«Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός»

Βουδαπέστη, 12 Φεβρουαρίου 1985. Το κρύο περονιάζει τα κόκαλα, ο ποταµός έχει παγώσει και ένας χρησµός, που ακούγεται σαν κρώξιµο, σηµαδεύει τον νεογέννητο Γιάνος: «Κακός σπόρος, κακά µαντάτα». Είκοσι επτά χρόνια αργότερα, ο χρησµός επιβεβαιώνεται· ο «Γιάνος ο Ούγγρος» συλλαµβάνεται στην Αθήνα, κατηγορούµενος ότι δολοφόνησε τον ζωγράφο Μίλτο Αδριανό.

Πρόκειται άραγε για ένα ακόµα «τυπικό» έγκληµα όπου εµπλέκεται το κύκλωµα της ανδρικής πορνείας; O δηµοσιογράφος Στράτος Παπαδόπουλος ξεκινά να ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας, σκαλίζοντας ζωές παράλληλες, που ενίοτε συναντώνται στο περιθώριο της νέας αθηναϊκής πραγµατικότητας. Μια εξηντάχρονη χήρα που διατηρεί ερωτική σχέση µε τον Ούγγρο, η γυναίκα του µε την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο, ο γόνος µιας ισχυρής πολιτικής οικογένειας που σχετιζόταν µε τον ζωγράφο, ένας κρυψίνους αστυνόµος και ένας σκοτεινός τύπος του υπόκοσµου είναι τα πρόσωπα-κλειδιά σε ένα άνισο παιχνίδι συναλλαγών.

Δύο χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του με το «Hotel National», ο Σταύρος Χριστοδούλου επανέρχεται με το noir μυθιστόρημα «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός» (εκδόσεις Καστανιώτη), μία σκοτεινή ιστορία με φόντο τη Βουδαπέστη της δεκαετίας του 1980.

Στο βιβλίο του Σταύρου Χριστοδούλου κανείς δεν µοιάζει αθώος, ενώ η αλήθεια κρύβεται, όπως πάντα, στις λεπτοµέρειες. Καθώς αποκαλύπτεται το µυστήριο, τα γκρίζα νερά του Δούναβη παρασέρνουν τις ιστορίες ανθρώπων που το µόνο που επιθύµησαν ήταν ν’ αγαπηθούν.

Ο Σταύρος Χριστοδούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1963. Σπούδασε Νοµικά στην Αθήνα, αλλά δεν άσκησε ποτέ τη δικηγορία, αφού ήδη από το τέλος της δεκαετίας του ’80 τον κέρδισε η δηµοσιογραφία. Εργάστηκε ως διευθυντής περιοδικών στην Κύπρο και την Ελλάδα. Σήµερα ανήκει στο δυναµικό του συγκροτήµατος «Ο Φιλελεύθερος», στην Κύπρο. Το πρώτο του µυθιστόρηµα, Hotel National (2016), περιελήφθη στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας της Κύπρου, καθώς και στην αντίστοιχη του λογοτεχνικού περιοδικού «Κλεψύδρα».

Δημοφιλή