Προσπάθησαν εξωγήινοι πολιτισμοί να επικοινωνήσουν μαζί μας με ακτίνες λέιζερ;

Προσπάθησαν εξωγήινοι πολιτισμοί να επικοινωνήσουν μαζί μας με ακτίνες λέιζερ;
Space image in the studio
Space image in the studio
Level1studio via Getty Images

Το κατά πόσο εξωγήινοι πολιτισμοί έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν μαζί μας από απόσταση έγινε το μήλον της έριδος για τους αστρονόμους που εξετάζουν την πιθανότητα εμφάνισης εξωγήινης ζωής και ανάπτυξης πολιτισμών σε άλλους πλανήτες.

Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν ο αστρονόμος Ερμάνο Μπόρα από το Πανεπιστήμιο Laval του Κεμπέκ δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας εξωγήινος πολιτισμός προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πλανήτη μας με ακτίνες λέιζερ που μπορούσαν να αποκαλυφθούν με μαθηματικές αναλύσεις. Ο ίδιος ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι ακτίνες δεν θα χρειαζόταν να έχουν ανεπανάληπτη ισχύ.

«Το είδος της ενέργειας που χρειάζεται για να παραχθεί αυτό το σήμα δεν είναι εξωπραγματικό», είχε δηλώσει ο Μπόρα, προσθέτοντας μάλιστα ότι το λέιζερ Helios που βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη Lawrence Livermore -εδώ, στον πλανήτη Γη- έχει την δυνατότητα να το κάνει αυτό, εάν θέλουμε να δηλώσουμε την παρουσία μας στο αχανές διάστημα.

Αυτό ήταν που έκανε στην συνέχεια έναν φοιτητή του Μπόρα, τον Έρικ Τροτιέρ, να αναζητήσει σήματα στα 2,5 εκατ. αστέρια που έχουν καταγραφεί ως τώρα. Ο Τροτιέρ δεν βρήκε ένα, ούτε δύο, αλλά 234 αστέρια που φαίνεται να έστειλαν ένα τέτοιο σήμα στον πλανήτη μας.

Τα περισσότερα από αυτά τα αστέρια κατατάσσονται στον ίδιο φασματικό τύπο με τον Ήλιο μας, γεγονός που έκανε τον Μπόρα και τον φοιτητή του να δηλώσουν βέβαιοι ότι τα σήματα προέρχονταν από ανεπτυγμένους εξωγήινους πολιτισμούς που προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το συμπέρασμα των δύο επιστημόνων προκάλεσε αντιδράσεις, με άλλους αστρονόμους να τους κατηγορούν ότι προέβησαν σε βιαστικές, πρόχειρες αναλύσεις για να επιβεβαιώσουν αυτό που εξαρχής επιθυμούσαν να επιβεβαιωθεί: την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Ο Άντριου Σιμιόν από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια εκτιμά ότι πιθανότατα έγινε κάποιο λάθος στους υπολογισμούς των δεδομένων που με την σειρά τους οδήγησαν σε αυτό το «λανθασμένο» συμπέρασμα.

Δημοφιλή