22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
04/11/2019 15:56 EET

Τη δημιουργία διαστημικής οικονομικής ζώνης Γης- Σελήνης εξετάζει η Κίνα

Μέχρι το 2050.

ASSOCIATED PRESS

Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας διαστημικής οικονομικής ζώνης Γης- Σελήνης ως το 2050 εξετάζει η Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Global Times- εφημερίδας υπό την αιγίδα της «Λαϊκής Ημερησίας» του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος.

Ο Μπάο Γουεϊμίν, διευθυντής της Επιτροπής Επιστημών και Τεχνολογίας της China Aerospace Science and Technology Corporation, αποκάλυψε το εν λόγω φιλόδοξο σχέδιο σε σεμινάριο σχετικά με τη διαστημική οικονομία την Τετάρτη.

Σχετικά με την οικονομική αξιοποίηση/ ανάπτυξη του διαστήματος, ο Μπάο αναφέρθηκε στις τεράστιες οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν σε αυτό το πεδίο και δεσμεύτηκε πως η χώρα θα μελετήσει την αξιοπιστία, το κόστος τον τρόπο μεταφορών μεταξύ της Γης και της Σελήνης, σύμφωνα με τη The Science and Technology Daily. Επίσης, δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση βασικών ερευνών και την επίτευξη προόδου σε τεχνολογίες- κλειδιά πριν το 2030- και τη δημιουργία συστήματος μεταφοράς ως το 2040. Κατά το 2050, η Κίνα θα μπορούσε να έχει εδραιώσει επιτυχώς μια διαστημική οικονομική ζώνη Γης- Σελήνης, όπως είπε.

Σύμφωνα με τους Global Times, οι δηλώσεις αυτές, περί δημιουργίας μιας «ΑΟΖ στο Διάστημα» κυκλοφόρησαν online, προκαλώντας αίσθηση σε πολλούς χρήστες. Ειδικός σε θέματα αεροδιαστημικής δήλωσε στην κινεζική εφημερίδα πως, εξερευνώντας το Διάστημα μεταξύ Γης και Σελήνης, η Κίνα μπορεί να κερδίσει πολλά, όπως το να αναπτύξει μια βιομηχανία διαστημικών ταξιδιών ή να πραγματοποιεί πειράματα στη Σελήνη.

Η Κίνα παρουσιάζεται ιδιαίτερα δραστήρια όσον αφορά στην εξερεύνηση της Σελήνης, έχοντας μάλιστα στείλει πρόσφατα την αποστολή Chang’e-4, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη ελεγχόμενη προσελήνωση στην αθέατη πλευρά.