Τη διάκριση μνημόνιο-αντιμνημόνιο επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις Παπαδημητρίου

Η Κουμουνδούρου προειδοποιεί ότι η ΝΔ σχεδιάζει επιστροφή στις μνημονιακές πολιτικές.
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ την διάκριση μνημόνιο – αντιμνημόνιο στην πολιτική ζωή και με αυτόν θα προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ θα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο η Ελλάδα με μία κυβέρνηση της ΝΔ να επιστρέψει στα μνημόνια – για την ακρίβεια ότι θα επιστρέψει στις μνημονιακές πολιτικές, ενώ η χώρα είναι εκτός μνημονίου.
Αφορμή για την στροφή στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε η «πάσα» που στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι τους έκανε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, που μάλιστα ακούγεται ότι θα αναλάβει και υπουργείο με αντικείμενο τα εργασιακά, είπε σε συνέντευξή του στον REAL FM ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη:
α) θα βάλει τη χώρα σε προληπτική γραμμή στήριξης, που σημαίνει νέες μνημονιακές δεσμεύσεις
β) θα πάρει τα 37 δις ευρώ από το «μαξιλάρι» και θα τα δώσει στις τράπεζες για να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους.

Οσα είπε ο Μπ. Παπαδημητρίου ενεργοποίησαν την κυβέρνηση. Λίγη ώρα μετά την συνέντευξη αποφασίσθηκε να αξιοποιηθεί, καθώς για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι η ΝΔ έχει «κρυφή ατζέντα», η οποία τώρα αποκαλύπτεται.

Το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις Παπαδημητρίου έθεσε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για «μία εθελοντική επιστροφή σε ένα κλουβί επιτροπείας που είναι όχι μόνο αχρείαστη αλλά και κοινωνικά ανάλγητη». «Ο Μπ. Παπαδημητρίου έκανε μία πάρα πολύ καθαρή δήλωση από πλευράς της ΝΔ, είπε πολύ ξεκάθαρα ότι οι ίδιοι θα σχεδιάσουν εφόσον και αν έρθουν στην διακυβέρνηση την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Η πιστοληπτική γραμμή είναι κάτι αρκετά συγκεκριμένο και δεν είναι κάτι που φτιάχνεται αναλόγως πώς το επιθυμεί ο καθένας. Στην πραγματικότητα σημαίνει νέες αιρεσιμότητες, δηλαδή νέα μέτρα, νέα προαπαιτούμενα και ενδεχομένως νέες πολιτικές λιτότητας, νέα επιτροπεία, νέα παρακολούθηση. Δε σημαίνει κατά ανάγκη το σφιχτό μνημονιακό πλαίσιο αλλά σημαίνει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο επιτροπείας, προαπαιτούμενων», πρόσθεσε η Εφη Αχτσιόγλου.

Η επίμαχη δήλωση του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Ερώτηση: Οι άνθρωποι της αγοράς λένε ότι οι τράπεζες δεν δουλεύουν όπως πρέπει. Οι προτάσεις και ο σχεδιασμός που υπάρχει από πλευράς ΝΔ για την επόμενη μέρα (8 Ιουλίου), θα αλλάξουν τα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα για να δουλέψει;
Μπ. Παπαδημητρίου: Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες εποπτεύονται γενικώς από τη Φρανκφούρτη. Η εποπτεία λέει ότι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών και τις εμποδίζει να κάνουν πιο καλά τη δουλειά τους θα απορροφηθούν το 2022-2023. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να απαλλαγούν πιο γρήγορα οι τράπεζες από αυτό το βάρος, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο Πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι, 37 δις ευρώ τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους για αυτό. Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φώναζα ότι είναι λανθασμένη αυτή η επιλογή. Αυτό, όμως, θα αλλάξει. Ο Μητσοτάκης, εφόσον ο λαός του δώσει την εντολή, θα φύγει από αυτή τη λύση και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν και αυτό που έκαναν τα υπόλοιπα κράτη που βγήκαν από μνημόνια, θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι και που ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί. Αυτή ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που χάσαμε το 2015 για αυτό η ελληνική οικονομία παρέμεινε κλειδωμένη την ώρα που οι άλλες πήγαιναν καλά. Γιατί να πάει καλά η Πορτογαλία, τι παραπάνω έχουν από μας;

Ερώτηση: Η πιστοληπτική γραμμή που ανέφερες σημαίνει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα;
Μπ. Παπαδημητρίου: Οχι, είναι αυτό που παίρνεις όταν είσαι σε μεταμνημονιακή κατάσταση. Διαλέχτηκε κάτι για την Ελλάδα, που φτιάχτηκε μόνο για εμάς. Το έφτιαξε ο κ. Τσίπρας, επειδή δεν καταλαβαίνει οικονομικά, επειδή δεν νιώθει πως λειτουργεί το σύστημα. Στα οικονομικά ακολουθούσε τη συνταγή του Μνημονίου.

Δημοφιλή