ΔΙΕΘΝΕΣ
02/05/2017 10:14 EEST | Updated 02/05/2017 10:14 EEST

Συνέβη κι αυτό: Google και Facebook έπεσαν θύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος». Πόσα λεφτά έχασαν;

the-lightwriter via Getty Images
phising digital safety concept fishing hook in digital enviroment, 3d illustration

Η Google και το Facebook παραδέχτηκαν δημοσίως ότι έπεσαν θύματα μιας διαδικτυακής απάτης που τους κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το BBC, ένας Λιθουανός άνδρας κατηγορήθηκε τον Μάρτιο ότι κατάφερε να εξαπατήσει δύο μεγάλες εταιρείες από τον χώρο του διαδικτύου, αποστέλλοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ακολουθούσαν την τεχνική Phising (Ηλεκτρονικό Ψάρεμα). Με το Phising, ένας χάκερ υποδύεται μια αξιόπιστη οντότητα, με απώτερο στόχο την αθέμιτη απόκτηση προσωπικών δεδομένων, όπως είναι ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία και κωδικοί.

Τον Απρίλιο, το περιοδικό Fortune είχε δημοσιεύσει πως τα δύο θύματα δεν ήταν άλλα από την Google και το Facebook, δύο εταιρείες που υπόσχονται μεγάλη ασφάλεια στους χρήστες τους και που συχνά τους προειδοποιούν για τους κινδύνους του «ηλεκτρονικού ψαρέματος». Οι δύο εταιρείες τελικά παραδέχτηκαν ότι εξαπατήθηκαν, διαβεβαιώνοντας όμως ότι κατάφεραν να πάρουν πίσω τα χρήματα που τους κλάπηκαν. Ούτε το Facebook, ούτε η Google αναφέρθηκαν στο ποσό, το οποίο εκτιμάται ότι αγγίζει τα 100 εκατ. δολάρια.