ΔΙΕΘΝΕΣ
15/02/2018 12:18 EET | Updated 15/02/2018 12:23 EET

Τη Ρωσία κατηγορεί για την κυβερνοεπίθεση NotPetya η Μ. Βρετανία

Kacper Pempel / Reuters

Η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε πέρυσι, υποδεικνύοντας την Μόσχα για την διάδοση ενός ιού, ο οποίος προκάλεσε αναστάτωση στις εταιρείες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Reckitt Benckiser που έχει έδρα στη Βρετανία.

Η επίθεση με το όνομα NotPetya του Ιουνίου ξεκίνησε στην Ουκρανία όπου προκάλεσε παράλυση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της κυβέρνησης και επιχειρήσεων προτού επεκταθεί στον κόσμο, σταματώντας τις δραστηριότητες σε λιμάνια, εργοστάσια και γραφεία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η επίθεση προήλθε από τον ρωσικό στρατό.

«Η βρετανική κυβέρνηση κρίνει ότι η ρωσική κυβέρνηση, συγκεκριμένα ο ρωσικός στρατός, ευθύνεται για την καταστροφική κυβερνοεπίθεση NotPetya του Ιουνίου του 2017», σημείωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Η απόφαση να αποδώσουμε δημοσίως (ευθύνες για) το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της δεν θα ανεχθούν κακόβουλη κυβερνοδραστηριότητα», προσθέτει.

«Ο στόχος της επίθεσης ήταν κυρίως να προκληθεί αναστάτωση», επισημαίνει και συμπληρώνει: «Βασικοί στόχοι ήταν ο ουκρανικός οικονομικός, ενεργειακός και κυβερνητικός τομέας. Το σχέδιό της (της επίθεσης) που δεν έκανε διακρίσεις προκάλεσε την περαιτέρω επέκτασή της επηρεάζοντας κι άλλες ευρωπαϊκές και ρωσικές επιχειρήσεις».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και εντάσσονται σε μια «ρωσοφοβική» εκστρατεία που διεξάγεται από μερικές δυτικές χώρες.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον δήλωσε ότι η επίθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας νέας εποχής πολεμικών επιχειρήσεων και ότι η Βρετανία πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει. «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ακραίες απειλές που εντείνονται», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)