείνει ούτε εκατοστό διαθέσιμου χώρου, υπαίθριου ή στεγασμένου, στο εκθεσιακό κέντρο, καθώς καλύπτονται συνολικά 32.075 τμ, έναντι 27.191 τμ το 2017. Η εκτίμηση μας δε είναι ότι θα ξεπεραστεί και το επίπεδο της περσινής επισκεψιμότητας των 263.724 ατόμων. Φέτος η Έκθεση μετρά 20 επίσημες, άμεσες, κρατικές συμμετοχές, έναντι 17 πέρυσι. Εκτός των ΗΠΑ, που είναι η Τιμώμενη Χώρα, συμμετέχουν οι Κύπρος, Ινδία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Ινδονησία, Ιράν, Ρουμανία, Ρωσία, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Ουζμπεκιστάν, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Μπαγκλαντές, Κίνα, Αίγυπτος και Ιταλία. Μάλιστα, η Πορτογαλία έρχεται για πρώτη φορά ως κρατική συμμετοχή μέσω της Πρεσβείας της Πορτογαλίας, αλλά και με επιχειρήσεις, όπως επίσης και το Ουζμπεκιστάν μέσω της Πρεσβείας του Ουζμπεκιστάν, και το Μπαγκλαντές μέσω της Πρεσβείας του και του Bangladesh Investment Development Authority.

Μεγάλες συμμετοχές είναι αυτές της Τιμώμενης Χώρας του 2019, Ινδίας (με 35 εταιρείες) και της περσινής Τιμώμενης Χώρας, Κίνας, με 30 επιχειρήσεις.

Επίσης στην 83η ΔΕΘ συμμετέχουν και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα κάτω από την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Συνολικά 48 Επιμελητήρια από όλη την χώρα, έναντι 43 πέρσι, με 360 επιχειρήσεις (έναντι 340 πέρσι) θα δώσουν το «παρών» μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενώ ξεχωριστές εκθεσιακές συμμετοχές έχουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επιμελητήριο Σερρών και το Επιμελητήριο Κοζάνης.

Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω την παρουσία 130 ελληνικών startups, που θα φιλοξενηθούν στο περίπτερο 12, στο θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα», μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της ΔΕΘ-Helexpo. Και βέβαια ο χαρακτήρας της μεγάλης «γιορτής» δεν λείπει από τη φετινή διοργάνωση, με δράσεις πολιτισμού και καθημερινές συναυλίες, τις οποίες μπορεί κανείς να παρακολουθεί με το εισιτήριο εισόδου της Έκθεσης.

Εδώ και μήνες ακούμε από την κυβέρνηση ότι το στοιχείο που θα ξεχωρίσει στη φετινή έκθεση θα είναι το ισχυρό παρών από τις ΗΠΑ. Αυτό μεταφράζεται σε συγκεκριμένη επιχειρηματική συμμετοχή ή συμφωνίες;

Ο θεσμός της τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ, που επανήλθε μετά από χρόνια αρχικά με τη Ρωσία και συνεχίστηκε με την Κίνα, φέτος με τις Ηνωμένες Πολιτείες και του χρόνου με την Ινδία, είναι βαρόμετρο των ενεργειών διεθνοποίησης στις οποίες έχουμε προχωρήσει. Φέτος οι ΗΠΑ έρχονται με μια ιδιαίτερα δυναμική συμμετοχή, με επιχειρήσεις διεθνούς βεληνεκούς, από τη Microsoft και την Google μέχρι τη HewlettPackard και την LockheedMartin, που θα παρουσιάσουν όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και με σημαντικά επιχειρηματικά στελέχη. Η συμμετοχή των ΗΠΑ είναι πραγματικά εντυπωσιακή τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Ως Τιμώμενη Χώρα καλύπτουν όλο το περίπτερο 13 με 60 εταιρείες-κολοσσούς και φορείς από τις ΗΠΑ. Η εκθεσιακή τους παρουσία είναι επίσης διανθισμένη με φορείς της εκπαίδευσης, καθώς και με εταιρείες της ασφάλειας, της άμυνας, της φαρμακευτικής βιομηχανίας κα. Η άφιξη δε του ίδιου του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross στην 83η ΔΕΘ, και στην Θεσσαλονίκη, ως επικεφαλής της αμερικανικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, αποδεικνύει την βαρύτητα που αποδίδει η Αμερική στην έκθεση. Μάλιστα, καθ΄ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν από την Τιμώμενη Χώρα και τους εκθέτες της δεκάδες πολύ υψηλού επιπέδου παράλληλες εκδηλώσεις, φόρουμ και παρουσιάσεις. Να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη έχει ήδη μπει σε ρυθμούς ΔΕΘ, καθώς στολίστηκε με λευκά, κόκκινα και μπλε αστέρια, τα οποία παραπέμπουν στα χρώματα των ΗΠΑ, σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της, αλλά και περιμετρικά του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου.

Πανθομολογουμένως τα τελευταία χρόνια οι ξένες επενδύσεις έχουν σημειώσει σημαντική κάμψη. Πώς μπορεί η ΔΕΘ να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα; Ποια είναι τα στοιχεία αυτά που μπορούν να αλλάξουν τα δυναμικά;

Και μόνο η παρουσία των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ σηματοδοτεί μια αλλαγή του κλίματος. Τόσο ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, όσο και ο νέος Αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα την βαρύτητα που αποδίδουν στην 83η ΔΕΘ, αλλά και την πίστη των ΗΠΑ στην χώρα μας και στις προοπτικές της. Η συμμετοχή των ΗΠΑ στη φετινή διοργάνωση είναι η καλύτερη ευκαιρία για να φέρουμε τις επιχειρήσεις μας πιο κοντά και να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας για συνεργασίες και επενδύσεις. Οι ξένοι επιστρέφουν δυναμικά στην Έκθεση και μαζί και οι επενδυτικές προοπτικές. Πέραν όμως της ψήφου εμπιστοσύνης των ΗΠΑ, αλλά και των άλλων χωρών, το μαζικό «παρών» των ελληνικών επιχειρήσεων μάς γεμίζει αισιοδοξία για την επόμενη μέρα.  

 

Sponsored Post