Βρετανία: Νόμιμη η γενετική παρέμβαση σε έμβρυα στη Βρετανία

Βρετανία: Νόμιμη η γενετική παρέμβαση σε έμβρυα στη Βρετανία
Embryos in a row, with DNA strand and egg fertilised by spermatozoon
Embryos in a row, with DNA strand and egg fertilised by spermatozoon
Zap Art via Getty Images

Για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες πήραν την άδεια από την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HEFA) για να επεμβαίνουν γενετικά στα έμβρυα.

Η έρευνα, όπως μεταδίδει το BBC, θα πραγματοποιηθεί από το ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο και έχει στόχο τη βαθύτερη κατανόηση των πρώτων στιγμών της ανθρώπινης ζωής, ενώ διευκρινίζεται ότι δεν θα επιτρέπεται η εμβρυομεταφορά, δηλαδή η τοποθέτηση του εμβρύου σε μήτρα.

Ωστόσο η σημερινή απόφαση προκαλεί αντιδράσεις καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ανοίγει ο δρόμος για γενετικά μεταλλαγμένα μωρά.

Επιστημονικές ομάδες σε βρετανικό ερευνητικό κέντρο πήραν την άδεια από τις βρετανικές αρχές να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στο γενετικό υλικό εμβρύων, ώστε να διερευνήσουν το ρόλο ελαττωματικών γονιδίων στην πρώτη περίοδο της κύησης.

Η άδεια αυτή αφορά τη χρησιμοποίηση της μεθόδου Crispr-Cas9 που επιτρέπει στους επιστήμονες να στοχοθετούν τα ελαττωματικά γονίδια μέσα στο DNA ώστε να τα εξουδετερώνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Το αίτημα είχε υποβληθεί τον Σεπτέμβριο για να μελετηθούν τα γονίδια που έχουν ρόλο κατά την ανάπτυξη των κυττάρων που θα σχηματίσουν στη συνέχεια τον πλακούντα, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί γιατί ορισμένες γυναίκες αποβάλλουν.

Η γενετική τροποίηση εμβρύων για λόγους θεραπείας απαγορεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίθετα από το 2009 επιτρέπεται στην έρευνα, με τον όρο μεταξύ άλλων ότι τα έμβρυα καταστρέφονται έπειτα από δύο εβδομάδες το πολύ.

Πρόκειται για μία από τις πρώτες άδειες που χορηγούνται για το χειρισμό ανθρώπινων εμβρύων, έπειτα από μια πρώτη κινεζική απόπειρα στις αρχές του 2015. Τότε οι Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι επενέβησαν σ΄ένα έμβρυο για να διορθώσουν μια γενετική ανωμαλία που προκαλεί παθήσεις που σχετίζονται με το αίμα.

Ο καθηγητής Robin Lovell-Badge, επιστημονικός σύμβουλος της HEFA δήλωσε στο BBC πως η Κίνα έχει κατευθυντήριες οδηγίες όμως συχνά δεν είναι ξεκάθαρο τι γίνεται μέχρι την ώρα που υλοποιείται και είναι πιθανό να έχουν πατήσει σε επίσης μη ξεκάθαρα σύνορα.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο γίνεται με ένα νόμιμο σύστημα» τόνισε ο ίδιος.

Τα πειράματα θα πραγματοποιούνται΄μέσα στις πρώτες επτά ημέρες μετά τη γονιμοποίηση και επικεφαλής της ομάδας θα είναι η δρ. Kathy Niakan.

«Είναι πολύ σημαντικό γιατί οι αποβολές και προβλήματα υπογονιμότητας είναι πολύ συχνά και δεν έχουν κατανοηθεί επαρκώς» δήλωσε η Niakan.

Ο δρ. David King επικεφαλής της Human Genetics Alert κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας πως ανοίγει ο δρόμος για να βελτιωθούν οι τεχνικές εκείνες που θα επιτρέψουν τη δημιουργία γενετικά μεταλλαγμένων μωρών και πολλοί από τους κυβερνητικούς συμβούλους έχουν ήδη αποφασίσει ότι πρέπει να το επιτρέψουν αυτό.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι το πρώτο βήμα μια διαδικασίας που θα οδηγήσει σε γενετικά μεταλλαγμένα μωρά και θα ανοίξει το δρόμο για μια ευγονική που θα απευθύνεται σε καταναλωτές.

Τα πειράματα θα ξεκινήσουν τους προσεχείς μήνες.

Δημοφιλή